© Johannes Vande Voorde

De lievelingsflessen van Tablàvins sommelier Geoffrey Adam

Sabato tipt de wijnbar. Sommelier Geoffrey Adam van Tablàvins in Knokke-Heist tipt zijn drie lievelingsflessen.

half-om-half Pamela Dewitte en Geoffrey Adam namen begin 2019 Jardin Tropical over en maakten met een nieuwe naam duidelijk dat de wijn hier even belangrijk is als het eten. Liefhebbers genieten in het restaurantgedeelte of houden het bij een goed glas aan de bar. Er is ook een terras aan de straatkant.

Lof Gault&Millau én Michelin zijn over Tablàvins lovend in hun restaurantgidsen, en dan vooral over de manier waarop de wijn aansluit bij de gerechten.

Advertentie
Advertentie

Sommelier Dewitte is de gastvrouw, Adam de sommelier. In Jardin Tropical was hij al verantwoordelijk voor de knappe wijnkaart, hier heeft hij zijn passie nog uitgebreid: wie Adam de negronicocktail ziet maken, weet: dit is een vakman.

Wijn Een enorme kaart met 500 wijnen: van een Clos d’Opleeuw uit België tot een Norman Hardie uit Canada. De selectie van 30 wijnen per glas is indrukwekkend.

Eten Originele hapjes gaan volwassen gerechten vooraf, zoals langoustine met wortel en ijzerkruid en tarbot op de graat met bearnaisesaus van schaaldieren en aardappelmousseline of een vegetarische suggestie.

Rekening Een glas wijn kost tussen 6 en 30 euro, voor aperitiefhapjes betaal je tussen 7 en 14 euro. Reken voor een hoofdgerecht op minstens 35 euro.

Advertentie
Advertentie

Kurkdroog goedgekeurd

1. Budgetproof én zomers: Geuze-lambic bio, Cantillon, Anderlecht, 75 cl., 7 euro

‘Deze geuze-lambic is een blend van jonge en oudere lambic. Prachtig goudoranje, beetje troebel en sublieme aroma’s van citrus, groene appel en rijp fruit. Zeer lange afdronk. In mijn koelkast ligt er altijd voldoende geuze.’

Te koop bij Brasserie Cantillon, Gheudestraat 56, Anderlecht, cantillon.be

2. Wow-factor uit België: Chianti Pinot Noir, Wijndomein Valke Vleug, Liezele (Puurs), 2019, 19,5 euro

‘Ja, dit is Belgische pinot noir, en hij
is absoluut top. Dit jonge domein van 4,3 hectare maakt wijnen met heel veel finesse. Het goede nieuws: op korte termijn breiden ze uit tot 7 hectare.’

Te koop bij Vinetiq en bij Valke Vleug, Achterheide 21, Liezele, vinetiq.eu

3. Topper: Les Rouliers, Henri Bonneau, Vin de France, Non Vintage, 43 euro

Advertentie

‘Een van de beste wijnmakers van Châteauneuf-du-Pape maakt op een klein domein van 2,5 hectare in de Gard een fantastische blend van grenache (80 procent) en cinsault en van twee oogstjaren – vandaar geen jaartal. De lange rijping op eiken vaten geeft zachte tannines en een lange afdronk: een geweldige fles.’