Sweets Hotel bouwt Amsterdamse brugwachtershuisjes om tot droomsuites

Brugwachters heeft Amsterdam niet meer, maar hun huisjes staan er nog. Sweets Hotel bouwde ze om tot droomsuites.

Ook de hotelwereld heeft haar trends. We hadden het 'grand hotel', het boetiekhotel, het designhotel en het microhotel. Maar de nieuwste mutatie zet het hele hotelconcept op zijn kop: in plaats van veel kamers onder één dak biedt de nieuwste hotelformule telkens één kamer aan op allemaal verschillende locaties, weliswaar volgens hetzelfde concept.

Advertentie
Sweets Hotel palmt 28 huisjes in Amsterdam in.
Sweets Hotel palmt 28 huisjes in Amsterdam in.
©David De Vleeschauwer

Met Sweets Hotel (de naam verwijst naar het Engelse woord 'suites') heeft Amsterdam de Nederlandse primeur van dat nieuwe concept: een hotel dat geen gewone hotelkamers aanbiedt, maar 28 oude brugwachtershuisjes die verdeeld over de stad liggen, van in hartje centrum tot in Amsterdam Noord.

Advertentie

Brugwachters overbodig

Advertentie
Sinds 2017 zijn de brugwachters, die decennialang vanuit de minihuisjes de bruggen bedienden, vervangen door technologie die van een afstand wordt aangestuurd.
Sinds 2017 zijn de brugwachters, die decennialang vanuit de minihuisjes de bruggen bedienden, vervangen door technologie die van een afstand wordt aangestuurd.
©David De Vleeschauwer

Neemt de technologie geleidelijk alles over? Toch in het geval van deze Amsterdamse brugwachtershuisjes. Sinds 2017 zijn de brugwachters, die decennialang vanuit de minihuisjes de bruggen bedienden, vervangen door technologie die van een afstand wordt aangestuurd.

Waarna de vraag rees: wat kon de stad met deze huisjes aanvangen? Stuk voor stuk zijn het architecturale pareltjes. Sommige zijn gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, zoals de Nieuwe Amstelbrug in de wijk De Pijp. Het brugwachtershuisje werd begin 19de eeuw ontworpen en gebouwd door Hendrik Leguyt en Hendrik Petrus Berlage. Andere huisjes zijn modernistische structuren van twee verdiepingen hoog. En nummer 206, de Amstelschutsluis, dateert van 1673. Het is slechts 24 vierkante meter groot en alleen bereikbaar per boot. Het is omringd door de Amstel, en ligt recht tegenover Theater Carré.

Fijne extraatjes zijn het ontbijtmandje dat elke ochtend - soms zelfs per bootje - tot aan de voordeur wordt gebracht en de goed gevulde koelkast, zodat de gast op zijn stedelijke eilandje kan blijven. In de prijs van de hotelovernachting zijn trouwens ook vier overvaarten met een Sweets-boot inbegrepen, zodat de gasten de stad en de buurt kunnen ontdekken.

Sommige huisjes zijn volledig gestript en opnieuw ingericht, andere zorgvuldig gerestaureerd.
Sommige huisjes zijn volledig gestript en opnieuw ingericht, andere zorgvuldig gerestaureerd.
©Mirjam Bleeker

Tekort aan hotelkamers

Sweets Hotel is een initiatief van het Amsterdamse architectenbureau Space and Matter, samen met projectontwikkelaar Grayfield. 'Amsterdam kampt al jaren met een tekort aan hotelkamers, dus leek het logisch om enkele bestaande structuren en gebouwen die geen functie meer hebben te transformeren naar fraaie logeerplekken', aldus de initiatiefnemers.

Advertentie
Advertentie
©David De Vleeschauwer

Het idee ontstond om toeristen op bijzondere plekken in de stad - parken, musea, de haven - wakker te laten worden. Om hun plannen vorm te geven, zochten Space and Matter en Grayfield contact met Suzanne Oxenaar, Gerrit Groen en Otto Nan, een trio dat eerder zijn pluimen verdiende met het Amsterdamse Lloyd Hotel en Hotel The Exchange, een hotel ingericht door modestudenten. Samen richtten ze Sweets Hotel op en besloten de geklasseerde huisjes een tweede leven te geven.

Kaartenspel of Netflix

©David De Vleeschauwer

Op dit ogenblik zijn er al 15 huisjes geopend, over een paar jaar moeten dat er 28 zijn. Sommige, zoals nummer 101, de Gerben Wagenaarbrug, met uitzicht op het Noord-Hollandsch Kanaal, zijn ruim: 59 vierkante meter, verdeeld over drie verdiepingen. De Zeilstraatbrug, nummer 311, is met zijn 15 vierkante meter dan weer mini. Maar door het ingenieuze design, met warm, donker hout en hoge ramen die over het water uitkijken, voelt de compacte ruimte toch groots aan.

In alle brugwachtershuisjes staat vanzelfsprekend een dubbel bed. Allemaal hebben ze ook een badkamer, een koelkast, een safe, verwarming en airco. En de gasten kunnen tijdens hun verblijf een tablet gebruiken met daarop niet alleen Netflix, maar ook tips voor lokale adresjes, aansluiting op een bluetooth-luidspreker, wifi en zelfs enkele gezelschapsspellen. Een handgeschreven welkomstbriefje en een notitieboekje zijn altijd inbegrepen.

©David De Vleeschauwer

Flexipass

Sommige huisjes werden door de architecten volledig gestript binnenin, in andere interieurs werden veel oude details en elementen bewaard. De analoge panelen die vroeger werden gebruikt om de bruggen te bedienen, zijn nog vaak in het decor inbegrepen. Pure nostalgie natuurlijk, want de bruggen worden vandaag met state-of-the-arttechnologie bestuurd. Hetzelfde geldt trouwens voor de deuren van de huisjes: die gaan niet open met een sleutel, maar met een gratis app, de Flexipass.

©David De Vleeschauwer

De vooruitgang is nu eenmaal niet te stoppen. Sweets Hotel is een perfect voorbeeld van hoe het verleden en het heden mooi kunnen worden verenigd en hoe de stad Amsterdam bewijst dat innovatie overal mogelijk is, zelfs in de minuscule brugwachtershuisjes op de Amstel.

Vanaf 160 euro voor twee personen per nacht, zonder ontbijt. Een ontbijt voor twee kost 35 euro. Op de website staat telkens hoe groot het brugwachtershuisje is en welke faciliteiten er zijn. Huisdieren of kinderen onder 21 jaar zijn niet toegelaten. 

Dit artikel verscheen online op 25 maart 2019.



Gesponsorde service

Lees Meer