Daphné van Crombrugghe trok naar de Pyreneeën om er het vak te leren in La Guinelle, de laatste traditionele azijnfabriek in Frankrijk.
Daphné van Crombrugghe trok naar de Pyreneeën om er het vak te leren in La Guinelle, de laatste traditionele azijnfabriek in Frankrijk.
© rv

Sainte Odile | Brussel

Deze hemelbestormers brengen ons de nieuwste producten en duurzame alternatieven en verrassen ons met ongekende smaken.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Azijnmakerij Sainte Odile is gevestigd op het terrein van het Grand Hospice of Groot Godshuis in Brussel. Daphné van Crombrugghe startte, na een periode van introspectie, dit project in 2022.

Advertentie
Advertentie

‘Na een paar jaar in de financiële wereld zat ik in de knoop met de keuzes in mijn leven’, zegt ze. ‘Ik wilde mijzelf terugvinden en iets doen met eten, al sinds mijn kindertijd een passie. Ik kwam in contact met een vereniging van biologische boeren, waar je kunt gaan helpen in ruil voor kost en inwoning. Dat deed ik enkele maanden in Modena, in Italië, omwille van de fantastische keuken. Op de boerderij waar ik werkte stonden een paar wijnstokken, want de boer maakte zijn eigen wijn en azijn van lambrusco, een lokale druif. Drie maanden lang proefde ik iedere avond zijn azijnen. Hij had er die dertig jaar oud waren en heerlijk bij parmezaan, salades en groenten. Soms kwamen bevriende boeren ‘s avonds langs met hun azijn, om er samen van te genieten. Azijn van soms vijftig jaar oud.’

Terug in België begon van Crombrugghe te dromen van een eigen azijnfabriek. Alleen waren er in ons land geen azijnfabrieken, en dus ook geen opleidingen. Ze trok naar de Pyreneeën om er het vak te leren in La Guinelle, de laatste traditionele azijnfabriek in Frankrijk. Ze maakt er haar eerste azijnen in samenwerking met lokale wijnmakers. Toen ze naar Brussel terugkeerde, vertelde ze over haar project aan brouwer Cantillon: hij besliste om haar te steunen en bood haar zijn lambiek aan. ‘Ik wilde alles graag lokaal houden. En met Jean kreeg ik toegang tot kwaliteit. Om een goede azijn te maken, heb je een uitstekende basisalcohol nodig.’

De eerste tests deed ze met een lambiek van twee jaar oud, gerijpt in een cognacvat. De lambiek van Cantillon werd aangevuld met lambiek van de brouwerij 3 Fonteinen en de ciders van de Cidrerie du Condroz. Het resultaat is opmerkelijk. De azijnmakerij produceert nu vier levende azijnsoorten met een aromatische complexiteit: een krieken-, een lambiek-, een frambozen- en een cider-azijn.

Sainte Odile

Grootgodshuisstraat 7, 1000 Brussel, België

Sainte Odile
| Op de website vind je de verkooppunten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer