Berlijn staat bekend om haar undergroundcultuur, maar de laatste jaren kan je er net zo goed heen voor de zero-waste restaurants, kunstcollecties, cocktailbars of luxehotels.
Vegan next level
Frea
Frea is niet alleen het eerste veganistische zero-waste-restaurant van Duitsland, maar zelfs van de hele wereld. Het ligt in de hippe wijk Prenzlauer Berg, en serveert 100 procent vegan gerechten. Alles in het restaurant is herbruikbaar, en zelfs het afval wordt volledig gerecycleerd en gecomposteerd.
Veganz
Een 100 procent veganistische supermarkt (ook online), maar ook een plek waar je gezond kan brunchen, waar je workshops kan volgen en waar je gelijkgezinden kan leren kennen. Veganz vraagt aan zijn klanten: ‘Are you a climate bodyguard?’ en geeft ze de eetbare tools om dat effectief te worden.
Lucky Leek
Een vegan restaurant met een moderne look. In de keuken van Lucky Leek bereidt chef Josita Hartanto verrassende gerechten. Goed voor een Bib Gourmand in de Michelingids.
Goodies
Goodies, waarvan het atelier in de wijk Friedrichshain ligt, heeft verscheidene shops en cafés in Berlijn en pretendeert de beste vegan smoothies en delicatessen van de stad te maken. Ook online bestellen is mogelijk.
Pêle Mêle
Bekend voor zijn muziekavonden met veganistische drankjes en hapjes. Pêle Mêle is een café in de wijk Neukölln waar er huisgemaakte cake met koffie op tafel komt. Maar ’s avonds kan je er ook terecht voor een vegan wijntje of een biertje. En op zondag serveren ze hier brunch.
Eigenzinnige kunstcollecties
Julia Stoschek Collection
Sinds 2016 is de Julia Stoschek Collection een van de grootste en meest toonaangevende particuliere kunstcollecties van Duitsland. De klemtoon ligt op video’s en installaties. In totaal kan je hier meer dan 850 kunstwerken van 255 artiesten bewonderen. De collectie is zonder afspraak te bezichtigen tijdens het weekend, en volgens afspraak in de week.
The Feuerle Collection
Deze telecommunicatiebunker uit de Tweede Wereldoorlog werd in 2016 door de Britse toparchitect John Pawson gerenoveerd en herbergt sindsdien de Feuerlecollectie, van kunstverzamelaar en -consultant Désiré Feuerle. Die omvat zowel hedendaagse internationale kunst als meubelen en sculpturen van de Han-dynastie tot de Qing-dynastie, van 200 voor Christus tot de 18de eeuw, en Khmer-beelden van de 7de tot de 13de eeuw. Een bezoek boeken kan via de website en kost 18 euro.
Fluentum
De privécollectie hedendaagse kunst van software-entrepreneur Markus Hannebauer, die een voorliefde heeft voor video en film. De galerie zit verscholen in een voormalige basis van de Luftwaffe in het zuidwesten van de stad. De collectie is gratis te bezoeken. Op zaterdag hoef je niet te reserveren. De Fluentum-kunstcollectie is ondergebracht in een voormalige basis van de Luftwaffe.
Sammlung Hoffmann
Elke zaterdag stelt Erika Hoffmann haar collectie moderne kunst én haar indrukwekkende huis open voor het grote publiek. Een toer van 90 minuten brengt je langs alle kunstwerken die ze sinds 1997 verzamelde. Sammlung Hoffmann is elke zaterdag open, maar ook te bezichtigen op andere dagen volgens afspraak.
Sammlung Boros
Tijdens de Tweede Wereldoorlog een bunker, vanaf de jaren 50 een opslagplek voor textiel en bananen, in de jaren 90 een nachtclub voor fetisjfeestjes en in 2003 opgekocht door reclameman Christian Boros, die er zijn indrukwekkende Sammlung Boros privécollectie hedendaagse kunst in onderbracht. Het museum, in de wijk Mitte, is voor 18 euro te bezoeken van donderdag tot en met zondag via een onlinereservering.
Hotels met een hoek af
Oderberger
Het Oderberger is een voormalig badhuis waar nu nog altijd gezwommen kan worden (zowel door de gasten als door het grote publiek). Het ligt langs een van de mooiste en rustigste straten van de wijk Prenzlauer Berg. Behalve zeventig hotelkamers beschikt het hotel ook over ruime appartementen, met plafondhoge ramen en een mooi uitzicht over de wijk.
Grand Hyatt
Bauhaus meets Japan in deze iconische klassieker die onlangs een restyling kreeg. Dit hotel was de eerste Grand Hyatt in Europa en fungeert al jarenlang als het kloppende hart van het filmfestival Berlinale. Elegant, ingetogen, modern decor met een schitterend zwembad. Doorheen het hotel vind je werk van de Duitse topper Monika Baer en van de Zwitserse beeldend kunstenaar John Armleder.
Michelberger
Hotel Michelberger is funky en hip, met constant events en activiteiten in de bar en het restaurant - van kaasavonden bij kaarslicht tot concerten. De focus ligt op het communitygevoel. De ‘hideouts’ zijn de grootste kamers: plekken waar je gemakkelijk kan wonen en werken (ze omvatten ook een keuken en zelfs een sauna).
Sir Savigny
Een van de nieuwe adressen in het voormalige West-Berlijn is Sir Savigny, een cool en relaxed hotel dat perfect is om deze buurt met chique boetieks en shops te verkennen. Beneden is er een levendige bar met restaurant en de 44 kamers zijn luxueus en gezellig ontworpen door de Amsterdamse designer Saar Zafrir.
Schlosshotel by Patrick Hellmann
In de chique buitenwijk Grunewald opende dit jaar het Schlosshotel by Patrick Hellmann. Hellmann is een modeontwerper die in Duitsland bijzonder populair is, en nu dit kasteel onder handen nam. Het resultaat? Luxe à volonté, van de hedendaags ingerichte kamers en suites over de bar tot het zwembad en de tuinen.
Cocktails voor cool cats
Fabelei
In Berlijn mag er in de bars nog altijd gerookt worden. Toch koos de cocktailbar Fabelei, in de wijk Schöneberg, ervoor om rookvrij te gaan. Een mooi terras buiten, binnenin een rustig interieur waar de focus ligt op de ouderwetse aperitivo. De eigenaar en barman maken alle siropen zelf.
Eigengrau Bar
De beste ‘boozy brunch’ van Berlijn en volgens insiders ook het beste barfood van de stad. Eigengrau Bar ligt in de wijk Kreuzberg en speelt met kleur in zijn cocktails. ‘Berry red’, ‘matcha green’ of ‘lemon yellow’ met vanzelfsprekend ook non-alcoholische opties, zoals ‘violet purple’, een cocktail op basis van thee, limoen, suiker en soda. Aan de toog serveren ze ook hapjes.
Beavis Bar
Hét adres voor ‘craft spirit tastings’, met meer dan 900 labels uit dat specifieke genre. Beavis Bar is een elegant adres met een decor dat wat weg heeft van een bibliotheek. Metershoge rekken staan er, weliswaar niet gevuld met boeken, maar met interessante drankjes, van gin tot Japanse grappa. Hier wordt niet geshaket, maar geproefd of voorzichtig gemixt.
Provocateur
Volgens insiders is Provocateur de beste bar van de stad. In ieder geval verbroederen internationale hotelgasten hier tot in de vroege uurtjes met de Berlijnse incrowd. Op de cocktailkaart: van recepten uit de 17de eeuw over de klassiekers tot een ouderwetse punch. Mét barfood.
Truffle Pig Bar
Truffle Pig Bar is een van de mooiste speakeasy-bars van Berlijn, goed weggestopt achter een andere bar. Elegant en gesofisticeerd, met een kleine, maar mooi ontworpen toog. Verfijnde cocktails.
Alternatief shoppen
Kado
Het decor van deze supernicheshop ziet er oubollig uit, maar het concept is state of the art: Kado verkoopt alleen artisanale drop, en niets anders. Het succes is zo groot dat de eigenares nu ook online verkoopt. Van hyperlokaal naar wereldwijd dus.
Bikini Berlin
Deze conceptstore is een absolute must voor wie de coolste en meest eigentijdse labels van Duitsland wil leren kennen. In Bikini Berlin vind je shops, showrooms en pop-ups waar alle merken hun eigen ding doen.
H&M Mitte Garten
De eerste ‘hyperlokale’ flagshipstore van H&M opende een paar weken geleden de deuren in de wijk Mitte. In deze experimentele shop vind je behalve de kleren van het Zweedse merk ook typisch Berlijnse labels én vintage stukken. En je kan er ook meditatieclasses of yogalessen volgen.