In Canyon Point, in de Amerikaanse staat Utah, is zopas Camp Sarika opengegaan: tien ‘glampingtenten’ in de middle of nowhere. Meteen het meest ‘social distancingproof’ luxeresort van Amerika.
Het hele jaar werd met ongeduld uitgekeken naar de opening van Camp Sarika, de nieuwste en ruigste creatie van Amangiri, dat superluxueuze woestijnresort in het zuiden van Utah. Amper tien paviljoenen zijn er – geen echte ‘tenten’ dus – verspreid over 243 hectare onvruchtbaar canyonland, ideaal voor een vakantie waarbij het een makkie is om de social-distancingregels na te leven.
Oké, de volgende weken zullen we nog niet meteen naar de VS afreizen. Maar aangezien dit nieuwe kamp tot eind dit jaar al volgeboekt is, kan het misschien geen kwaad om nu al te reserveren voor 2021, of later?
Door de pandemie kon Camp Sarika vanzelfsprekend niet feestelijk worden geopend zoals gepland, in april 2020. Dat gebeurde pas in juli, uiteraard volgens de geldende covid-protocollen. Het personeel draagt ook vandaag overal een masker – van de chauffeurs tot de therapeuten in de spa. Van iedere gast wordt bij de toegang de temperatuur gemeten, en de ontsmettingsprocedures zijn zo strikt dat ze meteen vertrouwen inboezemen.
Canyonland
Zeggen wat voor publiek Camp Sarika aantrekt, is moeilijk. De meesten hebben zich immers helemaal teruggetrokken in hun goed afgeschermde lodge.
Maar je moet niet gokken om te weten dat dit resort de wonderboys uit Silicon Valley zal aantrekken, of megacelebrity’s zoals Kylie Jenner of Justin Bieber, die nu al een vertrouwde verschijning zijn in Amangiri. Maar ook magnaten van overal ter wereld, op zoek als die zijn naar privacy.
De meesten komen aan vanuit Las Vegas, Phoenix of Los Angeles, na een betoverende roadtrip langs de Grand Circle, of iets sneller met een privéjet die dan landt op een vliegveldje in het naburige Arizona, op 25 minuten van Camp Sarika.
Designers Luxury Frontiers
De receptie en het restaurant – waar chef Oren Currier een fenomenale grillkeuken leidt – zijn zowat de enige plekken in dit resort waar je een teken van ander menselijk leven vindt. Ze zijn opgetrokken in beton en staal en minimalistisch ingericht. Er is ook een groot verwarmd buitenzwembad met loungers en twee kamers voor spabehandelingen, waar je uitkijkt op een imposante, okerkleurig gestreepte bergwand.
De één- en tweeslaapkamerpaviljoenen van Camp Sarika omschrijven als ‘glampingtenten’ is iets te kort door de bocht. Onder elk canvasdak, gemaakt van gerecycleerde plasticflessen en bestand tegen het gewicht van twaalf ton sneeuw, bevindt zich een binnenruimte met betonnen wanden. En omdat je hier het hele jaar door moet kunnen verblijven, heeft ieder paviljoen uiteraard airconditioning – dit is nu eenmaal Utah.
De lodges werden ingericht door Designers Luxury Frontiers, dat vestigingen heeft in San Francisco en Johannesburg. Ze plaatsten ze op meer dan honderd meter van elkaar, en verbonden ze via een kronkelend pad dat onverhard is, maar berijdbaar is met een golfkarretje.
Sommige glampingtenten kijken uit op de tafelbergen die het resort omzomen, maar het mooiste uitzicht krijg je in de paviljoenen die naar het almaar breder uitdijende woestijnlandschap lonken, en het Grand Staircase-
Escalante National Monument, een van de trekpleisters in Utah.
Dit resort mikt op de wonderboys uit Silicon Valley of megacelebrity’s zoals Kylie Jenner of Justin Bieber.
Het interieur is ingetogen en voelt wat industrieel aan, met die witte, met canvas beklede wanden en meubels van notenhout met lederen bekleding. De glazen deuren aan de voorzijde van het bed eisen meteen de aandacht op.
Ze bieden vooral een fantastische manier om de nacht voor de dag te verruilen: ontwaken met je eigen privé-uitzicht op het majestueuze canyonlandschap, en af en toe op een woestijnkonijn, dat vooral bij zonsopgang durft langs te komen.
Uitgestrekte wildernis
De term ‘sarika’ is Sanskriet voor ‘open ruimte’ en ‘lucht’. Best toepasselijk, merk je zodra je je op je terras waagt. Voor het privézwembad staat een telescoop, iets verderop is er een haardvuur.
Maar er is vooral dat uitzicht op die uitgestrekte wildernis die zich op geen enkel teken van beschaving laat betrappen. De enige die me misschien naakt in mijn zwembad zag duiken, was een eenzame coyote die daar ver weg vergeefs naar wat schaduw leek te speuren.
Als je te gast bent in Camp Sarika, geniet je ook van de faciliteiten van het nabijgelegen Amangiri-resort. Amper vijf minuten rijden is het, met een van de SUV’s van Amangiri. Een rit die de moeite waard is: het zwembad aldaar laat zich omzomen door een steile tafelberg van zandsteen die wel 165 miljoen jaar oud is, en niet zelden te zien is op de Instagramaccounts van celebrity’s.
Hiking
Beide vakantieplekken bieden hun gasten trouwens de mogelijkheid om het volledige resortterrein te verkennen, met nagenoeg overal wandelpaden. De moeilijkste hikingtocht is de Via Ferrata, waar je honderden meters rotswand (met kabels en sporten) beklimt, op een tafelberg die je bereikt via een heus spinnenweb van hangbruggen hoog boven de canyon.
Na deze tocht voelen je benen wellicht sponzig aan, zo diep in je vezels kruipt de angst. Maar tegelijk denk je onwillekeurig: wat een ervaring!
En toch, hoe ver het ook speuren is naar een teken van leven: Camp Sarika is helemaal niet zo geïsoleerd als het lijkt. Een rit van amper een halfuur brengt je naar enkele van de mooiste bezienswaardigheden in het Amerikaanse Westen, zoals de Horseshoe Bend die de Coloradorivier in een scherpe kronkel dwingt, of Antelope Canyon en Lake Powell, allemaal natuurschoon dat razend populair is bij toeristen, dagtrippers of avontuurlijke kampeerders.
Camp Sarika is de ideale stopplaats na een roadtrip uit Las Vegas, Phoenix of Los Angeles.
Natuurlijk zou je je de vraag kunnen stellen: als je in je zelf opgetrokken tentje logeert, voert de sterrenhemel boven Utah dan niet een even mooi spektakel op?
Natuurlijk is dat het geval, maar het doet een mens toch wel iets, die ongebreidelde luxe waarin je jezelf kunt wentelen terwijl je het woestijnlandschap bewondert, dat nergens zo adembenemend is als hier.
Vanaf 2900 euro per nacht, aman.com/resorts/amangiri