Minder, maar beter. Dat is tegenwoordig voor zowel carnivoren als pescotariërs het motto. Als het over vlees, vis en zeevruchten gaat, is alleen het allerbeste goed genoeg.
The 100 Food special | 2023
Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.
Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.
Een adres waar we met plezier voor over de grens hoppen: in Zeeland slurp je fenomenale oesters die op de kaart prijken van onder meer Gert De Mangeleer en Sergio Herman.
Al sinds 1906 kweekt de familie Dhooge er oesters vanaf het zaadje, met een geraffineerde smaak die de schelpdieren danken aan het schone en voedselrijke water van de Oosterschelde, het Veerse Meer, het Grevelingenmeer en de Waterdunen in Breskens.
De Oesterij heeft haar eigen twee merken: een Zeeuwse platte oester (de Dutch Imperial) en een creuse (de Oesterij Speciaal), maar de zaak specialiseert zich ook in oesters uit andere gebieden. Denk aan de Irish Mór, de favoriet van vele chefs en stiekem ook van ons.
In barre wintertijden sleep je je oesters eenvoudig in je onlinewinkelmandje en worden ze geleverd bij je thuis, bij iets zwoelere temperaturen is het transportrisico te groot en trek je beter zelf naar Zeeland. Dat is heus geen straf, want de oesterbar met uitzicht op de oesterputten bezorgt je een instantvakantiegevoel.