Boter-kaas-en-eieren is een kinderspelletje dat wij ernstig nemen. Want al die koeien, schapen, geiten, kippen en – jawel – buffels op Belgische bodem brengen goud voort.
The 100 Food special | 2023
Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.
Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.
Vraag ons naar de lekkerste geitenkaas, en wij wijzen je de weg naar Karditsel in Lummen. Pal naast de weides van geitenboer Koen Vanroye richtte Giedo De Snijder samen met zijn vrouw Magda in 2015 deze ambachtelijke kaasmakerij op. Vanroye hoedt oude geitenrassen en dat is bijzonder, want ze geven ontzettend lekkere melk die de kaasmakerij nog warm na het melken meteen verwerkt tot kaas. Sinds vorig jaar is Karditsel helemaal in handen van Koen Vanroye en zijn jongere broer Tom, maar het ambacht van De Snijder bleef bewaard: van het scheppen tot het verpakken.
Met de naam Karditsel knipoogde De Snijder naar een slagzin die Nonkel Bob in de jaren 60 uitsprak tijdens een campagne van de Melkbrigade. Ook de oude namen die de kazen kregen, zoals Cyriel, Florette en Basiel, roepen dat nostalgische gevoel op van weleer.
Samen met Kaasaffineurs Van Tricht uit Antwerpen ontwikkelde Karditsel ook de kaas Juliette, een smeuïge geitenkaas die Gert de Mangeleer in Hertog Jan at Botanic** en Michaël Vrijmoed** graag bezigen.
Karditsel
Karditsel
| Te koop in een selectie biowinkels en de betere kaaswinkels: je vindt ze op de website.