3 Belgische wijnen om te ontkurken op de nationale feestdag

Eind juni stelde Gault&Millau de tweede editie van zijn Belgische Wijngids voor op de Belgian Wine Awards 2024. Sabato selecteert drie favorieten om te ontkurken op (of na) de nationale feestdag.

1. Château Bon Baron | La Baronne Brut Nature 2021 (rosé, schuimwijn)

Château Bon Baron, La Baronne Brut Nature 2021
Château Bon Baron, La Baronne Brut Nature 2021
© Château Bon Baron
Advertentie

Onze absolute favoriet van alle winnaars op de Belgian Wine Awards 2024 is deze crémant de Wallonie van Château Bon Baron uit Dinant. Deze rosé schuimwijn is gemaakt van een opmerkelijke combinatie van vijf verschillende druivensoorten: acolon, cabernet dorsa, gamaret, garanoir en pinot noir. In de neus: rood fruit en citrusvruchten. In de mond zachte verfrissende bubbels en een diepe, complexe smaak.

Advertentie

Deze crémant is net als champagne en cava gemaakt volgens de méthode traditionelle, met een tweede fermentatie in de fles. De dosage is brut nature, wat betekent dat geen extra suiker is toegevoegd. Deze schuimwijn is breed inzetbaar als aperitief én bij de maaltijd.

6 soorten wijn om altijd in huis te hebben

2. Wijnkasteel Genoels-Elderen | Chardonnay Goud 2019 (wit)

Wijnkasteel Genoels-Elderen, Chardonnay Goud 2019
Wijnkasteel Genoels-Elderen, Chardonnay Goud 2019
© Wijnkasteel Genoels-Elderen
Advertentie

Ook deze wijn viel in de prijzen op de Gault&Millau Belgian Wine Awards, en terecht. Deze chardonnay is nu al uitstekend op dronk, maar heeft ook bewaarpotentieel. In het glas krijg je aroma's die je ook bij de grote witte wijnen uit traditionele wijnstreken herkent. Denk aan rijp of gekonfijt fruit en aangenaam vettige, ietwat boterachtige afdronk.

De wijnmakers van Genoels-Elderen in Riemst (Limburg) geven deze wijn een indrukwekkend lange rijping: 12 maanden op eikenhouten vaten, 9 maanden in de tank, 18 maanden sur lies (op de gistingsresten) en 24 maanden op fles. Zowel de wijnmakers als de wijndrinkers moeten dus geduld hebben, maar het resultaat liegt er niet om: dit is een topwijn om te degusteren.

Advertentie
Advertentie
De ultieme gids voor meer wijngenot in 2024

3. Vignoble du Château de Bousval | Ange ou Démon Pinot Noir 2022 (rood)

Vignoble du Château de Bousval, Ange ou Démon Pinot Noir 2022
Vignoble du Château de Bousval, Ange ou Démon Pinot Noir 2022
© Vignoble du Château de Bousval

Château de Bousval en zijn acht hectare wijngaarden in Genappe zijn eigendom van ondernemer Michel Verhaeghe de Naeyer. Deze biologische pinot noir is een erg knappe prestatie, die door de Gault&Millau terecht bekroond is als een van de beste Belgische rode wijnen van 2024.

Zoals alle Belgische rode wijnen is de aciditeit hoog maar verfrissend, zonder overmeesterend te zijn. In de neus kruiden en rood fruit, in de mond drinkt de wijn soepel met veel structuur in de tannines, zonder daarbij te overweldigen. Te combineren met gerechten vol diepe smaken, zoals een risotto van boschampignons.

Gault&Millau Wine Guide Belgium 2024

De Belgische wijnbouwsector is in volle expansie. Elk jaar komen er nieuwe wijnbouwers en domeinen bij. Die trend is ook de culinaire gids Gault&Millau niet ontgaan. Voor het tweede jaar op rij brengen Justin Onclin, Marc Declerck en het Gault&Millau Belgian Wine Team deze gids met 107 domeinen en 216 wijnen uit. 55 wijnen kregen een 'coup de cœur'-label en 25 wijnen een Belgian Wine Award 2024. Het is de hoogste eer die een wijn in ons land in de wacht kan slepen.

© Gault&Millau
Advertentie
Advertentie