‘Mais l’Amérique, l’Amérique, je veux l’avoir et je l’aurai’, zong Joe Dassin. Als we het niet kunnen hebben, kunnen we het toch zien, natuurlijker dan ooit.
Klinkt misschien vreemd, maar de langste golf ter wereld vind je niet in zee, wel in de Amazone, in de staat Maranhão in het noordoosten van Brazilië. De golf kan tot een uur lang landinwaarts tegen de stroom ingaan met een snelheid van dertig tot veertig kilometer per uur. Ze wordt veroorzaakt door een fenomeen dat bekendstaat als vloedbranding of bore. De golf ontstaat wanneer een oceaangolf bij vloed stroomopwaarts gaat op een rivier, in dit geval de Mearim. Meestal is die getijdenwerking – die twee keer per jaar plaatsvindt bij de seizoenswisseling in maart en september – niet te zien.
Als de rivier begint te rommelen, weet iedereen hoe laat het is... Het is het teken dat de Pororoca (of ‘vernietiger’ in de inheemse taal) eraan komt. De ‘rivierlawine’, die bij springtij wel vier meter hoog kan worden, veroorzaakt elk jaar veel schade. Ondanks de risico’s is ze aanlokkelijk voor heel wat surfers. De meest bedreven surfers kunnen tot dertig minuten op hun board staan en daarbij meer dan tien kilometer afleggen door het modderige water.
Dichter bij huis kan het fenomeen zich ook voordoen op de Garonne in Frankrijk.