Even genoeg van de oer-Vlaamse kost en de streekspecialiteiten? Met deze delicatessen tover je zelfs in de somberste herfstmaanden zon en kleur op je bord.
The 100 Food special | 2023
Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.
Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.
Patissier Nikolas Koulepis, gevestigd in de Brusselse Edelknaapstraat, combineert zijn aanbod Franse patisserieklassiekers (baba’s, chouquettes, citroentaartjes...) met zoete lekkernijen die verwijzen naar zijn Griekse afkomst.
We gaan er graag langs om ons vol te proppen met specialiteiten die gekruid zijn met walnoten, pistachenoten, kaneel, sinaasappel en kardemom: baklavas, portokalopita, koulouri, kataifi, karidopita, revani en andere koekjes en brioches.
Koulepis opende recht tegenover zijn patisserie ook een ‘pitasserie’, waar hij een hartige versie van zijn kunnen etaleert. Zijn specialiteiten daar? Spanakopika en tyropita, hartige taartjes, gemaakt met groenten (spinazie en uien) en feta. Online bestellen kan ook.