De trots van de Gaume | Salaisons G. Blaise, Florenville

Hun liefde voor de stiel zit in het DNA, de geheime receptuur wordt van generatie op generatie doorgegeven. Deze zaken zijn stukjes erfgoed om te koesteren.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Op het centrale plein van Florenville maakt Salaisons G. Blaise al sinds 1910 deel uit van het uitzicht. Deze traditionele vleeswarenwinkel is bekend om zijn overheerlijke creaties, van paté met bier van Orval tot ringworst met sjalot.

Advertentie
Advertentie
©Eva Beeusaert

Maar je vindt er ook een schat aan traditionele specialiteiten, zoals paté gaumais. Dat kleine meesterwerk van de lokale gastronomie werd aan het eind van de negentiende eeuw al gemaakt en is nog steeds te weinig bekend buiten de regio. Het is een pasteitje van zuurdesem, gevuld met varkensvlees dat gemarineerd is in witte wijn, azijn en kruiden. Dat fijne Waalse product heeft sinds 2001 een BGA (beschermde geografische aanduiding), als erkend streekproduct. Eentje voor op de culinaire bucketlist.

Salaisons G. Blaise

Pl. Albert 1er, 6820 Florenville, België
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer