Van Namen tot Knokke: Sabato's tips voor een lastminute staycation

Ook tijdens de krokusvakantie verruilen we massaal onze citytrips voor weekendjes weg in eigen land. Sabato helpt u alvast op weg.

Hasselt

Slapen: 

Advertentie

In een gerenoveerd herenhuis opende eind 2019 het designhotel BareFoodGiulia (Leopoldplein 26, Hasselt). De zeven kamers vormen een eclectisch ensemble op het snijveld tussen kunst en kitsch. Zo werd de oude voordeur ingezet als badkamerscherm, maakte de Genkse artieste Sonnie Melerowitz enkele werken speciaal voor het hotel en mochten straatkunstenaars tekeergaan op de historische muren.

Advertentie

Kamers vanaf 119 euro per nacht, exclusief ontbijt. Mogelijkheid om drankjes uit de cocktailbar te bestellen op de kamer.

Hotel BareFoodGiulia, Hasselt
Hotel BareFoodGiulia, Hasselt

Eten:

De jongste jaren ontpopte Hasselt zich als een klein paradijs voor vegetariërs en zelfs veganisten, al geven de Limburgers daar graag hun eigen, bourgondische draai aan. Zo wordt de eeuwige quinoasalade bij Lento (Zuivelmarkt 34) ingeruild voor een kleurig viergangenmenu bomvol seizoensgroenten.

Het veganistisch afhaalmenu om mee te nemen kun je bestellen via info@lentohasselt.be, uiterlijk op donderdag. Afhalen telkens op vrijdag of zaterdag tussen 17u en 19u.

Advertentie
Advertentie

Doen: 

Na het vertrek van kunstenaar Koen Vanmechelen naar Genk lag de Hasseltse kunstscene even op apegapen, maar daar brengt het vernieuwde centrum voor actuele kunst, design en architectuur Z33 (Bonnefantenstraat 1, Hasselt) verandering in. Nu al wordt de nieuwe vleugel, een creatie van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, het ‘bijzonderste tentoonstellingsgebouw van Vlaanderen’ genoemd. Goed voor twee architectuurawards, en een geslaagde start voor de ambitieuze plannen van het centrum.

Wie het museum wil bezoeken, dient op voorhand een tijdslot te reserveren op de website. Elk bezoek is gelimiteerd tot 1u20min. 

Z33, Hasselt
Z33, Hasselt

Knokke

Slapen:

Het Hotel Van Bunnen (Van Bunnenlaan 50, Knokke) huist in een knap art-decopand op 300 meter van het strand en heeft een nauwe band met hedendaagse kunst. Op de gevel van het familiehotel prijkt een kunstwerk van Peter Downsbrough en in het hotel is er één bijzondere kamer - ‘Wake up in Art’ - die huist in een kunstgalerie.

Een tweepersoonskamer in het Hotel Van Bunnen is beschikbaar vanaf 130 euro per nacht, inclusief ontbijt.

©David Samyn

Wie nog verder terug in de tijd gekatapulteerd wil worden, kunnen we het Grand Hotel Belle-Vue even verderop in De Haan (Koninklijk Plein 5) aanraden, een van de best bewaarde instituten uit de belle époque. Met een stevige kapitaalinjectie herstelden de nieuwe uitbaters het Anglo-Normandische pand in zijn oude glorie. Tegelijk kreeg het een stevige verjongingskuur, in de vorm van luxesuites met jacuzzi.

In de torensuite met jacuzzi van het Grand Hotel Belle-Vue overnacht je vanaf 230 euro, inclusief ontbijt. Lees hier meer over de geschiedenis van dit bijzondere hotel.

Grand Hotel Belle-Vue, De Haan
Grand Hotel Belle-Vue, De Haan
©COBA Photography

Eten: 

Pure C-chef Syrco Bakker lanceert voor het eerst sinds de pandemie óók een meeneemformule. Onder de naam Toko Syrco kookt hij een uitgebreide rijsttafel. ‘In Nederland kent iedereen deze feestelijke Indonesische maaltijd’, zegt Bakker. ‘De smaken en recepten zijn lokaal, de manier van serveren is Europees, geïnspireerd op een banket.’ Met twee Indonesische grootouders kent Bakker de Indonesische keuken op zijn duimpje. ‘Ik vertrek van familierecepten, vertaald naar een Zeeuwse context. Zo gebruik ik Noordzeevis en winterse groenten als boerenkool.’

85 euro voor twee personen, 135 euro voor vier, bestellen via toko.dinnerbox.nu. Gratis af te halen in Knokke-Heist, maar ook levering is mogelijk.

Toko Syrco, Knokke
Toko Syrco, Knokke

Doen:

Gokelaere & Robinson (Golvenstraat 6, Knokke), de designgalerie van Stanislas Gokelaere en Céline Robinson, houdt tot 28 februari een bijzondere gelegenheidstentoonstelling: ‘Rio de Janeiro: between everyday life, art and design’. Onder meer een selectie Braziliaans vintage design van Jorge Zalszupin, Joaquim Tenreiro, Carlo Hauner en Sergio Rodrigues valt er te bewonderen.  

Gokelaere & Robinson, Knokke
Gokelaere & Robinson, Knokke

Namen

Slapen

Het Domaine de Ronchinne (Château de la Poste 25, Maillen) is een prachtig natuurgebied van 42 hectare tussen Namen en Dinant. De Belgische designer Lionel Jadot ontwierp er een ‘natuurlijk’ wellnesscentrum, met een zwemvijver en een traditionele hottub in de openlucht. Voorts werden de ‘faisanderies’ en het ‘maison du jardinier’ twee jaar geleden omgevormd tot kamers. Voor wie het nog hipper mag, installeerden de kasteelheren enkele ‘tiny houses’ in de achtertuin, onder meer een modernistische ‘loft cube’ en vijf huifkarren omgedoopt tot slaaptent. De kasteelvrouw 2.0 heeft haar habitat gevonden. 

In een superiorkamer in het kasteel overnacht je vanaf 163 euro, inclusief ontbijt. Het verwarmde zwembad is geopend, de sauna’s en hottub blijven vooralsnog gesloten. Lees hier meer over de geschiedenis van dit bijzondere hotel.

Domaine de Ronchinne, Namen
Domaine de Ronchinne, Namen
©Ivan Verzar

Eten:

Vorig jaar begon de chef van Attablez-Vous (Tienne Maquet 16, Namen) naast zijn restaurant een traiteur- en delicatessenwinkel. Die investering loont nu volop: hier hebben ze duidelijk in de vingers hoe ze afhaalmaaltijden net dat tikkeltje extra kunnen meegeven. Dat doen ze onder meer door naast een scherp geprijsd menu (twee gangen voor 30 euro) een paar à la carte-gerechten aan te bieden waarin hoogstaande producten en doordachte combinaties het echte restaurantgevoel oproepen.

Het restaurant ontvangt tot en met donderdagavond bestellingen voor takeaway. Afhalen gebeurt op vrijdag en zaterdag van 16u tot 18u30, op zondag van 10u tot 12u.

Attablez-Vous, Namen
Attablez-Vous, Namen

Doen:

Terwijl selfies en gezichtsherkenningstechnologie alomtegenwoordig zijn, maakt het cultuurhuis Le Delta in Namen een contraire expo over kunst die ons letterlijk de rug toekeert. Behalve werk van Michaël Borremans, die een patent heeft op ruggelingse antiportretten, wenden ook Dirk Braeckmans ongrijpbare figuren zich mysterieus van de kijker af. En Pistoletto mengt in zijn werk spiegelbeeld en achterzijde tot een onmogelijke ‘ontmoeting’. Of hoe een expo met portretten zonder gezicht toch sprekend kan zijn.

‘Vu.e. de dos’, t/m 21/2 in Le Delta in Namen.

'Vu.e. de dos', Namen
'Vu.e. de dos', Namen
©Vincent Everarts

Brussel

Slapen:

Het historische Steigenberger Wiltcher's wordt beschouwd als een van de mooiste paleizen van de hoofdstad. Hoewel het hotel in normale tijden vooral zakenmensen ontvangt, mikt het de komende weken op een totaal andere doelgroep: gezinnen. Zo werd de EXTRAVAKIDS-formule in het leven geroepen, een activiteitenprogramma voor kinderen in twee leeftijdsgroepen. Wie het liever bij een romantisch weekendje houdt, kan dan weer een beroep doen op een Bentley met chauffeur voor shoppingtrips of gastronomische maaltijden laten leveren op de kamer.

Vanaf 210 euro per nacht voor een tweepersoonskamer exclusief ontbijt.

Steigenberger Wiltcher's, Brussel
Steigenberger Wiltcher's, Brussel

Eten:

Michelin schuwt in zijn restaurantgids de uitroeptekens niet als het over Kamo (Waterloosesteenweg 587, Elsene) gaat, het enige Japanse restaurant in België dat een ster achter zijn naam heeft staan. Kamo is nu al maanden gesloten, maar fans van uitgepuurde visbereidingen prijzen zich gelukkig dat chef Tomoyasu Kamo 200 meter verderop een winkel met afhaaldienst begonnen is. Op een ijsbed in de toog liggen coquilles in de schelp naast kraakverse tonijn en hagelwitte schelvis. Wie zelf aan de slag wil, vindt op een rek tegen de muur een paar accessoires, zoals geroosterd zeewier om maki-sushi te rollen.

Wo t/m za: 10 tot 19 uur. Zo: 10 tot 14 uur. Gratis thuislevering in het Brussels Gewest voor bestellingen van meer dan 100 euro. Lees hier wat onze culinair recensent vond van Poissonnerie Kamo.

Poissonnerie Kamo, Brussel
Poissonnerie Kamo, Brussel
©Alexander d'Hiet

Doen:

Martin Margiela’s eerste verkooppunt ter wereld opende hier in 2002. De legendarische boetiek bleef ook open toen de radicale designer van het modepodium verdween, maar sloot in de zomer van 2019 door een faillissement. Sinds oktober bevindt zich hier de Saint-Martin Bookshop, met een straffe selectie kunstboeken, zowel nieuw als tweedehands. En twee verdiepingen vol. Initiatiefnemer Stéphane Aisinber liet het Margiela-interieur intact. Ook de naam is een knipoog naar de vorige ‘bewoner’. Het plan om vier tentoonstellingen per jaar te organiseren krijgt nu ook vorm. Onlangs opende de expo van de Franse artieste Emmanuelle Lainé, die met haar installatie een groot stuk van de gelijkvloerse verdieping inpalmt.

Expo t/m 27 februari, Vlaamsesteenweg 114, Brussel.

Saint-Martin Bookshop
Saint-Martin Bookshop

Antwerpen

Slapen:

Het meer dan honderd jaar oude augustinessenklooster van het Militair Hospitaal in Antwerpen verpopte de afgelopen jaren langzaam maar zeker als August (Jules Bordetstraat 5, Antwerpen), een exclusief hotel met restaurant, wellness én winkel. Hoewel het restaurant momenteel gesloten is, biedt het hotel wel een ‘culinary package’ (vanaf €489 voor 2 personen) aan, waarbij een viergangenmenu, ontbijt en glas champagne inbegrepen zijn in de kamerprijs. Ook een wellnessarrangement behoort tot de opties, of een August & Julien package (€750 voor 2 personen), waarbij je nog een nachtje in het al even fraaie zusterhotel Julien verblijft.

August, Antwerpen
August, Antwerpen
©rv

Eten:

5 Flavors Mmmi (Volkstraat 37) is een Antwerps restaurant dat authentieke gerechten uit de Kantonese keuken serveert. Het staat vooral bekend om de kwaliteit van zijn dimsum, die gebakken, gestoomde of gefrituurde hapjes. De afhaalkaart lijst 21 verschillende soorten dumplings op, goed voor ruim een derde van het volledige menu. Daarbij zijn klassiekers, zoals siu mai, een hapje waarin garnalen en varkensgehakt ingepakt zitten in open deeg (6 euro per portie).

5 Flavors Mmei, Antwerpen
5 Flavors Mmei, Antwerpen
©Dries Luyten

Doen: 

De creativiteit van Dirk Van Saene, een van de ‘Zes van Antwerpen’, stopt niet bij mode of keramiek: hij schildert ook, als autodidact trouwens. In zijn eerste solotentoonstelling ‘Stories of hope and despair’, die vorig weekend opende bij Galerie Sofie Van de Velde (Léon Stynenstraat 21, Antwerpen), toont hij zowel zijn keramieken sculpturen als kleurrijke schilderijen van zijn beelden. Lees hier meer over het kunstenaarschap van Dirk Van Saene en neem een blik in zijn atelier.

Stories of hope and despair’: tot 20 februari, Gallery Sofie Van de Velde.

Expo Dirk Van Saene, Antwerpen
Expo Dirk Van Saene, Antwerpen
©Charlie De Keersmaeker

Gent

Slapen:

Vlak bij Gent opent deze maand Wonder, met twee suites en top notch catering. De initiatiefnemer is namelijk chef-kok Maël Schamp, die nog bij Wout Bru en Graanmarkt 13 kookte. Schamp en haar vriend Johannes De Bruycker, fotograaf en journalist, willen in het historische pand onder meer lezingen, workshops en kleinschalige evenementen organiseren. Dat kan voorlopig nog niet. Maar de suites openen wél. ‘Voor de inrichting trokken we de Belgische kaart, met meubels van onder meer Vormen en Muller Van Severen. Kunstwerken vonden we bij Demain, een Brussel initiatief dat jonge artiesten op de radar zet’, vertelt Schamp. ‘Op de kamer serveren we op vraag ontbijt, lunch en diner.’

75 euro per nacht.

Wonder, Gent
Wonder, Gent

Eten:

Elke vrijdag en zaterdag serveert Michaël Vrijmoed, chef van het gelijknamige restaurant, een duurzaam afhaalmenu, waarbij je kunt kiezen tussen een vijfgangenmenu met vlees en vis (€110) of een puur groentemenu (€115). Wie zich extra wil verwennen, kan een portie kaviaar of truffel bijbestellen als supplement (€15).

Uiterlijk te bestellen op woensdag voor 18u via info@vrijmoed.be.  Afhalen op vrijdag tussen 17u-18u30 en zaterdag tussen 12u-13u30. Lees hier wat wij vonden van restaurant Vrijmoed.

Michaël Vrijmoed, Gent
Michaël Vrijmoed, Gent
©Diego Franssens

Doen:

Morten Klitgaard, Sigve Knutson, Studio Truly Truly: voor ‘Kleureyck’ in het Design Museum Gent selecteerden Siegrid Demyttenaere en Sofie Lachaert niet alleen deze namen. In totaal worden zo’n honderd bekende én upcoming designers getoond die straffe dingen doen met kleur.

Advertentie
Kleureyck, Gent
Kleureyck, Gent

Het traject begint in de 18de-eeuwse stijlkamers, met nieuwe researchprojecten die je kleur doen zien, proeven, horen of voelen. Boven zijn designobjecten geordend in acht kleurgroepen, gelinkt aan details uit Van Eycks ‘Lam Gods’. Ze staan op knappe sokkels in spaanderplaat die zelfs de dwingende postmoderne museumarchitectuur doen vergeten. Als wandelen dan toch dé coronasport is, dan heeft het Design Museum Gent momenteel het kleurrijkste parcours in huis.