Hier haal je je innerlijke kasteelvrouw of -heer boven

Nee, u hoeft niet naar Schotland of de Loirestreek voor het betere kasteel. Van wijn tot wellness: deze vijf Belgische exemplaren combineren grandeur met een originele invulling.

Domaine de Ronchinne

Advertentie
Domaine de Ronchinne
Domaine de Ronchinne
©Domaine de Ronchinne

Ons land barst van de indrukwekkende kasteeldomeinen, maar echt trendy zijn die meestal niet. Het Domaine de Ronchinne, een prachtig natuurgebied van 42 hectaren tussen Namen en Dinant, vormt daarop de uitzondering. De Belgische designer Lionel Jadot ontwierp er een ‘natuurlijk’ wellnesscentrum, met een zwemvijver en een traditionele hottub in openlucht.

De slaapkamers kregen een grondige facelift, en ook de gelagzaal werd omgetoverd tot een kleurig, haast Zuid-Amerikaans ogend restaurant. Op de kaart: lokale riviervis, huisgeteelde groenten en andere seizoensgebonden delicatessen.

Advertentie
Het vernieuwde restaurant in het kasteel van Ronchinne
Het vernieuwde restaurant in het kasteel van Ronchinne
©Domaine de Ronchinne

Voor wie het nog hipper mag, installeerden de kasteelheren enkele ‘tiny houses’ in de achtertuin, waaronder een modernistische ‘loft cube’ en vijf huifkarren omgedoopt tot slaaptent. Tel daarbij het terras in Ibizasferen, het houten rustpaviljoen in het bos en de ontluikende wijngaard, en de kasteelvrouw 2.0 heeft haar habitat gevonden.

Overnachting in de kasteelgebouwen (waaronder de gerenoveerde stallen en het tuingebouw) vanaf 69 euro per persoon. In de Loft Cube slaapt u voor 199 euro per persoon, de boomhut kost 149 euro per persoon. Toegang tot de wellness telkens inbegrepen.

Het terras aan het kasteel van Ronchinne
Het terras aan het kasteel van Ronchinne
©Domaine de Ronchinne

Kasteel van Gaasbeek

Advertentie
Kasteel van Gaasbeek
Kasteel van Gaasbeek
©Kasteel van Gaasbeek

Op 31 augustus sluit het Kasteel van Gaasbeek voor twee jaar de deuren voor een grootschalige renovatie. De komende weken zijn de laatste kans om het middeleeuwse bolwerk en zijn riante tuinen op een boogscheut van Brussel te verkennen.

Het parcours ‘Last call for Gaasbeek’ stelt de rijke collectie in haar puurste vorm tentoon. Tijdens de Wunderkammer-wandeling kunt u dromen van lang vervlogen tijden via twaalf pronkstukken met een intrigerend verhaal.

Kasteeldomein van Gaasbeek
Kasteeldomein van Gaasbeek
©BELGA_HANDOUT

Of luister naar de herinneringen van de excentrieke markiezin Arconati Visconti, de laatste bewoonster van het kasteel, met de stem van Chris Lomme weer tot leven geroepen in een audiotour. Sla ten slotte de museumtuin niet over, met de eeuwenoude fruitbomen een natte droom voor botanisten.

Een combiticket voor het kasteel en de museumtuin kost 13 euro en kunt u reserveren op de website van het Kasteel van Gaasbeek.

Advertentie
Kasteel van Gaasbeek
Kasteel van Gaasbeek
©Kasteel van Gaasbeek

Wijnkasteel Genoels-Elderen

Joyce van Rennes, de vrouw achter het wijnkasteel Genoels-Elderen.
Joyce van Rennes, de vrouw achter het wijnkasteel Genoels-Elderen.
©Dieter Telemans

Het wijndomein van Genoels-Elderen heeft niet alleen de grootste, maar ook de oudste en meest veelzijdige wijngaarden van België, op een locatie waar de Romeinen al wijnstokken teelden. Een rondleiding loodst u van het oude koetshuis met de druivenpersen via de stokerij tot in het kloppend hart van het Limburgse levenssap: de originele wijnkelders.

Wijnliefhebbers worden op hun wenken bediend met weetjes over de vinificatie, de druivenrassen en moderne technieken, en  uiteraard staan ook enkele proevertjes op het programma. Een frisse neus halen kan in de roemrijke rozentuin, vergezeld van zeldzame oerbomen en zwarte zwanen op de kasteelvijver.

Een rondleiding met degustatie duurt twee uur en kost 60 euro per persoon. Een vrije toegang inclusief één proefglas kost 5 euro. Te reserveren op de website van het wijnkasteel.

Wijnkasteel van Genoels-Elderen in Riemst
Wijnkasteel van Genoels-Elderen in Riemst
©Visit Limburg

Kasteel van Vêves

Één van de salons in het Château de Vêves
Één van de salons in het Château de Vêves
©Château de Vêves

Hoog uittorenend boven het charmante dorpje Celles waant u zich op deze rotsachtige heuvel in het kasteel van Doornroosje. De vier spitse torens en de weelderige bossen stuwen het dramatisch karakter de hoogte in.

Binnen lijken de middeleeuwse salons al een paar eeuwen onaangetast, met originele meubels en minutieus gerestaureerde lambriseringen.  Het perfecte decor voor kinderen om in de verkleedkast vol harnassen en prinsessengewaden te duiken, om vervolgens op gepaste wijze deel te nemen aan een officiële ridderceremonie.

Een toegangsticket kost 8 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen (inclusief verkleedoutfit). Meer info op de website van Château de Vêves.

Château de Vêves vanuit de lucht

Château de Vignée

Design en traditie komen samen in het Château de Vignée
Design en traditie komen samen in het Château de Vignée
©Katoo Peeters

In de Famennestreek werd het 18de-eeuwse Château de Vignée gerenoveerd tot een luxehotel en -restaurant op maat van trendy Bourgondiërs. Het kasteel ligt verscholen tussen het groen van de Naamse Ardennen, op een steenworp van het buitenverblijf en jachtterrein van de koning.

Het moderne Scandi-interieur werd verzorgd door het architectenbureau Atelier47 uit Durbuy, dat ook Marc Couckes viersterrenhotel Le Sanglier des Ardennes en Wout Bru’s bijbehorende restaurant onder handen nam. Onthaasten kan er in de ultramoderne spa, savoureren uit de weelderige wijnkelder. Sabato ging op verkennende visite, in primeur.

Kamers vanaf 190 euro per nacht.