Dat we een land van snoepers zijn, dat is zeker. We serveren je met veel plezier tienduizend calorieën aan inspiratie, voor de volgende sugar high.
The 100 Food special | 2023
Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.
Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.
‘In Damascus vind je meer dan driehonderd verschillende soorten gebak. Dat is ons sterke punt! En in tegenstelling tot die in Griekenland, Marokko of Turkije zijn onze gebakjes minder zoet’, zegt Saddam Shkair. Oorspronkelijk afkomstig uit Soueida, in het zuiden van Damascus, arriveerde deze 42-jarige ingenieur in 2014 als oorlogsvluchteling in België, en wilde hij de zoete specialiteiten van zijn land hier introduceren.
Hij opende zijn eerste winkel in 2019 in Sint-Joost-ten-Node, en vervolgens een tweede in november 2022 in Elsene. Op de kaart: heerlijke ontdekkingen zoals balouria, warbat, knafeh, bouza (ijs op basis van mastiek), halwa... en de beroemde halawet el-jibn, een dessert gemaakt van griesmeel en kaas, gevuld met room en versierd met pistachenoten.
Ornina Syrian Sweets
| Leuvensesteenweg 118, 1210 Sint-Joost-ten-Node
| Edelknaapstraat 24, 1050 Elsene