Welkom in Sankt Moritz, het Venetië van de Alpen

Opgelet: zeg geen bergdorp tegen Sankt Moritz. Het Zwitserse skiresort ontpopte zich tot kosmopolitische design- en kunststad, propvol modeboetieks, kunstgaleries, member clubs en restaurants op topniveau.

Net als vorig jaar, strijkt de rondreizende designshowcase Nomad Circle van 6 tot 9 februari 2020 neer in Sankt Moritz. Achttien internationale galeries - met ronkende namen als Thomsen Gallery uit New York, Galleria Rossella Colombari uit Milaan én het Brusselse Maniera - tonen in  een adellijk paleis uit 1595 hun limited-edition design en hedendaagse kunst.

Advertentie
©David De Vleeschauwer

Meteen heeft het jetsetpubliek van Sankt Moritz er een nieuwe bezigheid bij, naast de paardenraces in de sneeuw, de Sankt Moritz Polo World Cup of de Cresta Run, waarbij je plat op de buik een ijspiste kunt afdalen. 

Advertentie

Sankt Moritz is duidelijk meer dan een skiresort: het bergdorp is uitgegroeid tot een lifestyleplek waar de fijne dingen des levens misschien nog belangrijker zijn dan verse sneeuw in de ochtend. Redenen genoeg dus om tijdens Nomad de kosmopolitische sfeer van St. Moritz op te snuiven, dat sinds zijn ontstaan in 1864 uitgroeide tot 'het Venetië van de Alpen'. Wij tippen alvast enkele niet te missen hotspots.

Voor zonnekloppers: Member club El Paradiso

Een van de beste adressen om op een zonovergoten terras tijdens de winter op 2181 meter hoogte iets te eten: El Paradiso, een mountainclub, restaurant en bar waar er behalve fondue ook tapa’s, cocktails en veel champagne geserveerd wordt. Van rustieke, hartige feelfoodgerechten tot verfijnde menu’s.

El Paradiso is een ‘members only club’, maar wanneer er plaats is en tegen een kleine vergoeding (14 euro) kunnen ook niet-leden hier voor zowel de lunch als het diner terecht. Binnen in de club bevindt zich nog een exclusievere club: The Circle. Hier kunnen 99 leden terecht voor zeer speciale events en feestjes, vaak op ongewone plekken. Om in El Paradiso te raken, moet je de skilift aan Suvretta House in het dorp nemen en dan enkele minuten skiën of wandelen tot aan de hut.

El Paradiso
El Paradiso
©El Paradiso



Voor designfans: Bauhausparel Residentie Rolf Sachs

Advertentie
Advertentie
Rolf Sachs House St Moritz
Rolf Sachs House St Moritz
©David De Vleeschauwer

Kunstenaar Rolf Sachs is de zoon van Gunter Sachs, de derde man van Brigitte Bardot. Hij woont in een van de opvallendste huizen van Zwitserland: een Bauhaus-parel die voor de olympische winterspelen van 1928 werd opgetrokken.

Sachs redde het gebouw van de ondergang en restaureerde het compleet met respect voor het originele karakter.Het huis zelf is privé, maar het loont zeker de moeite om het eens van de buitenkant te bekijken. Sachs is trouwens ook de eigenaar van de Dracula, een ‘by invitation only’-nachtclub in de tuin van het Kulm Hotel waar al sinds de jaren 70 de meest legendarische feestjes plaatsvinden.

Voor kunstminnaars: galerie Hauser & Wirt

Hauser Wirth St Moritz
Hauser Wirth St Moritz
©David De Vleeschauwer

De Zwitserse topgalerie Hauser & Wirth brengt zijn moderne kunst nu ook naar het hart van het bergdorp. Het is de derde Zwitserse locatie van Hauser & Wirth (na Zürich en Gstaad) en de tiende vestiging tout court. De galerie palmde drie verdiepingen in van de Palace Galerie in het centrum van Sankt Moritz, een gebouw dat deel uitmaakt van het Badrutt’s-palacehotel.Nog tot 9 februari vindt hier een solo-expo plaats over de Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder. Je vindt er vanzelfsprekend zijn bekende mobiles, maar ook schilderijen uit de periode 1940-1970.

Voor romantische zielen: hotel Badrutt’s Palace

Badrutt's Palace St Moritz
Badrutt's Palace St Moritz
©David De Vleeschauwer

Het meest iconische hotel van Zwitserland. Een palace, groots, opulent en klassiek. De groten der aarde verbleven in dit hotel, waar nog altijd de originele 19de-eeuwse meubelen en antiquiteiten in de kamers staan. Alfred Hitchcock was een trouwe gast van Badrutt’s en schreef hier enkele van zijn filmscripts.

Een absolute hotspot is de Patrizier Stubbe in het Chesa Veglia-restaurant, waar sinds 1936 zowel de internationale jetset als Zwitserse locals aan tafel schuiven. 

Voor feministen: Muzeum Susch

Susch Muzeum St Moritz
Susch Muzeum St Moritz
©David De Vleeschauwer

Muzeum Susch ligt op een halfuurtje sporen van het centrum van Sankt Moritz, in een afgelegen minidorp tussen de ruïnes van een voormalige pastorie en brouwerij die deel uitmaakten van een plattelandsklooster. De Zwitserse architecten Chasper Schmidlin en Lukas Voellmy restaureerden en breidden de bestaande structuur uit tot een van de interessantste artistieke ruimtes van het land.

In de vaste collectie én de tijdelijke exposities besteedt het bijna 1500 vierkante meter grote museum aandacht aan uitsluitend vrouwelijke kunstenaars. Want die komen volgens filantrope en zakenvrouw Grazyna Kulczyk, de Poolse bezielster achter het Muzeum Susch, veel te weinig aan bod in musea.

Susch Muzeum St Moritz
Susch Muzeum St Moritz
©David De Vleeschauwer

Een van de vaste werken is ‘Stairs’ van Monika Sosnowska, een 14 meter lange, stalen constructie die aan een ruggengraat doet denken. Andere topnamen zijn Magdalena Abakanowicz, Heidi Bucher, Zofia Kulik en Paulina Ołowska. Het museum heeft ook een verfijnd restaurant, en nog dit jaar gaan er enkele gastenkamers open.

Voor nostalgici: textielwinkel Ebneter & Biel

©David De Vleeschauwer

Al meer dan een eeuw lang borduurt dit familiebedrijf met de grootste precisie servetten, tafelkleden en bedlinnen. Dit is de oudste winkel van de stad en hij wordt al meer dan 25 jaar gerund door Andrea-Rita en Christian Biel.De internationale klantenkring van Ebneter & Biel moet geduld hebben: tot een jaar voor een gepersonaliseerd artikel.

Opmerkelijk: vooral zeventigplussers staan in voor de fabricage van de textielwaren.

Voor durfals: Cresta Run

‘Gentlemen on sleds’ is het motto van de enige natuurijs-skeletonbaan ter wereld die elk jaar bijna 12.000 durfals de afdaling van hun leven bezorgt. De baan begint aan het Kulm Hotel, vanwaar het 1214 meter naar beneden gaat richting Celerina, goed voor een hoogteverschil van 157 meter.

De deelnemers moeten plat op hun buik en met het hoofd naar voren op een eenmansslee gaan liggen, waarbij ze topsnelheden behalen tot 90 km/u. De piste is open van Kerstmis tot eind februari en er zijn races op woensdag, zaterdag en zondag. Na elke wedstrijd worden de prijzen uitgereikt in de Sunny Bar van het Kulm Hotel, gevolgd door een uitgebreide lunch.

De Cresta Run werd in 1884 immers bedacht door hoteleigenaars Johannes en Caspar Badrutt. Mooi is dat iedereen de Cresta Run onder begeleiding mag uitproberen: reken op 550 euro voor vijf ritten. 

St Moritz Cresta Run
St Moritz Cresta Run
©David De Vleeschauwer

Voor treinreizigers: vintage coupé Gourmino

©David De Vleeschauwer

 Sankt Moritz ligt op 830 kilometer van Brussel. De meest aangename manier om naar het skioord te reizen is via Zürich. Neem daar de trein tot in Chur, en stap vervolgens over in de Gourmino. Zo kunt u naar Sankt Moritz sporen in een vintage treinstel met cocktailbar. Aan boord serveren ze zelfs een driegangenmenu.

Voor sfeermakers: restaurant La Baracca

Een van de meest relaxte adresjes in het dorp, La Baracca serveert de Italiaanse keuken zonder franjes, maar met veel smaak. Van stomende risotto’s tot een perfect gegrild stuk rosbief, en dat allemaal voor redelijke prijzen. De cocktaillijst is even uitgebreid als het aantal verschillende schnaps dat hier wordt geserveerd.

De sfeer van La Baracca is casual, met lange, houten tafels waar iedereen samen aanzit, en goeie muziek tot in de late uurtjes. Later op de avond veranderen de setting en vibe van restaurant in bar. En wanneer de sfeer goed zit, wordt er weleens op de lange tafels gedanst.

©David De Vleeschauwer



Voor foodies: restaurant La Scarpetta

La Scarpetta St Moritz
La Scarpetta St Moritz
©David De Vleeschauwer

Een adres dat nog maar een jaar oud is, maar intussen de lieveling is geworden van al wie houdt van iets minder conventioneel en klassiek. Achter het project zitten de drie jonge horecaondernemers Luca HöferDimitri Kefalas en Fabian Roth, die de lokale gastronomie wat minder stijf en traditioneel willen maken.

La Scarpetta focust op Italiaanse antipasti, zelfgemaakte pasta’s en hoogwaardige producten met ook veel natuurwijnen, vooral uit Slovenië, op de kaart. De stijl is informeel. Intussen is op de Plaza dal Mulin ook La Scarpetta 2.0 geopend.

Voor cocooners: chalet Chesa Wazzau

Op 10 minuten rijden van Sankt Moritz, in het dorpje Bever, ligt dit idyllische vakantiehuis, in typische engadiner-stijl uit de 17de eeuw. Gebogen gewelven, metersdikke muren, krakende plankenvloeren, maar wel in combinatie met alle ‘mod coms’, zoals vloerverwarming, hedendaagse keuken en dito badkamers.

Er kunnen twaalf gasten overnachten en de lange, houten tafel is groot genoeg om met twaalf personen gezellige avonden door te brengen. Vanaf 460 euro per nacht.

©David De Vleeschauwer