© Phaidon / Matt Lord

Luxueus leven op het water

Lopen op het water kunnen we niet, maar dankzij innovatieve architecten als Tadao Ando en Wiel Arets kunnen we er wel op wonen. Een nieuw kijkboek verzamelt ’s werelds mooiste privéhuizen bij en op het water. Sabato koos er drie om bij weg te dromen.

Voor estheten: overtreffende trap

Ligging? Vanuit de Australische stad Melbourne is het slechts twee uur rijden voor je in het surfersparadijs Fairhaven Beach belandt. De badplaats vormt de ideale uitvalsbasis voor een verkenning van de beroemde Great Ocean Road, een 243 kilometer lange weg langs de spectaculaire zuidkust van het Australische vasteland.

Advertentie

Hoogtevrees? Dit huis is een no-go voor bezoekers met hoogtevrees. Het ‘Pole House’ torent maar liefst 40 meter boven het zeeniveau uit. Al in de jaren zeventig kwam de lokale architect Frank Dixon op het idee om een modern paalhuisje te bouwen terwijl hij van een surfongeval herstelde.

Advertentie
© Phaidon / Javier Callejas

Architect? De nieuwe eigenaars lieten vijf jaar geleden het oorspronkelijke gebouw afbreken, maar lieten de 15 meter hoge voet én het platform waarop het werd gebouwd, staan. Ze vroegen aan Franco Fiorentini, de man achter het Australische topbureau F2 Architecture, om er een nieuwe woning op te bouwen. Fiorentini koos voor een simpele stalen structuur met hoge schuiframen, een glazen balustrade en een nieuwe haard. De essentie van het originele huis bleef onveranderd: een 360 gradenuitzicht op zee.

Watervolume? Het leest iets makkelijker als we het volume van het omliggende water in kubieke kilometer in plaats van meter uitdrukken: 924 miljoen. Australië is dan ook door oceanen omringd, in dit geval de Indische en Grote Oceaan.

Logeren? Dat kan, zolang er geen kinderen meereizen. Vakantiehuizenspecialist Great Ocean Road Real Estate Holidays verhuurt de woning die maar één slaapkamer telt voor 450 euro per nacht.

Voor surfers: paalhut-de-luxe

Ligging? Ooit was Kilifi een slaapverwekkende Keniaanse kuststad. Dankzij enkele vernieuwende groene projecten en een toenemende populariteit bij toeristen geldt het vandaag als een ecoparadijs. In het nabijgelegen Watamu Marine National Park zwemmen de schildpadden tussen de koraalriffen en spot je meer dan honderd vogelsoorten.

Advertentie
Advertentie
© Phaidon / Tanja Milbourne

Goed getrapt? Een trap als pièce de résistance? Moet kunnen, dacht de Spaanse architect Alberto Morell. Hij installeerde een trap van meer dan 9 meter breed en twee verdiepingen hoog in het hart van het huis. Hij volgt de natuurlijke lijn van het rif waarop dit huis uitkijkt. Een deel van de trap loopt door tot in het zwembad. Vandaaruit kan je de golven horen bruisen en de zilte zeelucht ruiken, maar de Indische Oceaan valt pas te zien na de beklimming van de trap. Dan geniet je nog meer van het prachtige zeezicht.

Architect? Erg veel ontwerpt Alberto Morell niet. U kent hem misschien van enkele luxehuizen in Madrid of Afrika, of van het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart, dat hij samen met Alberto Campo Baeza ontwierp. Morell doceert aan de Universidad Politécnica van Madrid. Die achtergrond laat zich voelen in de doordachte details van dit ontwerp. De benedenverdieping ligt net op hetzelfde niveau als de nabijgelegen mangrove, terwijl de bovenste etage zich op het niveau van de Indische Oceaan bevindt. Al dat water creëert een natuurlijke airconditioning, en leidt dus tot minder energieverbruik.

Watervolume? Het aantal kubieke meter water in het zwembad (20) en de nabijgelegen mangrove (300) verbleekt bij dat van de Indische Oceaan: 264 miljoen kubieke kilometer.

Voor asceten: steengoed

Ligging? Brissago is een Zwitsers dieptepunt. Letterlijk: het dorp ligt op het laagste punt van Zwitserland: 197 meter boven de zeespiegel. De zee kan je er niet zien, wel het warme water van het Italiaans-Zwitserse Lago Maggiore.

© Phaidon / Hannes Henz Architekturfotograf

Steen? Onvoorzichtige chauffeurs zijn gewaarschuwd: wie de parking oprijdt, parkeert zijn auto bijna op het dak van dit huis. Vanaf de straat is weinig van het bouwwerk te zien, aangezien het huis in de helling naar het meer zit ingewerkt. De architecten willen dat de schoonheid van het gebouw zich pas later ontvouwt. Zij noemen het vier verdiepingen tellende gebouw trouwens een ‘monoliet’. Hoewel het bijna een uit de rotsen gehouwen rechthoekig blok steen lijkt, is het in werkelijkheid helemaal gefabriceerd uit een speciaal soort beton waarbij het oppervlak van de cementpasta wordt weggewassen om de steen in het beton bloot te leggen.

Advertentie
© Phaidon / Hannes Henz Architekturfotograf

Architect? Jêrôme de Meuron krijgt de vraag geregeld: of hij familie is van Pierre de Meuron, de helft van het beroemde Zwitserse architectenkantoor Herzog & de Meuron? ‘Pierre is mijn oom, ik ben zijn neef. Dat is het’, antwoordt hij dan. Jérôme begon zijn eigen architectenkantoor met zijn Zwitserse collega’s Markus Wespi en Luca Romeo. Ze zijn gespecialiseerd in chique villaprojecten met een ruw randje.

Watervolume? Het Lago Maggiore omvat zo’n 37 kubieke kilometer. Dat is niet alleen mooi om naar te kijken. Omdat het water erg goed de warmte vasthoudt, wordt het er zelfs in de winter nooit echt koud. De Alpen vormen een buffer tegen de koude wind uit het noorden. Het resultaat is een ideaal klimaat voor exotische planten: van lotusbloemen tot bananenplanten.

‘Living on Water’ is uit bij Phaidon in het Frans en Engels, 39,95 euro. www.phaidon.com

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer