Krater van Derweze, Turkmenistan
Krater van Derweze, Turkmenistan
© imageBROKER/Daniel Kreher

Poort naar de hel | Krater van Derweze, Turkmenistan

Een continent van mogelijkheden, maar ook van contrasten. Azië combineert op briljante wijze eeuwenoude tradities, moderniteit en mysterie.

Bij het horen van de naam ‘Krater van Derweze’ in Turkmenistan, zit je nog niet direct op het puntje van je stoel. Dat gebeurt wel als je zijn bijnaam hoort: poort naar de hel. Deze al decennia brandende krater ligt in een van de grootste zandwoestijnen ter wereld, de Karakum-woestijn.

Het is een enorme krater die is ontstaan door een ongeval tijdens een Sovjet-booroperatie in 1971. De krater is ongeveer zeventig meter breed en dertig meter diep, en er brandt continu een fel oranje vuur, waardoor het een surrealistisch en buitengewoon landschap vormt. Het vuur wordt gevoed door aardgas dat vrijkomt uit ondergrondse reserves en werd aangestoken om de verspreiding van methaan te voorkomen nadat de boorput was ingestort.

Advertentie
Advertentie

Als toerist kun je de krater bezoeken, en daarna in de joerten rondom het terrein overnachten. Het is in ieder geval een indrukwekkend uitzicht, die vlammen.

Eén avonturier, de Grieks-Canadese George Kourounis, zette ooit voet in de krater, om er op de bodem wat zand te verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek. National Geographic maakte daar een documentaire van, met onwerkelijke beelden. Kourounis gaf achteraf aan dat hij zich een beetje als een gebakken aardappel voelde.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer