Wat zijn slimme alternatieven voor legendarische flessen? Hoe lees je de wijnkaart van een sterrenrestaurant? En hoe leg je zelf een wijnkelder aan? Met onze gids wordt 2024 jouw wijnjaar.
Aflevering 1
10 slimme (en goedkopere) alternatieven voor iconische wijnen
De grote rode en witte bordeaux, bourgognes en barolo’s zijn nog maar voor een handvol liefhebbers weggelegd. Daarom verzamelen we tien alternatieven die de vergelijking aankunnen met de allerduurste en meest iconische wijnen ter wereld.
Aflevering 2
Sommeliers maken je wegwijs in de wijnkaart van toprestaurants
De dikke boeken, de moeilijke namen en de onbekende druiven. Je weet dat je er wellicht mee te maken zult krijgen in een gereputeerd wijnrestaurant. Maar wat als er geen aangepaste wijnen op het menu staan? Hoe begin je te kiezen in die eindeloze lijst aan mogelijkheden? Vier topsommeliers geven tips.
Aflevering 3
Zo maak je thuis de perfecte wijnkelder
Om het plezier van gerijpte wijn te ontdekken, bouw je het best zelf een kelder op. Hoe je daaraan begint, vertellen verzamelaar Luc Segal en Hertog Jan-sommelier Pieter Fraeyman je. Duik mee in hun wijnkelders en ontdek de geheimen van uitgesteld drinkgenot.
Aflevering 4
Zo koop je de beste wijn in de supermarkt
Van elke tien flessen wijn die in België over de toonbank gaan, komen er acht uit de rekken van een supermarkt. Daarom gingen we op onderzoek uit. Hoe kopen de supermarkten hun wijn in? Wat mag je als liefhebber van het supermarktaanbod verwachten? En hoe begin je er te kiezen?
Aflevering 5
Natuurwijn, terecht op de kaart van sterrenrestaurants?
‘Rauw en levend’ of ‘stinkend en fout’. Over natuurlijk gemaakte wijn wordt met de meest uiteenlopende adjectieven geoordeeld. Natuurwijn is hip, maar wordt ook verafschuwd. Toch staan de flessen vandaag bijna overal op de kaart, ook in driesterrenrestaurants. Is dat terecht?
Aflevering 6
Op bezoek bij de wijnveiling
Het veilinghuis Sylvie’s in Antwerpen speelt een sleutelrol in de wereld van de topwijnen. Recent vond er de grootste veiling in zijn 36-jarige bestaan plaats. Dat de flessen met Petrus, Mouton Rothschild of Romanée-Conti op het etiket geld waard zijn, zal niemand verbazen. Maar welke andere schatten kon je er op de kop tikken?
Aflevering 7
Stond Belgische schuimwijn ook bij jou op tafel met kerst?
Trakteerde jij je gezelschap tijdens het eindejaar op Belgische bubbels? Dat zou kunnen, want door de grote sprong die onze eigen wijnbouw maakte, blijken de Belgische bubbels een volwaardig alternatief. Daarom gingen we op bezoek bij de bekroonde schuimwijnmaker Cruysem.