De favoriete wijn van Guy Quirynen,de eigenaar en CEO van de restaurantketen Umamido: Château Barthès Bandol B d’Or.
‘Twee jaar heb ik gewerkt in de keuken van de tweesterrenzaak De Slagmolen in Opglabbeek: dan weet je dat ik een passie heb voor goed eten en wijn.’
‘Via de familie Onclin, met wie we bevriend zijn, kon ik een paar keer de druivenoogst meemaken op het Château Prieuré Lichine. Met een tweehonderdtal locals uit Bordeaux trokken we per bus van de ene wijngaard naar de andere. Soms lag het tempo tijdens de druivenpluk iets te hoog. Gelukkig riep dan altijd iemand “On ramasse les escargots”, zodat we toch voldoende uren konden presteren die dag.’
‘Ik drink graag lokaal. Daarom proef ik wat Zuid-Afrika te bieden heeft als ik daar ben, Californische wijnen als ik de States bezoek, of sake in Japan. In Europa hou ik het dus bij voorkeur bij Europese wijnen. Ik drink graag rosé, dat is mijn lievelingsdrank als aperitief. Bij eten zal ik eerder wit of rood kiezen. Schuimwijnen en champagne zijn minder aan mij besteed.’
‘Ik heb al veel heerlijke wijnen mogen proeven van gerenommeerde domeinen, maar eigenlijk blijven de namen niet hangen. Het moment, het gezelschap, de herinnering: dat is wat ertoe doet. Zo proefde ik bij een onvergetelijke maaltijd in Lissabon een heerlijke witte van Quinta do Monte d’Oiro.'
'Wij contacteerden prompt het domein en gingen er intussen al meermaals op visite. We zijn bevriend geraakt met de familie en weldra serveren we haar wijn als huiswijn in de Umamido-restaurants.’
Coup de coeur
‘Maar misschien een nog grotere coup de coeur is de Château Barthès Bandol B d’Or Rosé. Perfect als aperitief of als er onverwachts bezoek komt. Ik heb altijd enkele flessen ervan in mijn koelkast zitten.’
Op Château Barthès in Bandol maakt Monique Barthès uitmuntende rosé. In de Cuvée B d’Or zitten mourvèdre-, cinsault- en grenachedruiven. Het is een wijn met veel elegantie, maar tegelijk gastronomisch inzetbaar.
Te koop bij de versmarkten van Cru (Overijse, Antwerpen, Gent) voor 19,60 euro.