De persoonlijke wijnen van Isabelle Bervoets bij Quel bon vin t'amène

Sabato tipt de wijnbar, sommelier Isabelle Bervoets van ‘Quel bon vin t’amène’ laat je drie hoogstpersoonlijke ontdekkingen proeven.

De wijnbar: Quel bon vin t’amène

Ex-restaurant Tot midden vorig jaar was in deze gezellige wijnbar het restaurant Gustave gevestigd. Toen trad de Train, een zijrivier van de Dijle, buiten haar oevers. Eigenaars Isabelle Bervoets en Arnold Godin beslisten daarop niet alleen de overstroomde inboedel, maar ook het concept te vernieuwen: voortaan is dit een laagdrempelige plek voor een glas wijn met toegankelijke gerechten.

Advertentie

Garage Vanaf een lange toog in marmer hebben de gasten uitzicht op de open keuken. Een deel van de ruim 200 wijnen is te bewonderen in open rekken. Het hoge plafond is een erfenis van vroeger, toen hier een garage gevestigd was.

Advertentie

Sommelier Isabelle Bervoets behaalde een diploma als maître-sommelier bij Sopexa. De meeste wijnkennis deed ze op onder begeleiding van Michel De Muynck, de huidige sommelier van L’Air du Temps.

Wijn Met bijna alle wijnen die hier in de rekken liggen, heeft Bervoets een bijzondere relatie: ze kent tientallen wijnmakers persoonlijk en importeert sommige wijnen rechtstreeks. Zo liet ze in november een vat ‘beaujolais nouveau’ aanrukken. Daaruit tapte ze ter plaatse flessen af. De wijncollectie is een ode aan producenten van natuurlijke wijnen, zoals Moss en Bret Brothers. De nadruk ligt op Frankrijk.

Eten Ambachtsman Arnold Godin bakt zelf zuurdesembrood, maakt lekkere ‘pâté en croûte’ en stelt elke middag een dagschotel voor: zo wisselt bouillabaisse met noordzeevis af met een stoofpotje van kip met morieljes.

Rekening De meeste flessen kosten tussen 25 en 50 euro. Voor een dagschotel betaal je doorgaans tussen 16 en 18 euro.

Advertentie
Advertentie
©TITIDUNDEE

De favorieten van Quel bon vin t’amène

Advertentie

1. Biodynamisch en betaalbaar

Loureiro, Quinta da Palmirinha, Vinho Verde, Portugal, 2018, 9,9 euro

‘Onze chef Arnold is een fan van Portugal. Tijdens een bezoek was hij onder de indruk van hoe Fernando Paiva werkt. Hij is een pionier van de biodynamische wijnbouw in de regio Vinho Verde: hij gebruikt kastanjebloesems om de oxidatie tegen te gaan, waardoor hij geen sulfiet moet toevoegen. Deze witte wijn op basis van de loureirodruif is heel bijzonder: fruitig en floraal met zelfs iets van honing in de finale.’

Advertentie

2. Grote beaujolais

Régnié, Roland Pignard, Cru Beaujolais, Frankrijk, 2015, 17,5 euro

‘Régnié is een van de tien gemeenten in de Beaujolais waarvan de wijnen een hogere kwaliteitsstatus hebben. Roland Pignard werkt heel artisanaal op zijn kleine domein: hij is zo’n boer die met paard en ploeg door zijn wijngaard trekt. Ik vind dit een heel zuivere, grote beaujolais, die toont tot welke finesse de gamaydruif in staat is. Behalve rood fruit ook mooie peperige finale.’

3. Gastronomische topper

Cuvée Florine, Jean-François Ganevat, Côtes du Jura, Frankrijk, 2015, 55 euro

‘Jean-François Ganevat is een grote naam uit de Jura: mee dankzij hem heeft de appellatie aan populariteit gewonnen. Deze cuvée is genoemd naar Florine, de dochter van de wijnmaker. Het is grootse chardonnay, in een wat andere stijl dan in Bourgogne, maar voor mij evenwaardig. Veel complexiteit, met niet alleen toetsen van citrus en wit fruit, ook van noten, zoals amandel. Een gastronomische wijn.’

Te koop bij Quel bon vin t’amène.