Van eigen fermentatielab over bioboerderij tot distilleerderij: in deze hotels en vakantiehuizen beperkt het food-aanbod zich niet tot het restaurant.
01 The Rooster, Antiparos, Griekenland
Check-in
Celebs zoals Tom Hanks en Madonna komen graag naar het Cycladische, laid-back eilandje Antiparos. In de lente van 2021 ging daar The Rooster open, die dezelfde filosofie heeft: low profile, high privacy en vooral überstijlvol. De excentrieke eigenares Athanasia spoort haar gasten aan om het rustiger aan te doen en te genieten van de eenvoudige dingen en niet per se activiteiten of lijstjes af te vinken.
Get a room
Geniet van het uitzicht op de Egeïsche Zee vanuit de slaapkamer in een van de 16 privéhuizen in steen. De suites en villa’s voelen meer aan als een chic tweede huis op een Grieks eilandje met een groot lommerrijk terras, persoonlijke accenten zoals lokaal geweven kussens, mooie koffietafelboeken en een privézwembad. Voor families is er het Farmhouse, weg van het hoofdgebouw te midden van de tuinen en moestuinen van het hotel.
Secret garden
Niks beters dan een echte, Griekse salade met producten rechtstreeks van de biologische boerderij van het hotel. Of geniet ‘s avonds laat van een cocktail met je geliefde in the secret garden. Op 1,5 km van het hotel ligt de kruiden- en groentetuin van The Rooster, waar nog op traditionele manier geplant en geteeld wordt.
Check-out
Vanaf 750 euro per nacht voor twee personen, met ontbijt.
02 Borgo Santo Pietro, Siena, Italië
Check-in
Sinds 2001 al is dit landgoed een vaste waarde in Toscane, bij Siena. Bovendien focust het volledig op de pure gastronomie van de regio. Behalve een sterrenrestaurant heeft het hotel ook een fermentatielab, dat de kunst van oude kooktechnieken combineert met de creativiteit van het culinaire team van Borgo Santo Pietro. Het resultaat wordt gepresenteerd in de pop-up Orto.
Get a room
Het landhuis telt 22 exclusieve accommodaties, veelal suites met privézwembad ingericht met traditionele, vintage curiosa. Nieuw voor 2022 zijn twee privépoolhouses met open haarden en mediterrane terrassen.
La dolce vita
De focus ligt op de ontdekking van het goede, Italiaanse leven, en dat in alle privacy. Behalve het restaurant Meo Modo met een Michelinster en het foodlab heeft het landgoed ook een trattoria, met de sfeer van een boomhut. Er zijn ook wijngaarden en een biologische boerderij van meer dan 300 hectare met schapen, varkens, alpaca’s, kippen, konijnen. Voorts een enorme kruidentuin, een moestuin, faciliteiten voor het maken van honing en kaas, een kookschool en een spa om lichaam, geest en ziel op een ander niveau te voeden.
Check-out
Vanaf 660 euro per nacht voor twee personen, met ontbijt.
03 La Vimea, Aturno, Zuid-Tirol, Italië
Check-in
In La Vimea primeert de kunst van de eenvoud. Simpel, maar prachtig. De mooie natuur is het decor van dit sprookjesachtige tafereel. Prikkel je zintuigen met de geur van zachtroze bloesems en mediterrane kruiden.
Get a room
De voorliefde voor puurheid is ook in de kamers voelbaar, met een minimalistisch design met houten meubels en warme aardetinten. Enkele kamers hebben een groot zonneterras. En alle bieden ze een adembenemend uitzicht op het Italiaanse berglandschap.
Vegan
La Vimea is het eerste 100 procent puur plantaardige hotel van Italië, een thuis voor lichaam en geest. Hier werken ze met lokale en pure ingrediënten. Een gastronomische avond gaat gepaard met biologische huiswijnen.
Check-out
Gemiddeld 135 euro voor een tweepersoonskamer.
04 Casa di Langa, Piemonte, Italië
Check-in
De klassieke regio Piemonte in Noord-Italië kent een renaissance en daar is dit nieuwe hotel een mooi bewijs van. Casa di Langa biedt niet alleen (zoals wel meer hotels in deze regio) een restaurant, Vespa-tours, een spa en een wijnacademie, er is ook een kookschool waar je bij Italiaanse chefs brood leert bakken of verse pasta leert maken. Er is zelfs een ‘truffelconciërge’ die gasten helpt bij het zoeken en aankopen van de beste truffels in de buurt.
Get a room
De kamers zijn ingericht met hedendaags design van Italiaanse toppers zoals B&B Italia of Flos. Architecten GaS Studio en Parisotto + Formenton Architetti kozen voor terracotta, hout en aardetinten.
Van tuin tot tafel
Risotto! Panna cotta! Op de menukaart staan klassiekers en toch heeft het hotel zich met zijn restaurant Fàula en cocktailbar Sorì op de kaart gezet als foodiebestemming, met dank aan de ingrediënten. Volgens de Britse krant The Times is een Michelinster niet ver weg. Naast het restaurant ligt een biodynamische tuin waar Luigi Merlo onder meer eetbare bloemen, tomaten, kruiden en planten kweekt. Die gaan via de keuken naar je bord (en ook naar de spa).
Check-out
Vanaf 344 euro voor twee personen, met ontbijt.
05 The Ivens, Lissabon, Portugal
Check-in
Tot 2016 was dit grootse gebouw in de stijlvolle Chiado-wijk bezet door de radiostations Renascença, RFM en Mega Hits. De rustige Rua Capela herbergt nu het nieuwste boetiekhotel van Lissabon: The Ivens, een eerbetoon aan Portugese ontdekkingsreizigers. Aan de buitenkant ziet het er statig uit, binnen is het een doolhof van extravaganza - van de hand van de Spaanse ontwerper Lázaro Rosa-Violán, bekend van zijn JNcQUOI Avenida-project in Lissabon.
Get a room
Draaitrappen met warme, fluweelachtige stoffen brengen de gasten naar een van de 87 kamers en suites met terrassen met uitzicht op de daken van Lissabon.
Place to be
Beneden zit Rocco, een superpopulaire gastrotaverne. Aan de bar worden wijn, cocktails en ‘petiscos’ – hapjes – geserveerd. De zaal is gevuld met chique sofa’s en gedimde lampenkappen. De open keuken serveert vooral Italiaanse klassiekers. Er is ook nog Crudo, waar de nadruk ligt op zeevruchten en champagne. Aan de muren hangen er sfeervolle schilderijen en vintage foto’s van mediterrane strand- en zwembadtaferelen.
Check-out
Vanaf 310 euro per nacht voor twee personen, met ontbijt.
06 Masseria Calderisi, Fasano, Italië
Check-in
Tussen de olijf- en citrusbomen, op een boogscheut van de Adriatische Zee, is een 17de-eeuwse boerderij gerenoveerd tot boetiekhotel met Italiaanse chic. Een gratis shuttle brengt je naar het privéstrand Calderisi Beach en naar Malibu, de hotelboetiek waar je Max Mara of Missoni kunt shoppen.
Get a room
Het gebouw is opgetrokken in tufa, een lokale kalksteen. Enkele details zetten het verleden als landhuis extra in de verf, zoals de hoge gewelfde plafonds, open haarden en nissen in de stenen muren. Bamboestoelen, jute tapijten en kunstfoto’s van de zee geven een hedendaagse twist. Sommige kamers vind je in de toren, andere zitten verstopt in de tuinen op het domein.
De smaak van Puglia
Daar is het hier allemaal om te doen. Te proeven tijdens wijn- of olijfolietastings, workshops pizzabakken of in het restaurant La Corte. Daar worden focaccia, brood en pizza’s gebakken in een antieke oven. Dat met verbluffend verse mozzarella, Pugliaans rundvlees of vis van de dag.
Check-out
Vanaf 380 euro per nacht voor twee personen, met ontbijt.
07 Casa Silencio, Oaxaca, Mexico
Check-in
De Vallei van Xaagá in Mexico kreeg als bijnaam Vallei der Stilte en het is hier dat Casa Silencio vorig jaar opende. Bij aankomst krijg je het gevoel in een hedendaagse tempel binnen te wandelen. De muren zijn gebouwd met aangestampte aarde, volgens de lokale tapial-techniek. Het licht valt gefilterd binnen via artistieke daksculpturen en de ceremoniële architectuur van Alejandro D’Acosta is een bestemming op zichzelf.
Get a room
Aarde, klei en hout tekenen ook de contouren van de zes suites, alle genoemd naar natuurelementen zoals Agua, Tierra of Luna. De zwart-witte tinten van de artisanale kaarsen, handgeweven tapijten en lederen zetels matchen met het ‘moody’ gevoel in dit hotel.
Mescal proeven
Casa Silencio heeft zijn eigen mescaldistilleerderij, de Mexicaanse drank gemaakt van agave. Een verblijf is inclusief tastings en alle maaltijden. Inspiratie haalden de eigenaars bij whiskyhuizen in de Schotse highlands of bij vineyardhotels in Napa Valley. Chef-kok Daniel Robles studeerde aan de Spermalie-hotelschool in Brugge. Oaxaca wordt beschouwd als de culinaire hoofdstad van Mexico en Casa Silencio moet niet onderdoen voor de zware concurrentie.
Check-out
Vanaf 943 euro per nacht voor twee personen, all-in.
08 Sterrekopje, Franschhoek, Zuid-Afrika
Check-in
Een ‘therapeutisch retreat’ in Franschhoek, een van de bekendste wijnregio’s in Zuid-Afrika. Bij Sterrekopje draait alles om helen en connecteren met jezelf en de natuur. Het dagprogramma bevat intuïtieve massages, reinigingsrituelen, geluidstherapie, een cacaoceremonie, meditaties, wild swimming, workshops pottenbakken, qi gong of vrije dans.
Get a room
Alle kamers worden ‘sanctuaries’ genoemd en zijn oases van rust. De koloniale stijl met tribale invloeden is om bij weg te dromen. De badkamers met luxueuze badkuipen en gouden kranen zijn heuse minispa’s.
From soil to soul
De oprichters van Sterrekopje, de Nederlandse Fleur Huijskens en Nicole Boekhoorn, geloven in de kracht van gezond eten: from soil to soul. Ze verzamelden een team van chefs en farmers dat de lovende kritieken bij elkaar rijft. Gasten gaan mee op pad om fruit en groenten te plukken, leren brood bakken of confituur maken van vlierbloesem en wortels. Het boerenleven, maar dan onder de noemer ‘fancy farmlife’.
Check-out
Vanaf 1540 euro voor drie nachten, per persoon, all-in.
09 Stanly ranch, Napa Valley, Verenigde Staten
Check-in
Stanly Ranch is een modern farmhouse tussen de wijngaarden in de beroemde Napa Valley in de VS. Het opende eind april als een van de meest luxueuze hotels in de omgeving. In Halehouse, de spa op het domein, vind je een tepidarium (milde sauna) of salt room (met zouttherapie). Fieldhouse is de bewegingsstudio waar je meditaties, pilates of yoga op maat boekt. Je kunt op de ranch ook een Land Rover Defender huren voor het betere cruisewerk langs de Sonoma Coast.
Get a room
Zelfs de ‘kleinste’ kamer is meer dan 50 m² groot. Alle kamers hebben privéterrassen die uitkijken over de wijngaarden en ingericht zijn met dagbedden, loungezetels, buitendouches en ‘fire pits’.
Van tuin tot tafel
In de ‘community hub’ Gavel, een koffiebar, passeren locals of fietsers voor versgebakken cake en cinnamon buns. Poolbar Basin heeft een ‘plant forward’-menu, hipstertaal voor een menu dat net niet honderd procent plantaardig is. Maar dé trekker moet restaurant Bear worden, net open en geleid door huiskok Garrison Price. Hij komt van Il Fiorista in New York, de bar en flower shop waar bloemen ook vaak in je bord of cocktails belanden. Hij trekt die stijl door in Stanly Ranch en de eerste beelden op Instagram @bearnapa doen alvast watertanden.
Check-out
Vanaf 1109 euro per nacht voor twee personen, zonder ontbijt.