© Shutterstock

6 betoverende plekken die je in je leven gezien moet hebben

Deze zomer eens zin in iets zéér anders? Deze 6 'wandermusts' zijn op zich al de reis waard.

Sabato, het weekendmagazine van De Tijd, brengt een speciaal reisnummer. Ontdek de mooiste hotels, uit alle hoeken van de wereld.

► De volledige Sabato Travel vind je hier.

Advertentie
Advertentie

De roze lagunes van Las Coloradas, Yucatán, Mexico

Las Coloradas: 21° 35’ 51.3” N 88° 01’ 44.5” W
Las Coloradas: 21° 35’ 51.3” N 88° 01’ 44.5” W
© Getty Images

Neen, een fata morgana is het niet. Ook geen gefotoshopt beeld. Zelfs geen chemische verkleuring van de papieren foto. Op pakweg drie uur van Cancún bevinden zich de kleurrijke lagunes Las Coloradas, in het hart van het natuurpark Río Lagartos, een plaats waar zout wordt gewonnen. De meren, vol mariene micro-organismen begiftigd met bètacaroteen – vandaar de oranjeroze kleur –  zijn rechthoekig van vorm. Dat maakt het makkelijker om het zout op te vangen.

Hoog Instagramgehalte

Net zoals andere zoutmeren in Bolivia, Australië en Senegal, laat dit oord met hoog Instagramgehalte zich het best bewonderen in maart en augustus, rond de middag, als de zon het hoogste punt heeft bereikt en de roze kleur het meest intens is. De grootste kolonie roze flamingo’s van Mexico heeft zich hier gevestigd.

De Rolling Stones van de Racetrack Playa, Death Valley, Verenigde Staten

Racetrack Playa: 36° 40’ 52.68” N 117° 33’ 45.72” W
Racetrack Playa: 36° 40’ 52.68” N 117° 33’ 45.72” W
© Shutterstock
Advertentie
Advertentie

Op de kale bodem van een opgedroogd meer zijn lijnen getrokken die naar links of naar rechts afbuigen tot ze stoppen bij een steen. Met het blote oog kun je het natuurlijk niet opmerken, maar deze lijnen ontstaan wel degelijk omdat de stenen continu bewegen, millimeter na millimeter. In een jaar tijd heeft zo’n steen zelfs eens een recordafstand van 224 meter afgelegd, zonder menselijke hulp. 

Racende stenen

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het is waar. Het mysterie van de bewegende stenen op Racetrack Playa, 1130 meter boven de zeespiegel in de Amerikaanse Death Valley, intrigeerde heel wat mensen en wetenschappers. Uiteindelijk vonden ze een verklaring. Het zou gaan om heel dunne laagjes ijs die worden voortgeduwd door de krachtige wind en zo de ‘rolling stones’ meenemen.

De Chocolate Hills, Bohol-eiland, Filipijnen

Chocolate Hills: 9° 47’ 54.8” N 124° 10’ 03.8” E
Chocolate Hills: 9° 47’ 54.8” N 124° 10’ 03.8” E
© Getty Images

Met 7000 eilanden, waarvan amper 2000 bewoond, zouden de Filipijnen meer toeristen kunnen aantrekken. Het is natuurlijk ook een groot voordeel dat het allemaal ongerept blijft. ’s Lands ontelbare rijstvelden en adembenemende stranden zijn spectaculair. Helemaal adembenemend is het eiland Bohol, waar niet minder dan 1776 groene heuvels zich ’s zomers graag bruin laten kleuren door de zon.

Stairway to Carmen

Om het beste uitzicht te krijgen op deze kegelvormige formaties van minder dan
50 meter hoog, verspreid over 50 vierkante kilometer, moet je 214 treden omhoog, naar Carmen, het ideale uitkijkpunt. Met een beetje geluk spot je dan ook een spookdiertje, een inheems aapje dat op de lijst staat van de meest bedreigde primaten ter wereld.

De maalstroom van Saltstraumen, Bodø, Noorwegen

Saltstraumen: 67° 13’ 53.7” N 14° 36’ 48.3” E
Saltstraumen: 67° 13’ 53.7” N 14° 36’ 48.3” E
© Shutterstock

Op 33 kilometer van de stad Bodø bij de Lofoten in Noorwegen, bevindt zich Saltstraumen, de krachtigste maalstroom ter wereld. Een maalstroom is een gevaarlijke, wervelende stroming, die ontstaat wanneer het getij keert.

Indrukwekkend natuurfenomeen

Elke zes uur stroomt 400 miljoen kubieke meter water met snelheden tot 20 knopen
(40 km/u) door een zeearm van 150 meter breed en drie kilometer lang, de verbinding tussen de Saltenfjord en de Skjerstadfjord. Waar de stroming op haar sterkst is, kunnen draaikolken van tien meter diameter en vijf meter diepte ontstaan. Een zeer indrukwekkend natuurfenomeen, en zeker bij springtij. Het tijdschema verandert en is terug te vinden op de site van de toeristische dienst van Bodø.

Het land van zeven kleuren, Chamarel, Mauritius

Chamarel: 20° 26’ 21.6” S57° 22’ 24.8” E
Chamarel: 20° 26’ 21.6” S57° 22’ 24.8” E
© Shutterstock

In het district van Black River, in Chamarel, vormen duinen vol vulkanische as een golvend landschap met verrassende kleuren, als een regenboog. Afhankelijk van het tijdstip en de lichtinval zie je telkens een andere kleurencocktail.

Verassende kleurencocktail

Dit ongelooflijke landschap nabij de 100 meter hoge waterval van Chamarel is het resultaat van de eroderende werking van de basaltbodem, in combinatie met andere minerale bestanddelen en het warme en vochtige klimaat. Zo produceren ijzeroxiden de kleuren antraciet en rood, terwijl aluminiumoxiden groene, blauwe en paarse tinten veroorzaken.

Spotted Lake, Osoyoos, Canada

Spotted Lake: 49° 04’ 42.1” N119° 34’ 02.8” W
Spotted Lake: 49° 04’ 42.1” N119° 34’ 02.8” W
© Shutterstock

Elk jaar, tijdens de zomer, verdampt het water van Klikuk in British Columbia. Klikuk is een endoreïsch meer, het mondt niet uit in de zee. Eigenlijk noemen ze het daar ‘Spotted Lake’, het gevlekte meer. Het enige wat overblijft, zijn vreemde, kleine watermassa’s met witte ringen eromheen.

Getinte waterplassen

Het zou best wat gewoontjes zijn, mochten die waterplassen geen blauwe, groene of gele tinten krijgen. Dat komt door de metalen die ze bevatten: calcium, magnesiumsulfaat, natriumsulfaat. Na verdamping bevat Klikuk meer mineralen dan water, wat betekent dat je er – in theorie – op zou kunnen stappen.

► De volledige Sabato Travel vind je hier.

Advertentie