Isla Palenque Cayuga resort, Panama
Isla Palenque Cayuga resort, Panama
© Coffee Abroad 2018

Ook op reis plasticvrij: van Barcelona tot Bali

Ook in de hotelsector moet luxe rijmen met plasticvrij. In deze hotels slaap je nu al zonder plastic en dus ook zonder schuldgevoel.

Ziezo, eindelijk aangekomen in je hotel. Vlug even de handen wassen met een in plastic gewikkeld zeepje. Dorst? Een flesje water uit de minibar, of misschien een kopje Nespresso? Een nacht op hotel is per definitie plastic verspillen. En dat is tegenwoordig not done. 2018 is het jaar van de collectieve verontwaardiging. Onze oceanen verworden tot een plastic soep en 'beach clean-ups' alleen kunnen dat niet verhelpen. Dus slaan steeds meer overheden en bedrijven het plastic in de ban.

De hotelsector schoot net iets langzamer wakker. Maar de inhaalbeweging is ingezet. 'Ik werk al 25 jaar in de hotelindustrie en zag hoeveel afval de hotels genereren. Daarom besliste ik om alles te zetten op het plasticvrij maken van de hotelsector. Ik was gewoon benieuwd of ik daarin verandering kon teweegbrengen,' zegt Ben Pundole, de veganistische hoofdredacteur van het onlinereismagazine AHotelLife én hotelmanager. Sinds 2012 is hij vicepresident 'brand experience' bij Edition Hotels, een samenwerking tussen hotelier Ian Schrager en de hotelketen Marriott. 'Daarom lanceerde ik de campagne Stay Plastic Free.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Edition Hotels, Londen, Verenigd Koninkrijk
Edition Hotels, Londen, Verenigd Koninkrijk
© rv

Concreet wil Pundole alle Edition Hotels tegen eind volgend jaar plasticvrij maken én andere hotelketens aansporen hetzelfde te doen. 'We creëren een soort bibliotheek van kosteneffectieve, plasticvrije oplossingen.'

Edition ontdeed zijn minibars van plastic, verving de plastic tandenborstels door exemplaren uit bamboehout en de plastic deksels van koffiebekers en voedselcontainers door recycleerbare alternatieven. In de toekomst wil Edition ook komaf maken met de plastic sleutelkaarten door 'sleutelvrij' te gaan.

Andere hotelketens zijn intussen mee op de kar gesprongen. Marriott-hotels - de mede-eigenaar van de Edition-groep en een van de grootste hotelketens ter wereld, met onder meer W Hotels, St. Régis en Ritz-Carlton - kondigde in juli aan alle plastic rietjes en roerstaafjes te bannen. Daarmee kunnen jaarlijks meteen 1 miljard rietjes en 250 miljoen roerstaafjes worden vermeden. Sabato selecteerde zes adressen waar u op twee groene oren slaapt.

1. Rust in het regenwoud: Bali, Indonesië

Alila Ubud resort, Bali, Indonesië
Alila Ubud resort, Bali, Indonesië
© rv

Mooiste zwembad: De wereld heeft Ubud, het artistieke hart van Bali, ontdekt, en dat laat zich voelen in het charmante stadje. Op nauwelijks 15 minuten rijden van die toeristische drukte vinden bezoekers van het 'Alila Ubud'-resort rust in het groene voorgebergte. Verspreid over 5,3 hectare vind je een vijftigtal kamers en 17 villa's en een spiegelzwembad dat door het tijdschrift Travel+Leisure werd verkozen tot een van de mooiste ter wereld.

Advertentie
Advertentie

Waterzuivering: Het is een opmerkelijk welkomstgeschenk: een rietje van bamboe. Gasten krijgen elk een exemplaar bij aankomst. Dit jaar introduceerde het resort ook een eigen waterzuiveringsinstallatie. Het hotel filtert en bottelt het water in herbruikbare flessen op het resort zelf - zo worden niet alleen plastic flesjes vermeden, maar ook de koolstofemissie door het transport van gebotteld water naar het eiland.

Vanaf 195 euro per nacht. www.alilahotels.com

2. Op een onbewoond eiland: Isla Palenque, Panama

Isla Palenque Cayuga resort, Panama
Isla Palenque Cayuga resort, Panama
© Coffee Abroad 2018

Miereneters: Panama, de minder bekende buur van Costa Rica, is niet alleen een belastingparadijs, maar een paradijs tout court. Op een van de eilandjes in de Golf van Chiriquí opende afgelopen zomer het resort Isla Palenque Cayuga. Het schiereiland voelt als een privé-eiland: behalve het hotel met acht strandcabines en een villa met zes kamers zijn er zeven privéstranden. De resterende 81 hectare deel je met de vogels, miereneters en apen in het regenwoud. Qua eten is er weinig keus: je kan alleen terecht in het hotelrestaurant. Gelukkig bereidt de chef een dagelijks roterend menu met ingrediënten uit de biotuinen.

Rietjes uit papayascheuten: Cayuga was al eco en plasticvrij nog vóór die termen in waren. Plastic rietjes bijvoorbeeld worden meestal vervangen door lokaal vervaardigde bamboe exemplaren. Maar omdat bamboe hier niet beschikbaar is, kwam het personeel met een lokaal alternatief: rietjes uit papayascheuten. Aan de gasten wordt bovendien gevraagd hun eigen hervulbare waterfles mee te brengen.

Vanaf 660 euro per nacht. www.islapalenque.com

3. Aristocratisch hip: Londen, Verenigd Koninkrijk

Edition Hotels, Londen, Verenigd Koninkrijk
Edition Hotels, Londen, Verenigd Koninkrijk
© Nikolas Koenig

Statig: Hotelier Ian Schrager - ook wel de Steve Jobs van de hotelindustrie genoemd - omschrijft zijn Edition-hotels als het 'next generation business and lifestyle hotelconcept'. Wij zeggen: luxehotels voor hipsters. Edition in Londen ligt in het centrum, tussen de buurten Soho en Fitzrovia in. Schrager liet het 19de-eeuwse karakter van het statige hotelpand onaangeroerd en koos voor een Edition met een aristocratische look-and-feel. Concreet: sierlijke stucplafonds, veel marmer, taupekleurig leder en een donkere, eikenhouten cocktailbar.

Afvalonderzetters: In de minibar van je hotelkamer zal je tevergeefs zoeken naar dranken in plasticflessen. Ook sportievelingen moeten na de work-out in de gymzaal hun dorst lessen met drankjes uit blik. De gasten krijgen hun cocktails geserveerd op nieuwe onderzetters, gemaakt van plasticafval. En alleen wie om een rietje of tandenborstel vraagt, krijgt respectievelijk een papieren of bamboe alternatief.

Vanaf 404 euro per nacht. www.editionhotels.com

4. Ongerepte natuur: Havelock, Andaman-eilanden, India

Taj Exotica Resort and Spa, Havelock, Andaman-eilanden, India
Taj Exotica Resort and Spa, Havelock, Andaman-eilanden, India
© rv

Afgelegen: Je moet er iets voor over hebben: 22 uur vliegen, een boottocht van tweeënhalf uur en ten slotte nog een autorit van dertig minuten. Het splinternieuwe vijfsterrenresort Taj Exotica is het waard. Het is het allereerste luxeresort op de Andaman-eilanden, een eilandengroep in de Baai van Bengalen, beroemd om haar bijna clichématig witte stranden, mangroves en palmbomen. Het design van de vijftig villa's op stelten is geïnspireerd op de traditionele hutten van de inheemse bevolking, de Jarawa.

Waterbottelarij: Van koraalriffen tot mangroves en het nabije regenwoud: de biodiversiteit van de natuur is voor het Taj Exotica Resort and Spa een goede aanmaning om de ongereptheid zo te houden. Daarvoor bouwde het resort een eigen biogasfaciliteit en een 'fabriek' waar water wordt gebotteld en een reservoir om regenwater te sparen. Plastic rietjes zijn vervangen door biologisch afbreekbare exemplaren, en badkamerproducten worden niet langer in plastic gewikkeld.

Vanaf 459 euro per nacht. www.taj.tajhotels.com

5. Sacraal uitzicht: Barcelona, Spanje

Iberostar Paseo de Gracia, Barcelona, Spanje
Iberostar Paseo de Gracia, Barcelona, Spanje
© NANDOESTEVA

Historisch: Pal in het centrum van Barcelona: Iberostar Paseo de Gracia bevindt zich in de prestigieuze winkelstraat Paseo de Gracia en vlak bij Plaça Catalunya. Het historische gebouw dateert van 1942. Achter zijn neoklassieke gevel met een vleugje neobarok gaan 119 kamers schuil. Het dakterras met zwembad biedt een fantastisch uitzicht op de stad, inclusief de beroemde top van de Sagrada Família-basiliek. Of toch de stellingen errond.

Spaanse aanpak: Iberostar schrapte in 2017 al het gebruik van plastic rietjes, maar gaat nog verder. Tegen eind 2019 moeten alle kamers in de 110 hotelvestigingen van de keten vrij zijn van wegwerpplastic. De keten voerde de nieuwe maatregelen al door in haar Spaanse hotels. Onder meer door plastic flesjes te vervangen door glas en door voor plantaardige in plaats van plastic vuilniszakken te kiezen hoopt Iberostar tegen eind 2018 zo'n 200 ton minder plastic te verspillen.

Vanaf 154 euro per nacht. www.iberostar.com

6. Zwemmen tussen wolkenkrabbers: Bangkok, Thailand

Akyra TAS Sukhumvit, Bangkok, Thailand
Akyra TAS Sukhumvit, Bangkok, Thailand
© rv

Dakzwembad Afgelopen mei opende de luxehotelketen Akaryn in de Thaise hoofdstad Bangkok haar allereerste vijfsterrenhotel dat volledig vrij is van wegwerpplastic - volgens de keten het allereerste nieuwe hotel in zijn soort in Azië. Te midden van de wolkenkrabbers en chique boetieks van het exclusieve Sukhumvit-district kunnen de gasten van de vijftig kamers relaxen in de rooftopbar met bijbehorend zwembad.

Porselein Tegen eind 2020 wil Akaryn volledig plasticvrij zijn. Het nieuwe Akyra TAS Sukhumvit bant nu al alle wegwerpplastic uit de kamers, de bar en de restaurants. Het hotel kiest voor biologisch afbreekbare plastic zakjes, lokaal gefabriceerde porseleinen potjes voor shampoo, douchegel, conditioner en bodylotion. De tandenborstel en kam zijn gemaakt van bamboe en komen in gerecycleerde papieren doosjes. De gasten krijgen een waterfles van roestvrij staal en een herbruikbare shoppingtas. Zo worden ze aangespoord om plastic tassen te weigeren tijdens hun 'Bangkok retail therapy'.

Vanaf 99 euro per nacht. www.theakyra.com


Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer