Parels uit de Condroz | Cidrerie du Condroz, Havelange

Deze hemelbestormers brengen ons de nieuwste producten en duurzame alternatieven en verrassen ons met ongekende smaken.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

In een prachtig stukje landschap in de Condroz, meer bepaald in Froidefontaine, ligt een schitterend complex met een herenhuis, omgeven door een gracht en een stenen boerderij gebouwd tussen de zestiende en achttiende eeuw. De boerderij van Froidefontaine herbergt een aantal projecten voor duurzame economie, waaronder de Cidrerie du Condroz.

Advertentie
Advertentie

Dit project zag in 2012 het levenslicht en tot op vandaag zijn drie vrienden nog steeds de drijvende kracht achter deze coöperatie met een sociaal doel. Die vrienden zijn oprichter Roger Diva, Adrien Pestiaux (sommelier van opleiding) en Simon Remy (ingenieur in hernieuwbare energie). ‘We willen een eerlijk bedrijf creëren dat niet tegen elke prijs winst nastreeft, maar wel mensen en de samenleving als geheel verrijkt’, aldus Remy. ‘Ons bedrijfsmodel moet een positieve en blijvende impact hebben op de maatschappij.’

De cider die ze produceren, heeft een uitgesproken aromatische signatuur. ‘Dat komt omdat onze tafelappels honderd procent Belgisch zijn en afkomstig zijn van onbehandelde hoogstamappel­bomen’, vertelt de ingenieur die enkele variëteiten met heerlijke namen beschrijft. ‘We gebruiken bijvoorbeeld cwastresse, een geribde Waalse appel, en gueule de mouton, die een uitgesproken smaak heeft en een zoete, heerlijke cider oplevert.’

Vandaag produceert de Cidrerie zo’n 24.000 flessen cider brut (droog) en extra brut (zeer droog). ‘De appels worden rijp geoogst en heel langzaam geperst in een pneumatische wijnpers. De kwaliteit van het sap is voor ons belangrijker dan de kwantiteit. Het sap wordt vervolgens zes tot elf maanden gefermenteerd in eikenhouten vaten. We voegen geen gist of sulfieten toe’, zegt de cidermaker over het honderd procent natuurlijke product.

Het brouwsel wordt vervolgens gebotteld en na vijf maanden verschijnen de fijne belletjes van deze uitzonderlijke cider... Daarna mag de cider nog een jaar rusten voordat hij verkocht wordt. ‘Drie jaar is de ideale duur om zijn volledige potentieel te ontwikkelen’, aldus Simon Remy.

Cidrerie du Condroz, Ferme de Froidefontaine

Froidefontaine 1, 5370 Havelange, België
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer