Bezoek Luik met de insider tips van de zussen achter wijnbar Vinicurien

De zussen Alexandra (26), Pauline (27) en Marie (28) Van Damme openden afgelopen zomer wijnbar Vinicurien in Outremeuse, een eilandje op de plek waar de Ourthe en de Maas samenkomen.

Alexandra, Pauline en Marie’s insider tips voor Luik

Sabato trok naar Luik voor een gesprek met enkele locals. Valt er in de ‘Cité ardente’ meer te ontdekken dan de klassieke Luikse wafels, balletjes en koffie? Absoluut.

  • To shop | Nomad Interior
    ‘Eigenaar Caroline Dumoulin verkoopt prachtige authentieke interieurstukken uit Marrakesh.’
  • To drink | Volga
    ‘De beste cocktails drink je hier, een fijne bar langs de oevers van de Maas.’
  • To eat | ¡Toma!
    ‘Het enige sterrenrestaurant in het centrum van Luik.’
  • To eat | Cabale
    ‘Voor wie het beste van de Georgische keuken wil ontdekken. Om nog maar te zwijgen van de Georgische wijnen.’
  • To shop | Enfant Terrible
    ‘Mooie, unieke juwelen. En als je er dan toch bent: dit is ook een piercingstudio.’
Enfant Terrible
Enfant Terrible
©Justin Paquay
Advertentie

Vinicurien is een wijnbar hors du commun. ‘Klanten mogen zichzelf bedienen aan de ‘enomatics’. Dat zijn speciale machines die meestal achter de toog staan om geopende wijnflessen langer vers te houden. Wij zetten ze in als selfserviceconcept’, vertelt Pauline Van Damme. ‘Ons concept is door bijna iedereen superpositief onthaald.’

Advertentie
Advertentie

Advies kun je natuurlijk altijd vragen aan de drie zussen Van Damme, maar werp zeker eerst een blik op hun wijnkaart. Onder het titeltje ‘Le petit Vini Plus’ penden ze bij elke wijn hun persoonlijke verhalen en ervaringen neer. Het Italiaanse wijndomein Ottella zit vol kunst en verborgen beeldhouwwerken, zo leer je. D’Arenberg uit Australië heeft dan weer twee golden retrievers als mascotte. Dat soort anekdotes geven de zaak een familiale en laagdrempelige toets. Zowel wijnkenners als leken voelen zich hier comfortabel.

©Anthony Dehez

Privé bij sommelier

De zussen droomden al jaren van een wijnbar. ‘Toen we in 2020 besloten om ervoor te gaan, wisten we dat we ons eerst moesten bijscholen’, vertelt Marie. ‘Graag wijn drinken is één ding. Voldoende kennis over wijn hebben om een wijnbar te openen, is een ander verhaal. Daarom hebben we een jaar lang een intensieve privéopleiding gevolgd bij de Franse sommelier Franck Ramage, die ook lesgeeft aan de bekende koksschool Le Cordon Bleu in Parijs.’

Voor het interieur hadden de drie gelukkig de pas afgestudeerde interieurarchitecte Alexandra in huis. ‘We wilden een mix van moderne en vintage meubels, dus hebben we de veilingsite Catawiki wekenlang afgeschuimd. Tegelijk hebben we veel hulp gekregen van onze papa, een liefhebber van vintage meubels. En de grote tafel in het midden van de zaak is gemaakt door een goede vriendin, Elise Jaminet.’

Verwondering

De zussen trekken graag naar Parijs, Brussel en andere grote steden om nieuwe adresjes en unieke concepten te ontdekken. ‘Ik heb twee jaar in Californië en een tijdje in Madrid gewoond’, zegt Marie. ‘Daar opent zowat elke dag een nieuwe bar of een nieuw restaurant. Je kunt Luik daar natuurlijk niet mee vergelijken. Toch is er iets in deze stad dat verwondert en blijft aantrekken. Het is alsof ik eraan gekluisterd ben.’

Advertentie
Advertentie