© Matthieu Salvaing

Onze 5 zomertips voor een citytrip in Parijs

Een dagtrip of weekend naar Parijs? Dit zijn de hoogtepunten waarrond je best jouw tickets boekt.

To visit: Gia Viewing Room

Advertentie
© Gia Viewing Room

Binnenkort eindelijk nog eens een citytrip Parijs gepland? Zet de bijzondere expo ‘The Ghost Between the Guest and the Host’ op je to-dolijst. Die vind je niet in een museum of galerie, maar in een kantoortoren uit de seventies. Daar huizen tijdelijk maar liefst 200 kunstenaars. Op de derde verdieping van Pouch – zoals de toren tijdelijk heet – zit de Gia Viewing Room van Laurent en Raphaël Giannesini. Twee broers, de een modefotograaf, de ander scenograaf, die samen deze continu wisselende expo cureren.

Binnen het ecosysteem van de talloze kunstenaarsateliers fungeert de Gia Viewing Room als katalysator waar de jongste generatie Parijse artiesten een podium krijgt. Hedendaagse beeldende kunst wisselen de broers af met design. Daarvoor werken ze samen met de Parijse galerie À Demain, die vintagestukken toont van onder meer Arne Jacobsen, Pierre Chapo, Marcel Breuer en Robin Day, namen die ook steeds wisselen.

Advertentie

To sleep: Haute hôtel Saint James

Als incontournabele transformator van de Parijse horeca overgoot interieurarchitect Laura Gonzalez de afgelopen jaren tal van restaurants, bars en hotels met haar kleurrijke en eclectische saus, onder meer ook Lapérouse. Haar nieuwste wapenfeit is de make-over van het hotel Saint James Paris, dat op 1 juli officieel heropende met 50 kamers en suites, een bibliotheekbar en een grote tuin. Eind augustus volgen een gastronomisch restaurant en een spa van Guerlin.

© Matthieu Salvaing

Het kasteelhotel heeft een glorieuze geschiedenis. Ooit was hier het eerste Parijse vliegveld voor luchtballonnen tot Élise Dosne, de weduwe van de Franse president Adolphe Thiers, er in 1892 deze imposante villa liet bouwen. Gonzalez mixt die neoklassieke features met referenties aan de Griekse oudheid en de art deco.

To discover: La Samaritaine

Advertentie

Zestien jaar en 750 miljoen euro kostte het de luxegroep LVMH om La Samaritaine – voluit Samaritaine Paris Pont-Neuf – opnieuw tot leven te wekken. Maar het is gelukt. Op 23 juni opende het iconische warenhuis aan de Seine in volle glorie.

Advertentie

Het beschermde art-decopand uit 1869 werd volledig gerestaureerd, onder meer ook de bloemenmozaïeken in de gevel en de bekende trappen (foto). Het Japanse architectenbureau Sanaa bedacht onder meer de nieuwe golvende en transparante gevel aan de rue Rivoli. Sanaa herwerkte ook de originele patio’s van de Belgische architect Frantz Jourdain.

LVMH maakte er een multifunctioneel gebouw van. Van de 70.000 m² is er 20.000 m² gereserveerd voor het warenhuis. Voorts is er 15.000 m² kantoorruimte en zijn er bijna honderd sociale woningen,  een crèche en een Cheval Blanc Hotel. Dat omvat 72 kamers en suites, ontworpen door Peter Marino, een Dior-spa en een vestiging van het chique Italiaanse restaurant Langosteria op de rooftop.

To visit: Carnavalet de Paris

© Pierre Antoine

In de categorie onbekende musea in Parijs: Carnavalet. Het oudste museum van Parijs vertelt over de geschiedenis van de stad en opende in de periode dat baron Haussmann er met de grove borstel doorging. Recent heropende het museum na een vier jaar durende renovatie waarbij vooral de doolhofachtige lay-out op de schop ging. Het internationale architectenbureau Snøhetta tekende de monumentale traphal en de receptie.

To know: Verlichtingsbeurs

Advertentie
© © Studio Bouroullec / Claire Lavabre

Het nieuwe privémuseum Bourse de Commerce van modemogol François Pinault (oprichter van de luxegroep Kering) is al jaren talk of the town in Parijs. Nu het eindelijk open is, kun je ‘s mans indrukwekkende kunstcollectie komen bekijken en de impressionante betonnen ingreep van de Japanse architect Tadao Ando bewonderen.

Maar let zeker ook op de verlichting: meterslange buislampen in glas en aluminium. Ze zijn ontworpen door Ronan en Erwan Bouroullec, twee Bretonse broers die al twintig jaar meedraaien op de hoogste echelons van de designwereld.

Zij tekenden de lampen in de entree, de trappenhal en het restaurant en lieten zich inspireren door de 18de-eeuwse architectuur en Ando’s ingreep. De lampen zijn geproduceerd door Flos. Het Italiaanse lampenmerk maakt behalve zijn vaste collectie ook verlichting op maat.

© TOMMASO SARTORI