Van de heetste en dorste plek op aarde over ondergrondse kerken tot de trek van 30.000 zebra’s, Afrika heeft ontzettend veel gezichten. Reis naar Terre Sauvage.
Senegal heeft véél kerken, maar de beroemdste staat in Nianing, een stadje met 6.500 inwoners zo’n honderd kilometer ten zuiden van Dakar. Voor het ontwerp waren de uitdagingen niet min. Het klimaat wordt hier almaar extremer, terwijl de diensten op het heetst van de dag door honderden mensen worden bijgewoond. Bovendien moest het authentieke karakter van Nianing bewaard blijven.
Om de gelovigen te beschermen tegen oververhitting – en mogelijk ook de kerk tegen leegloop – dook In Situ Architecture in de gereedschapskist van de biomimetica: innovatie, geïnspireerd op de slimmigheid van de natuur. De esthetische gelijkenis met de spiraalvormige schelp van de zeeslak die hier aan de ‘seashell coast’ voorkomt, trekt natuurlijk de aandacht, maar de belangrijkste inspiratie kwam van de termietenheuvels vlakbij. Hoewel het er overdag 40 tot 50 °C kan zijn en het ‘s nachts soms vriest, weten de termieten in hun schuilplaats een vrij constante temperatuur van 27 °C te behouden, dankzij hyperefficiënte passieve ventilatie.
Door de positionering van schouwen en luchtgaten om zowel woestijn- als zeewinden op te vangen en door te spelen met de dichtheid van warme en koele lucht om tocht te genereren, blijft de temperatuur in de kerk vrij aangenaam, zonder dat er een airco aan te pas komt. In 2019 won ze de globale Architecture MasterPrize.