Hij is de hoofdsommelier van Hof van Cleve en zit sinds februari bij de beste sommeliers ter wereld. Dit is de zomer van Tom Ieven, inclusief zijn beste wijnadressen.
De liefde voor hospitality die op zijn vijftiende ontstond in een café, groeide jaren later verder tijdens zijn studie hotelmanagement. Daar leerde Tom Ieven (32) sommelier Luc Dickens kennen, die hem introduceerde in De Schone van Boskoop. Ieven zette zijn opleiding stop, begon te werken en, voor het eerst met plezier, te studeren.
Een WSET- en een gouden ASI-diploma, de titel van ‘beste sommelier van België’ (2018-2019) en ‘Gault&Millau-sommelier van het jaar’ (2021) later, verzorgt hij al vierenhalf jaar de wijnkelder van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve. Door de intensiteit van zijn job blijft er niet veel vrije tijd over.
Toch waagde Ieven na veel studeerwerk in februari dit jaar zijn kans op het wereldkampioenschap voor sommeliers. De Belgische Sommeliersgilde stuurde hem als de beste van ons land naar de kwartfinale in Parijs. Nu mag hij zich drie jaar lang de elfde beste van de wereld noemen.
Wat is je favoriete vakantiebestemming?
‘Een plaatsje in Toscane, waar ik ooit ben terechtgekomen dankzij een goede jeugdvriend uit Genk. Zijn nonkel, net als mijn vriend een Italiaan, woonde daar op een perceel vol olijfbomen. Ik ben daar in november mee olijven gaan plukken. Een paar jaar later mocht ik er in de zomer nog eens naartoe voor een vakantie met zijn familie. Mijn ouders waren er ook benieuwd naar en logeerden in een huisje wat lager op de berg. Sindsdien gaan ze er al 15 jaar jaarlijks naartoe. Ikzelf ben er intussen ook al een tiental keer geweest. Het is altijd fijn ernaar terug te keren.’
Heb je ook zo’n plek in België waarnaar je graag terugkeert?
‘Naar de Belgische kust, naar de stacaravan van mijn ouders in Bredene. Vroeger was die van mijn grootouders, dus toen al trokken we daar geregeld naartoe. Ik hoor het sommigen al denken, maar nee, niet voor het naaktstrand. Het is gewoon makkelijk als je er eens even onverwacht tussenuit wil om tot rust te komen.’
Als je met om het even wie op reis mag, wie zou dat dan zijn?
‘Ik mag dan geen fan zijn van reizen met onbekenden, met wijlen de beste sommelier ter wereld, Master of Wine en Master Sommelier Gérard Basset had ik graag een reis gemaakt. In de wereld van de sommeliers is hij mijn grootste voorbeeld. Helaas heb ik nooit de kans gekregen hem persoonlijk te leren kennen.’
Wat is je favoriete zomerdrank?
‘Op nummer één staat, zonder decadent te willen doen, champagne. Zeker op vakantie vind ik een glaasje echt genieten. Ik kan een mooie blanc de blancs van Robert Moncuit uit Le Mesnil-sur-Oger aanbevelen.’
‘Op een bijna gedeelde eerste plaats staat wijn. Een witte topwijn voor de zomer is een droge riesling uit de Moezel, Duitsland. Voor een goed glas zomerse rode wijn moeten we naar Toscane. Een sangiovese, zoals chianti, is een goede keuze.’
Wat is je favoriete zomergerecht?
‘Steak tartaar. Lekker en fris. Dat is puur genieten op een zonnig terras in Antwerpen.’
Waar gingen je recentste citytrips naartoe?
‘Naar Parijs en Londen.’
Welke wijnadressen kun je daar aanbevelen?
‘In Londen is dat Noble Rot. Het verhaal van deze wijnbar begon als een magazine van een Master of Wine en een journalist. Volledig onafhankelijk deden ze hun ding, tot ze zelf wijn zijn beginnen te importeren. Intussen hebben ze drie wijnbars, waarvan de originele in Lamb’s Conduit Street ligt. De wijnkaart is gigantisch. Je kunt er veel wijnen per glas drinken, ook de betere. Deze plek is een inspiratiebron voor mij.’
‘In Parijs kan ik restaurant Vantre aanbevelen. Daar krijg je geen haute cuisine voorgeschoteld, wel een simpele, pure keuken. Marco Pelletier (hij heeft lang als sommelier gewerkt in het driesterrenhotel Bristol in Parijs, red.) is de eigenaar en sommelier, en is ook een van mijn voorbeelden. De wijnkaart is fenomenaal. Qua prijs-kwaliteit is deze plek heel interessant om te proeven en unieke ontdekkingen te doen.’
Wat is je favoriete zomernummer?
‘‘Azzurra’ van Gui Boratto. Dat nummer is zomer in muziek. Dit soort elektronische loungemuziek vind ik heerlijk als ik met een boek aan het zwembad lig.’
Wat was je meest memorabele reis tot nu?
‘Mijn huwelijksreis naar Zuid-Afrika. Mijn vrouw en ik zijn toen geland in Kaapstad. We hebben een paar dagen in de stad doorgebracht, om vandaaruit twee weken lang de Tuinroute te volgen. Te beginnen bij de wijnstreken van Stellenbosch, Paarl en Franschhoek. Mijn vrouw en ik hebben de afspraak dat we één of twee dagen wijden aan wijnbezoeken. Ze kan daar ook wel van genieten, maar daarvoor gaan we natuurlijk niet samen op reis. Het voordeel is dat de plaatsen waar wijn wordt gemaakt altijd mooie plaatsen zijn. Inclusief een aangenaam klimaat.’
‘Daarna zijn we doorgereisd langs Knysna, gekend voor zijn oesters. In Plettenberg Bay hebben we met een cocktail op het strand gelegen en hebben we het Addo Elephant Park bezocht.’
Welk boek neem je deze zomer mee in je koffer?
‘Aan lezen kom ik niet toe, tenzij ik vakantie heb. Dat wordt pijnlijk duidelijk aan het boek ‘Unreasonable Hospitality’, dat al een paar maanden stof ligt te vergaren op mijn nachtkastje. Nu ik met vakantie ga, heb ik echt zin om eraan te beginnen.’
‘In het boek schrijft Will Guidara als ex-mede-eigenaar van het driesterrenrestaurant Eleven Madison Park, New York, over zijn ervaring in de sector. In wat hij schrijft, ga ik me waarschijnlijk geregeld herkennen. Het boek zal voor mij een soort van inspiratie- en kennisbron zijn, denk ik.’
Wat is je favoriete festival?
‘Tomorrowland. Ik ben er in de beginjaren weleens geweest. Nu het internationaal zo bekend is geworden, ben ik er benieuwd naar. In mijn ogen is het Disneyland voor volwassenen. En de muziek komt overeen met mijn smaak. Ik moet er alleen de tijd voor vinden.’