Hun liefde voor de stiel zit in het DNA, de geheime receptuur wordt van generatie op generatie doorgegeven. Deze zaken zijn stukjes erfgoed om te koesteren.
The 100 Food special | 2023
Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.
Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.
Exact 120 jaar geleden openden Henry Maneles’ overgrootouders van moederskant de Joodse bakkerij Kleinblatt in het Poolse Krakau. Begin jaren 20 weken hun kinderen uit naar België en in 1931 openden ze een zaak vlak bij het Antwerpse centraal station. Daar vind je hen nog steeds, met dat verschil dat het intussen drie panden zijn waar de indrukwekkende productie plaatsvindt.
Met Dan Korenblit, Henry’s neef, staat nu de vijfde generatie aan het hoofd. De zaak staat nog steeds bekend voor haar ambachtelijk gemaakte koosjere producten die je bijna nergens anders vindt. De vrijdagse boterkoek gevuld met een vloeibare chocopasta maken ze al zolang de zaak bestaat, en in de lente- en zomermaanden komen Kleinblatt-fans van heinde en verre voor de verse bosbeskoeken.
Ooit bestond er zelfs een Facebook-groep die ‘Kleinblatt Should Go International!’ heette, met fans van New York tot Israël en Kaapstad: uitgeweken Antwerpse Joden met heimwee naar het gebak van hun jeugd in Antwerpen.
Bakkerij Kleinblatt
Kleinblatt
| Kleinblatt heeft ook verkooppunten in Ukkel en Sint-Gillis.