De origineelste riad in Marokko is die van Laurence Leenaert (LRNCE). Net als in Palazzo Luce in Puglia, Italië, beleef je er de ultieme koninklijke nacht tussen grote kunst.
LRNCE of Arabia
Rosemary
Goed nieuws voor wie houdt van het werk van LRNCE, de Belgische modeontwerpster die een lifestylemerk uitbouwde in Marrakech en bekend is om haar kleurrijke, spontane tekenstijl. Vorige maand opende de riad ‘Rosemary’: haar B&B met vijf kamers in de medina die je helemaal onderdompelt in haar wereld. Ze is niet de eerste Belg die een riad opent, maar wel de origineelste. Want álles ontwierp ze zelf: van de minibar tot het bedlinnen. Fijn: bijna alle kunstwerken en objecten zijn ook te koop in het winkeltje in de riad.
‘Rosemary gaf een heel nieuwe boost aan mijn creatief proces. Ik zocht naar een mooie balans tussen mijn hedendaagse signatuur en een authentieke Marokkaanse sfeer. Uiteindelijk werkte ik met meer dan twintig verschillende ambachtslui uit het hele land, zoals een groep vrouwen gespecialiseerd in brandglas’, aldus Laurence Leenaert.
Ruim tien jaar geleden begon Leenaert als modestudent haar zelfgemaakte rugzakken te verkopen. In 2015 verhuisde ze naar Marokko. Ze runt het merk en de riad samen met haar man Ayoub Boualam.
Rosemary
| Prijskaartje | Van 220 tot 450 euro per nacht
| Website | rosemarymarrakech.com
Designpalazzo
Palazzo Luce
Vijftien jaar lang verzamelde de Milanese Anna Maria Enselmi twintigste-eeuws design. Ze bewaarde alles in een loods tot ze op een dag in Puglia een veertiende-eeuws paleis vond. Dat werd de nieuwe thuis van haar collectie. Al moest ze het pand van 1.500 vierkante meter eerst vijf jaar lang renoveren. Nu slaap je er in een van de zeven kamers tussen Osvaldo Borsani, Ettore Sottsass en Giò Ponti.
Behalve Italiaans en internationaal topdesign vind je hier ook hedendaagse kunst van, onder meer, William Kentridge, Marina Abramović, Vanessa Beecroft en Thomas Ruff. Hiervoor werkt Enselmi samen met galeriehoudster Lia Rumma, die vestigingen heeft in Milaan en Napels.
Het was Enselmi’s lang gekoesterde droom om kunst, design en architectuur uit verschillende eeuwen met elkaar in contact te brengen. Ze doopte de plek ‘Palazzo Luce’, omdat ze zot was van het licht de eerste keer dat ze hier kwam.
Palazzo Luce
| Website | palazzolucelecce.com