Matt Samra en Julien Gaucherot maken in hun Brusselse atelier artisanale noten­boters zoals de ‘Praline chocolate’, een soort haute-couture­versie van Nutella.
Matt Samra en Julien Gaucherot maken in hun Brusselse atelier artisanale noten­boters zoals de ‘Praline chocolate’, een soort haute-couture­versie van Nutella.
© rv

Buddy Buddy | Elsene

Deze hemelbestormers brengen ons de nieuwste producten en duurzame alternatieven en verrassen ons met ongekende smaken.

The 100 Food special | 2023

Natuurlijk kennen jullie al de weg naar ‘s lands grootste culinaire vedetten. Maar er zijn nog zo veel hidden gems om te ontdekken als de Sabato-foodies hun adressenboekje openen.

Dus voilà, 100 aanwinsten voor op de culinaire bucketlist: van winkels die al eeuwenlang hun ambacht doorgeven aan de volgende generatie tot vernieuwende start-ups en uit de hand gelopen coronahobby’s.

Ooit al de ingrediëntenlijst op een pot Nutella durven te lezen? In de bekende populaire hazelnootchoco zit amper dertien procent noten, een berg suiker (56 procent!), wat magere cacao, melkpoeder en duivelse palmolie. Dat kan beter, wisten Matt Samra en Julien Gaucherot. In hun Brusselse atelier maken ze artisanale noten­boters zoals de ‘Praline chocolate’, een soort haute-couture­versie van Nutella, die bestaat uit tachtig procent geroosterde biohazelnoten en twintig procent pure Belgische chocolade. Hemels, vonden ze ook bij het luxewarenhuis Harrods in Londen waar de potjes van Buddy Buddy inmiddels te koop zijn. Of waar een Tinder-match allemaal toe kan leiden.

Advertentie
Advertentie

Buddy Buddy is het project van de Belg Gaucherot en de Nieuw-Zeelander Samra, die in Londen woonde en voor de liefde naar ons land verhuisde. ‘Onder impuls van Matt kreeg ik meer interesse voor plantaardige, gezonde voeding’, zegt Gaucherot. ‘We baatten samen een coffeeshop uit, en zijn als hobby notenboters beginnen te maken. Behalve pindakaas vond je hier geen goed aanbod. We maakten eerst kleine hoeveelheden voor onszelf, dan voor vrienden, en straks – als het even kan – voor de hele wereld.’

Alles gebeurt met de hand: van het roosteren van de noten tot het plakken van de labels.
Alles gebeurt met de hand: van het roosteren van de noten tot het plakken van de labels.
© rv

Ondertussen is er een atelier in Anderlecht met drie voltijdse medewerkers. Alles gebeurt met de hand: van het roosteren van de noten tot het plakken van de labels. ‘Het is een duur product, we richten ons op een publiek dat die kwaliteit weet te waarderen. Het is arbeidsintensief en we willen uitsluitend met biologische, Europese noten werken.’

Ondertussen is er ook nog de Buddy Buddy-koffiebar in de Brusselse Louizawijk, en sinds begin dit jaar eentje in Parijs, in de überhippe buurt vlak bij het Canal Saint Martin. En de pop-up afgelopen zomer in het chique Parijse warenhuis Printemps was ook een succes. ‘Matt en ik reizen graag, dus voor expansie kijken we vooral naar het buitenland. Buddy Buddy moet vooral fun blijven. De zaken gaan goed, we hebben geen business degrees, maar leren alles al doende.’

Met de koffiebars willen de buddies vooral ook aantonen dat een notenboter meer is dan een spread om op je boterham te smeren. Je vindt er zoete en hartige gerechten waarin notenboters verwerkt zijn. Dé bestseller op de creatieve drankenkaart is ‘Le Buddy’, een krachtige kopstoot met espressokoffie, cacao, pindakaas, havermelk en agavesiroop.

Advertentie
Advertentie

Buddy Buddy

Lakenweversstraat 10, 1050 Brussels, België

Buddy Buddy
| Een volledige lijst van de verkooppunten vind je op de website.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer