We reisden heel het land af op zoek naar de beste wijnadressen van België. Deze vier bars brengen een ode aan het betere glas natuurlijk gemaakte wijn.
De ene noemt het ‘levende’ wijnen, de andere gaat voor ‘funky’ en iemand die het chic wil laten klinken gebruikt de term ‘non-interventionistisch’. Natuurwijnen hebben zowel voor een andere benadering in de wijngaard gezorgd als voor een hoog hipheidsgehalte bij vooral jonge wijndrinkers. Deze vijf bars brengen een ode aan het betere glas natuurlijk gemaakte wijn.
1 | Brussel en Antwerpen | Titulus
Deze natuurwijnpionier heeft vestigingen in Brussel en Antwerpen. De naam verwijst naar titulus pictus, het opschrift op de stempel waarmee amforen in het Romeinse Rijk geïdentificeerd werden – eigenlijk de voorloper van de appellation contrôlée.
Titulus begon vanuit de vestiging in Brussel al ruim tien jaar geleden met de verkoop van natuurwijn. Eind 2019 opende het trio achter het merk de vestiging in Antwerpen, in een voormalige apotheek vlak bij de Schelde.
Al verschilt het aanbod licht in beide vestigingen, toch heerst er dezelfde vriendelijke sfeer en duiken er dezelfde namen op. Zo is Titulus invoerder van de wijnen van Pierre Fenals uit de Bourgogne, een begrip bij natuurwijnfreaks. Fanny Sabre, een wijnmaakster die de familiewijngaard in Pommard omgevormd heeft tot een biodomein, is nog zo’n typische Titulus-naam uit de Bourgogne. Recenter gooide Titulus zich ook op natuurlijk gemaakte sakes, ciders en bieren.
Drinken
In beide vestigingen zijn een twintigtal natuurwijnen per glas te krijgen, aangevuld met een selectie sake, bier en cider. Een glas muscadet van Clos la Carizière kost 6 euro, een oranje wijn van het Oostenrijkse biodomein Mulatschak 6,5 euro. Het duurste glas, een Côtes d’Auxerre van Athenaïs de Béru, kost 9,5 euro. Wie wil, laat een fles uit het wijnrek ontkurken en betaalt 10 euro kurkgeld bovenop de winkelprijs.
Eten
In Antwerpen kookt de Australische chef Rhys Savage in een kleine, geïmproviseerde keuken achter de toog. Hij maakt pure, intense gerechten met beperkte combinaties. Padronpepers pept hij op met wasabi en furikake-kruiden (11 euro). Bij bouchotmosselen komt daslook en bloemkool (15 euro). Af en toe duikt bij de nagerechten de sticky toffee-pudding (8 euro) op die de chef van zijn oma leerde maken. In Brussel werkt Lyla Bangels vooral met ingrediënten van lokale kwekers. Ze combineert gerookte Brusselse forel met bieslook en gaat aan de slag met groenten van bioboeren. Kleine gerechten, zoals mosselen met gember en verjus (10 euro), wisselen af met kaas- en charcuterieschotels (vanaf 10 euro) en zelfgemaakte dips, zoals tartaar van Bretoens zeewier (6,5 euro).
Praktisch
| Website | titulus.be
| Reservatiemogelijkheid | Aan te raden voor groepen vanaf zes personen
Titulus Brussel
| Adres | Waversesteenweg 167 a, 1050 Brussel
| Tel. | 02 512 98 30
| Openingstijden | Van dinsdag tot en met zaterdag, vanaf 12 uur
Titulus Antwerpen
| Adres | Oever 8, 2000 Antwerpen
| Tel. | 03 288 72 52
| Openingstijden | Van woensdag tot en met vrijdag vanaf 14 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12 uur
2 | Gent | Raaf | Laagdrempelige gastro-bistro
Aram Schuyesmans en Michel Neerinckx openden in de herfst van 2022 een gastro-bistro op de plek waar café-restaurant Het Gouden Hoofd gedurende twintig jaar tot een vaste waarde uitgegroeid was. Ook Raaf is laagdrempelig: je kunt hier zowel terecht voor een aperitief als voor een uitgebreid etentje. Vlak bij de inkom is een uitnodigende toog, waar wijn uit de tap vloeit. Voor de kleine honger wachten in het cafégedeelte een zestal gerechten, voor het grotere eetwerk moet je verhuizen naar de eetzaal. Op mooie dagen staat het terras aan de straatkant opgesteld.
Drinken
De flessen in de kleine koelkast aan de inkom van de bar geven al aan dat dit een mooie speeltuin is voor fans van natuurwijn. De frisse, vlot drinkende rode zweigelt van de Oostenrijkse biodynamische wijnmaker Alexander Koppitsch (43 euro) is een goed voorbeeld. Veel glou-glou-wijnen, met Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië als voornaamste leveranciers. Sommelier Lenny Albrecht heeft bij elke fles voor een goede uitleg over de wijnstijl gezorgd – zoals de omschrijving ‘oxidatie, spicy’ bij een op schil gemacereerde godello uit Galicië. Zo’n tien wijnen zijn per glas te krijgen (met prijzen vanaf 6,5 euro). Niet-natuurwijnliefhebbers zijn aangewezen op een tiental interessante craftbeers, een paar niet-alcoholische suggesties en een kleine lijst met cocktails.
Eten
Er is een kleine kaart met zes gerechten, waarvan er sommige ook in het restaurant opduiken. Zo kun je hier een rundscarpaccio met romesco, rode paprika en opgelegde sjalot (12 euro) bestellen. Daarnaast ook zelfgemaakt zuurdesembrood met boter (3 euro) of een croissant met pas de rouge-kaas (9 euro).
Praktisch
| Adres | Slachthuisstraat 96, 9000 Gent
| Tel. | 09 278 41 80
| Website | raafgent.be
| Openingstijden | Van dinsdag tot en met zaterdag, en de bar opent om 18 uur
3 | Brussel | Winery Brugmann | Vaste waarde
Drie vestigingen telt deze wijnbar ondertussen – er is er ook één in de Dansaertwijk en in Watermaal-Bosvoorde – maar het begon allemaal in 2004 in dit pand op het Brugmannplein in Elsene. Met zijn hoge tafels, gestileerde wijnrekken en een blinkende toog is dit een toffe plek om één van de vele natuurwijnmakers te leren kennen met wie Winery samenwerkt. Bovendien eet je hier gerechten die ver boven de middelmaat uitsteken. Alle flessen zijn ook te koop om mee naar huis te nemen.
Drinken
Winery is een voorloper in de hype rond natuurwijnen, al noemen ze die hier ‘vins libres et vivants’. Mede dankzij die voorsprong heeft de wijnbar gepriviligieerde relaties met heel wat wijnmakers, vooral in de Franse regio’s Loire, Beaujolais, Languedoc, Roussillon en Jura. Proef bijvoorbeeld de wijnen van Clos Maïa, waarmee wijnmaakster Géraldine Laval de Languedoc nieuw leven inblaast. Of een lichte, delicate witte wijn op basis van de zeldzame druif listan van Domaine de Courbissac bij Carcassonne. Een glas wijn kost tussen 6 en 10 euro, een fles tussen 22 en 200 euro. Wie een fles uit het winkelrek wil drinken, betaalt daarvoor een kurkrecht van 12 euro.
Eten
Hier kun je hapjes eten die de charcuterie- of kaasplank van de gemiddelde wijnbar snel doen vergeten. Zo combineert de keuken aardpeer met olijf en salie. Bij krab komt wasabi en zeevenkel. Kleine gerechten kosten rond de 15 euro. Meer uitgewerkte creaties, zoals gamba’s met prei en garnalenbisque, kosten rond de 25 euro.
Praktisch
| Adres | Georges Brugmannplein 18, 1050 Elsene
| Tel. | 02 895 77 71
| Website | winery.be
| Openingstijden | Gesloten op zondag, op andere dagen open vanaf 11 uur
| Reservatiemogelijkheid | Ja, telefonisch
4 | Schaarbeek | Achille | Levende wijn op het plein
‘Vins Vivants, Cuisine Brute’ is de slogan van deze sympathieke, doorleefde wijnbar aan het gemeentehuis. Achteraan hangt het portret van Achille Colignon: zowel het plein als de wijnbar ontlenen hun naam aan de roemruchte negentiende-eeuwse burgemeester van Schaarbeek. Bij mooi weer staat het terras aan de straatkant opgesteld.
Drinken
Eigenaar Sébastien Albanese is vanuit de bierwereld en de spontaan gegiste bieren de wijnsector ingerold. Ook hier draait het om spontane gisting en natuurlijke processen. Voor niet-ingewijden kan dat soms wat extreme resultaten opleveren – een Catalaanse wijn op basis van de druif trepat heeft zelfs animale toetsen – maar toch drink je hier originele, goed gemaakte wijn. Voorbeelden zijn de Beaujolais van Domaine des Grottes en de witte gemacereerde wijnen van Die Hopi Bauern uit Oostenrijk. Een echte kaart is er niet; de eigenaar zweert bij persoonlijk advies. Alles is hier heel betaalbaar: een glas kan al vanaf 3,8 euro, veel flessen tussen 20 en 30 euro.
Eten
Je eet hier verrassend lekker en apart. Op de kleine zomerkaart staat bijvoorbeeld een trio van tomaat (12 euro): als granité, met gember gekonfijt en als tartaar. Ook de courgettebloem met broccolipuree en kruidensla is een knap vegetarisch gerecht (10,5 euro). Klassieker is maatjes met een gerookte aardappelsalade (12 euro).
Praktisch
| Adres | Colignonplein / Place Colignon 14, 1030 Schaarbeek / Schaerbeek
| Tel. | 0470 83 21 72
| Facebook | facebook.com/achille1030
| Openingstijden | Van maandag tot en met zaterdag, vanaf 17 uur