Op een halfuurtje rijden van Nice ligt Saint-Paul de Vence, een middeleeuws dorpje vol must-visit adresjes dat een toevluchtsoord is geworden voor kunstenaars.
Zuid-Frankrijk Special
Bienvenue! Snakkend naar de zomer, richten we onze radar op het zuiden van Frankrijk. Van de Provence tot de Rivièra, stippel je eigen ‘Route du Soleil’ uit met onze selectie tips en adressen.
Hotel
La Colombe d’Or
Je begrijpt de charme en de magie van dit hotel pas echt als je er effectief verblijft. Als je naar een Picasso of een Matisse kijkt, terwijl er rondom jou mensen lachen en eten, zwemmen en ontspannen. Dat is het uitzonderlijke van dit hotel. Dat je er kunst beleeft in een setting die totaal anders is – en laten we eerlijk zijn: véél leuker – dan in een museum waar geen frisse lucht en zonlicht binnenkomen.
La Colombe d’Or ademt kunstgeschiedenis. De eersten die er begin vorige eeuw arriveerden, waren Georges Braque en Fernand Léger, meteen daarna gevolgd door Marc Chagall, Alexander Calder, Pierre-Auguste Renoir en Pablo Picasso. Zij raakten in de jaren 20 bevriend met de eigenaar Paul Roux en zijn vrouw Baptistine (‘Titti’), die gratis kost en inwoning aanboden in ruil voor kunstwerken, die hier vandaag allemaal te bewonderen zijn. Nadien werd het hotel een ontmoetingsplek voor kunstenaars, levensgenieters en flaneurs die Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten.
Tegenwoordig is de gewezen kleine herberg met drie kamers veranderd in een pand met 25 kamers en een museale uitstraling. Het uithangbord van de herberg vat het goed samen: ‘Ici on loge à cheval, à pied ou en peinture’.
| Waar? | Saint-Paul-de-Vence
| Prijs? | Vanaf 380 euro per kamer – Ontbijt: 18 euro
Must-visits
Fondation Maeght
Op de uitbreiding voor de zestigste verjaardag is het nog één jaar wachten, maar laat dat de pret niet bederven: Fondation Maeght – de eerste Franse particuliere kunstinstelling – is al sinds de opening in 1964 een absolute must voor wie deze regio bezoekt.
Op 1 juli opent de zomertentoonstelling, gewijd aan Jean-Paul Riopelle, die dit jaar honderd zou zijn geworden. De expo toont het werk van Riopelle zoals het nog nooit eerder is vertoond: abstracte en figuratieve schilderkunst, beeldhouwkunst, keramiek, wandtapijten en gravures uit talrijke bruiklenen, en met als curator zijn dochter Yseult Riopelle.
Maar het is toch vooral de permanente collectie in de prachtige tuin die je van je sokken blaast. Nog voor je goed en wel binnen bent, maak je al kennis met de moderne meesterwerken van Fernand Léger, Pol Bury, Alexander Calder en Takis. Je vindt er onder meer een monumentaal mozaïek op de buitenmuur van Pierre Tal-Coat, het mozaïek ‘Les Amoureux’ van Marc Chagall en het zwembad ‘Les Poissons’ van Georges Braque. En dan moet je de Giacometti-binnenplaats nog ontdekken en verdwalen in het Miró-labyrint.
| Waar? | Saint-Paul-de-Vence
| Openingstijden? | Opnieuw open vanaf 1 juli
Fondation CAB
Op enkele minuten stappen van de Fondation Maeght ligt de Fondation CAB, het Zuid-Franse filiaal van het Brusselse kunstencentrum van verzamelaar en ondernemer Hubert Bonnet. Hij kocht in 2021 het modernistische gebouw uit de jaren 50, waar tot dan de galerie van Guy Pieters was gevestigd. Bonnet deed een beroep op architect Charles Zana voor de renovatie van deze uitzonderlijke kunstruimte met bookshop-boetiek, café-restaurant SOL (een verwijzing naar kunstenaar Sol LeWitt) en vier gastenkamers, die zijn ingericht met vintage meubilair van Fritz Hansen, Alvar Aalto, Pierre Jeanneret, Gino Sarfatti, Max Ingrand, Hans J. Wegner uit Bonnets collectie.
| Waar? | Saint-Paul-de-Vence
| Openingstijden? | Alle dagen – Van 10 tot 18 uur
Arik Levy Sculpture Park
Geen gebrek aan beeldenparken in het zuiden van Frankrijk, met de Fondation Carmignac, het Domaine du Muy, Château La Coste, de Venet Foundation, de Fondation Maeght en de Fondation CAB… Toch vonden Arik Levy en zijn vrouw Zoé Ouvrier het nodig om ook hun tuin open te stellen voor het publiek.
Het verschil: Levy en Ouvrier zijn geen verzamelaars, ondernemende miljonairs of galeriehouders zoals de andere eigenaars van kunst- en sculpturenparken, maar zelf kunstenaars: hij maakt vooral sculpturen, zij figuratieve houtsneden en schilderijen. En dat maakt een bezoek hier extra boeiend, want je treedt binnen in de leefwereld van de artiesten.
In een vallei in Saint-Paul-de-Vence, op twintig minuten rijden van de luchthaven van Nice, tonen beide kunstenaars tijdens privérondleidingen volgens afspraak hun atelier en werk in de tuin, die zich uitstrekt over drie hectare olijfbomen, samen met torenhoge cipressen, bloeiende citrusbomen en lavendelplanten.
| Een bezoek aan het Arik Levy Sculpture Park kan alleen volgens afspraak – Mailen naar sculpturepark@ariklevy.fr
Chapelle du Rosaire de Vence
In juli 1943 verliet Henri Matisse Nice om aan de dreigende bombardementen te ontsnappen. Hij verhuisde naar de Villa Le Rêve in Vence, waar hij tot 1948 verbleef. De zieke Matisse – hij leed aan een agressieve darmkanker – werd er verzorgd door Monique Bourgeois, een dominicaner zuster die ‘zuster Jacques-Marie’ werd genoemd.
In 1948 kreeg Matisse de kans om iets terug te doen voor de dominicaner nonnen, toen een brand hun kapel verwoestte. De meester wilde een totaalwerk creëren en ontwierp de hele kapel, van de architectuur tot de binneninrichting, van de glas-in-loodramen tot het meubilair en zelfs de kazuifels voor de priesters.
Meer dan zeventig jaar na de inhuldiging van de Chapelle du Rosaire de Vence, waarbij de verzwakte schilder zelf niet aanwezig kon zijn (hij stierf drie jaar later, in 1954, op 84-jarige leeftijd), wekt de plek nog altijd dezelfde verwondering op. ‘Kan een kapel te mooi zijn?’, vroeg kunsthistoricus André Chastel zich op 8 mei 1952 af in Le Monde. Aan het eind van zijn leven schreef Matisse: ‘Dit werk is het resultaat van mijn hele actieve leven... Ik beschouw het, ondanks al zijn onvolkomenheden, als mijn meesterwerk.’
| Waar? | Vence
| Openingstijden? | Op dinsdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 11.30 uur en van 14 tot 17.30 uur – Op woensdag van 14 tot 17.30 uur