Sabato tipt de eigenzinnige Velours-Bar in Halle, een wijnbar met een terras waar sommelier Andy De Brouwer ons zijn drie favoriete flessen voorstelt.
De wijnbar: Velours-Bar
APOTHEEK - Sierlijsten aan het plafond, een open bar en fluwelen zitjes met marmeren bijzettafeltjes. Andy De Brouwer heeft een karakterpand nieuw leven ingeblazen door het oorspronkelijke interieur te combineren met retro-elementen en luxematerialen. Op de gevel meldt het opschrift ‘Apotheek 1910’ de vroegere bestemming van dit rijhuis.
SPEAKEASY - Velours-Bar ademt de sfeer van een speakeasy uit de jaren 1930, zeker in de kleine kelder. Op de gelijkvloerse verdieping mogen de gasten zelf een vinylplaatje draaien.
SOMMELIER - Andy De Brouwer is bekend als vierdegeneratie-eigenaar van restaurant Les Eleveurs in Halle. De sommelier pionierde er met een aperitief op basis van geuze en champagne en een ruime bierkaart.
DRINKEN - De cocktails zijn gemaakt met distillaten van de Belgische specialisten De Cort en Dada Chapel, er zijn bubbels van het Pajotse domein Dappersveld en alcoholvrije sapjes van de start-up Mocktail Club. Ruim 20 wijnen zijn per glas te krijgen. Dat de sommelier ook een voorliefde heeft voor bier, blijkt uit een selectie met onder meer lambiek, geuze en tripel.
ETEN - Behalve een selectie kaas en charcuterie levert huisrestaurant Les Eleveurs ook een wekelijks wisselend klein gerecht in een bokaal, taart en gebak.
REKENING - Gerechten kosten tussen 6 en 16 euro. Een Zenne-pils kost 3,5 euro, een glas huiswijn 5,5 euro. De duurste fles is een Gevrey-Chambertin uit 2016 (112 euro).
Kurkdroog goedgekeurd
Budget proof: XXX-bitter, 6%, Brouwerij De Ranke, Dottenijs, 75 cl., 8,75 euro.
‘Deze brouwerij uit Henegouwen maakt kwaliteitsbieren met respect voor goede grondstoffen. Deze XXX-bitter is een prachtig aperitiefbier met een stevige hopsmaak en hoge bitterheid. Volle hopbellen dragen bij tot de smaakbeleving. Veel brouwers gebruiken hopextracten, De Ranke brouwt met échte bellen.’
Lekker en ongecompliceerd: Metade, Fitapreta Winery, Alentejo, Portugal, 2018, 13,75 euro.
‘Als huiswijn serveren we een half-en-half blend van witte én rode wijn op basis van autochtone druiven uit de Portugese Alentejo. ‘Metade’ betekent ‘de helft’ in het Portugees. De wijn is gemaakt door het gereputeerde domein Fitapreta. Deze blend heeft alles wat je van een huiswijn verwacht: lekker en ongecompliceerd.’
Het beste van Maas én Zenne: Meuzenne, vin Lambieké, Andy De Brouwer/Vin de Liège, 2019, 22,4 euro.
‘Dit is mijn eigen creatie, in samenwerking met Vin de Liège. Het is een hybride drank van één vierde lambiek van Brouwerij Den Herberg en drie vierde witte wijn van Vin de Liège. Die brengen we samen in één fles.
Daarna gaat de blend 9 maanden rijpen, vergelijkbaar met wat ze in de Champagne doen. Na de rijping verwijderen we het bezinksel. Het resultaat is een schuimwijn die het beste van de Maas (de wijn) en de Zenne (de lambiek) samenbrengt: Meu-Zenne.’