Juliette Cordier is nog maar 26, maar nu al een crack in Franse natuurwijnen. In de Brusselse wijnbar Winery tipt ze ons haar 3 favoriete flessen.
Winery, een bistro met wijnhandel op het Brugmannplein in Elsene, serveert al wijn sinds 2004, maar kreeg zopas een complete make-over. Aan de toog wisselen zwarte tegels en koperen elementen elkaar af, de hoge tafels zijn van blank hout. De wijnrekken staan achteraan in een opengewerkte ruimte.
Brugmann is een van de drie ‘Winery’s’ in en rond Brussel. Er zijn ook vestigingen in Watermaal-Bosvoorde (sinds 2017) en aan de Dansaertstraat (sinds 2018).
Winery was een voorloper in de hype rond natuurwijnen, al noemen ze die hier ‘vins libres et vivants’Jan Scheidtweiler
SOMMELIER Juliette Cordier komt uit Normandië en deed ervaring op bij zowel wijnhandels als wijnbars. Ze werkte ook op het wijndomein Breton in Bourgueil.
WIJN Winery was een voorloper in de hype rond natuurwijnen, al noemen ze die hier ‘vins libres et vivants’. Er zijn intussen geprivilegieerde relaties met heel wat wijnmakers, vooral in vijf Franse regio’s: Loire, Beaujolais, Languedoc, Roussillon en Jura.
ETEN De getalenteerde chef Damien Brunet (ex-La Buvette en -Ötap) bereidt bistrogerechten met finesse. Daarbij combineert hij de Frans-Belgische keuken graag met Japanse invloeden. Zo serveert hij waterzooi van vis in een bouillon van dashi. In zijn garnaalkroketten verwerkt hij een bisque met sake.
REKENING Aperohapjes (rillette van makreel) vanaf 9 euro. Bistrogerechten van 7 tot 19 euro. Een glas wijn kost tussen 5 en 10 euro, een fles tussen 22 en 200 euro.
Winery Brugmann, Georges Brugmannplein 18, 1050 Brussel, tel. 02/895.77.71, gesloten op zondag.
De keuze van Juliette Cordier
- Oud met karakter: Domaine Gauby, vieilles vignes 2017, IGP Côtes Catalanes, 38,90 euro
‘Dit mooie domein, zo’n 20 kilometer ten noordwesten van Perpignan, is een voorloper van de biodynamie. Van de wijnstokken syrah, grenache, carignan en mourvèdre die tot 125 jaar oud zijn, maken ze een complexe wijn met een heel knap evenwicht.'
' Een lange opvoeding op hout geeft de wijn extra karakter. Hier zit alles in, van florale en fruitige aroma’s tot zoethout.’
2. Bij het aperitief: Désir Blanc, Domaine La Croix Gratiot, IGP Pays de l’Hérault, 2019, 10 euro
‘De jonge wijnbouwster Anaïs Ricome maakt met een mix van viognier, chardonnay, roussanne en muscat een levendige wijn met exotische toetsen en een mooie aciditeit.'
'Fris en fruitig voor bij het aperitief.’
3. Bij het diner: Le Petit Clos Maïa, Géraldine Laval, IGP Pays de l’Hérault, 2018, 15,10 euro
‘Ik vind Géraldine Laval een superwijnbouwster. Ze deed ervaring op bij grote domeinen als Jean-Louis Chave voor ze zelf wijn ging maken op het plateau van Larzac in de Hérault.'
De hoogte helpt de fraîcheur te houden in deze combinatie van grenache, syrah en carignan. Tegelijk heeft de wijn een mooie rijpheid: je proeft garrigue-kruiden en veel donker fruit.’