Tonnerre, Frankrijk
Tonnerre, Frankrijk
© Shutterstock

Mysterieuze bron | Tonnerre, Frankrijk

Van 282 Schotse bergen op één to-dolijst tot één nacht in een desolate hut met (misschien wel) Björk: Europa, weg van de platgetreden paden.

Niemand weet waar het water vandaan komt in de Fosse Dionne, een karstbron – een ondergrondse rivier die aan de oppervlakte komt – in het hart van de Franse gemeente Tonnerre in de Bourgogne, niet ver van Chablis. Het kristalheldere water verandert geregeld van kleur, van bruin tot turkoois, afhankelijk van de grillen van het weer en de seizoenen. In 1758 werd rond de fontein een stenen bassin gebouwd met een diameter van veertien meter.

De poort naar een andere wereld wordt omgeven door waterplanten en gevoed via een zichtbare toegang. Het verzonken labyrint is al een eeuw lang een historisch monument, maar werd pas in 1955 voor het eerst verkend. Na drie dodelijke ongevallen werd de toegang tot de put strikt gereguleerd. Sinds 2018 is speleoloog Pierre-Éric Deseigne de enige persoon die toestemming heeft gekregen om zich naar beneden te wagen. Hij is erin geslaagd om tot op een diepte van tachtig meter te duiken en 350 meter van dit fascinerende systeem van gangen en hindernissen te ontdekken. De rest blijft een mysterie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer