Torens bouwen met aarde | Koutammakou, Togo en Benin

Van de heetste en dorste plek op aarde over ondergrondse kerken tot de trek van 30.000 zebra’s, Afrika heeft ontzettend veel gezichten. Reis naar Terre Sauvage.

Vijfhonderd kilometer ten noorden van Lomé in Togo, langs de zandpaden die zich een weg kronkelen naar het Atakora-massief, ligt Koutammakou, op de grens met buurland Benin. De inwoners, de Batammariba of ‘architecten van de aarde’, hebben er vreemde torenhuizen gebouwd van gedroogde aarde, de ‘takienta’. Ze staan in dorpen bij elkaar, en weerspiegelen de ziel en geest van hun bewoners.

De veehouders en boeren uit het dorp stammen af van echte krijgers en strijders, maar verwelkomen nu nieuwsgierige toeristen met open armen. De regio met haar dorpen, die sinds 2004 op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, getuigt van een traditionele Afrikaanse cultuur, waarin de stammen zichzelf niet als eigenaars beschouwen, maar alleen als ‘huurders’ van hun omgeving en de natuur.

Advertentie
Advertentie

De ‘takienta’ met de torendaken zijn net kleine citadellen. De ingang is gericht naar het westen, er is een kant voor de mannen naar het zuiden en een kant voor de vrouwen naar het noorden. Dankzij de blinde muren met schietgaten konden de bewoners zich verschansen en zich met pijlen verdedigen tegen luipaarden of andere indringers.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer