Minder, maar beter. Dat is tegenwoordig voor zowel carnivoren als pescotariërs het motto. Als het over vlees, vis en zeevruchten gaat, is alleen het allerbeste goed genoeg.
The 100 Food special | 2023
Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.
Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.
In juni 2018 nam Bjorn Boonen een oude slagerij over in de Marollen. Hij wilde er een ‘ethische slagerij’ van maken die, zoals hij bij de opening aankondigde, stevig verankerd zou zijn in het sociale weefsel van de buurt. De slager heeft zijn droom verwezenlijkt door resoluut uitsluitend te werken met dieren die in de open lucht zijn gekweekt.
De Ierse côtes à l’os zijn geweldig, er is ook topgevogelte met ‘Label Rouge’ uit de Dombes, en heerlijk lam en varkensvlees uit België. De varkensribbetjes met een dikke plak vet aan zijn niet te versmaden.
Om de band met de buurtbewoners niet te verliezen, maakte de slager een tijdlang bereidingen op basis van orgaanvlees, die ooit typerend waren voor de Marollen, zoals ‘kip kap’ of ‘geperste kop voor de armen’, of de ‘bloempanch’, een grote zwarte pens die in schijfjes wordt gesneden en gebakken. Hij biedt die vandaag alleen nog op bestelling aan. De slager verkoopt ook nog koeienuiers, en is daarmee waarschijnlijk een van de laatsten die dat in de hoofdstad aanbieden.
Wij zijn dol op de gerookte eendenborst, de varkensrillettes en de verrukkelijke guanciale met peper. Ook de worsten zijn een lekkernij: het is moeilijk kiezen tussen de worst met venkel, knoflook en noten, chorizo of, een grandioze klassieker: de grof gemalen toulouseworst, een must op de barbecue.
www.spek-n-boonen.be