Geen zin in een all-invakantie waar je al van 's ochtends moet strijden om een relaxstoel aan het zwembad? Op deze bestemmingen is het risico om onder de voet te worden gelopen nihil.
1. Nunavut, Canada - Poolijs, walrussen en eskimo's
Waarom? Voor de ongerepte, weidse natuur. Op Baffin Island moet je zeker naar Mount Thor, de steilste klif ter wereld (1.250 meter hoog met een gemiddelde hellingshoek van 105°). Er hangt iets mystieks over en je hebt superkrachten nodig om hem te beklimmen - stripuitgever Marvel gaf de naam 'Thor' niet voor niets aan een van zijn figuren. Wie niet alleen adrenaline wil halen uit de beklimming van de Thor, kan er ook nog eens van basejumpen. Doe zeker ook Devon Island aan, en verken er de ijsgrot, die ontstond toen het pakijs smolt. Of wandel op de ijszee langs Baffin Bay. In de lente verandert de rand van het pakijs in een van de spectaculairste ecosystemen ter wereld: de hele noordpoolfauna tekent hier present: walrussen, zeehonden, narwals en ijsberen, maar ook bultruggen en beluga's. Behalve wandelen en kajakken is ook een tocht met de hondenslee een aanrader. In het gezelschap bovendien van de Nunavummiuts. Deze eskimo's zullen je met alle plezier hun jacht- en vistrucs aanleren.
Waar? Nunavut is 68 keer groter dan België en vormt een immens, ongerept ijsgebied in het noorden van Canada. Het is het dunstbevolkte en tegelijk meest uitgestrekte Canadese 'territory'. Stel je voor: één inwoner per 50 vierkante kilometer poolijs. Verder van de bewoonde wereld kan niet: de 'stad' Alert is de meest noordelijke bewoonde plek ter wereld en bevindt zich op amper 817 km van de Noordpool.
Wanneer? April is de ideale vakantiemaand: het is dan zonnig, met temperaturen rond -20 °C en het pakijs is dan stevig. Maar haast je, het smelt zienderogen.
Bereikbaarheid? Iqaluit, de hoofdstad van Nunavut, ligt op 4.332 kilometer van Brussel. Reken op 30 uur reizen, minstens twee keer overstappen en een tijdsverschil van 6 uur. O ja, wegen zijn er niet op Nunavut. Het efficiëntste transportmiddel hier is het vliegtuigje. www.nunavuttourism.com
2. Ciudad Perdida, Colombia - Indiana Jones in de jungle
Waarom? Machu Picchu mag dan al op de bucketlijst staan van heel wat reizigers, de Inca-stad wordt onder de voeten gelopen door hordes toeristen. Opteer daarom voor het kleinere broertje: Ciudad Perdida in Colombia. Deze archeologische parel, een oude stad van de Tairona-indianen in een uitloper van de Sierra Nevada de Santa Marta, is op zijn minst even mooi, maar je bent er nagenoeg helemaal alleen.
Hoewel de Spaanse conquistadores intensief op zoek waren naar de stad, werd ze pas in 1972 per toeval ontdekt. Ciudad Perdida telt een zestigtal met gras begroeide, vrijgemaakte terrassen (en nog een pak meer die overwoekerd zijn). Vermoedelijk is de junglestad rond 800 voor Christus ontstaan, 650 jaar eerder dan Machu Picchu dus. Omdat er jarenlang gestreden werd tussen het Colombiaanse leger en de revolutionairen van het FARC bleef de site lange tijd gesloten voor toeristen. Maar intussen is de rust teruggekeerd en kan je de oude Tairona-stad opnieuw bezoeken.
Waar? Wat deze plek zo aantrekkelijk maakt, is dat je er pas komt na een paar dagen trekken vanuit Santa Marta, door een dicht tropisch woud en in een soms verzengende hitte. Je geraakt er uitsluitend te voet. Wandelen, slapen in een hangmat, maar ook genieten van de weelderige natuur, de rivieren en watervallen... Op de vierde dag sta je dan eindelijk aan de voet van de indrukwekkende trap: meer dan duizend treden die met mos begroeid zijn, goed voor een klim van 1.200 meter. In een bijna gewijde stilte bewonder je de site.
Wanneer? Tussen december en februari, het droge seizoen. Neem niet uw beste schoenen mee: de rode modder krijg je er nog nauwelijks af. Houd ook rekening met de hoge luchtvochtigheid.
Bereikbaarheid? Ciudad Perdida bevindt zich op 8.240 km van Brussel. Neem contact op met een touroperator die gespecialiseerd is in trektochten, want onvoorbereid naar deze regio trekken is absoluut not done. Vanaf 2.990 euro voor een reis van 15 dagen met Terres d'Aventure. www.terdav.com
3. Derweze, Turkmenistan - Poort naar de hel
Waarom? Kraters waar het vuur al sinds 1971 brandt? Daarvoor moet je naar het dorpje Derweze, in de Turkmeense Karakum-woestijn. In Derweze zit immers een groot gat in de grond dat onophoudelijk vuur spuwt. De plek kreeg dan ook de bijnaam 'poort naar de hel' mee. Wat dit oord zo bijzonder maakt, is dat het niet ontstaan is door een natuurlijk fenomeen, wél door een rekenblunder van enkele geologen uit de toenmalige Sovjet-Unie. Op zoek naar gas boorden ze hier grote gaten. Omdat ze bang waren dat het gas giftig of gevaarlijk zou zijn, besloten ze het in de fik te steken. Ze dachten dat het vuur na een paar dagen wel vanzelf zou doven, maar dat was dus een misrekening. Al bijna een halve eeuw komen er dag en nacht vlammen uit het 20 meter diepe gat met een diameter van 70 meter. Kom niet te dichtbij, tenzij je jezelf wil barbecueën. Veiligheidsmaatregelen zijn er niet en de zanderige grond kan op ieder moment afbrokkelen.
Waar? Derweze ligt op 260 km ten noorden van de hoofdstad Asjchabad. Turkmenistan is trouwens sowieso een interessante reisbestemming: het heeft een rijke geschiedenis en probeert op dit ogenblik onder de schaduw van zijn buren Iran en Afghanistan uit te komen.
Wanneer? De hitte aan de rand van deze vuurkrater is zo groot dat je er niet lang kunt blijven. Vermijd de warmste periode, en reis ernaartoe tussen april en juni.
Bereikbaarheid? Op 5.360 kilometer van Brussel. Buitenlandse Zaken raadt reizigers wel aan vooraf informatie in te winnen over de politieke situatie en veiligheid in de regio.
4. Niue, Stille Zuidzee - In de voetsporen van James Cook
Waarom? Niue werd in 1774 ontdekt door kapitein James Cook. Het eiland in de Stille Zuidzee is dé bestemming bij uitstek voor speleologen en duikers. Het is niet groter dan 260 km², maar aan adembenemende plekjes geen gebrek: de onderwatergrot van Avaiki Cave, in de buurt van Mafeku en Tuapa, is bedwelmend mooi. Je kan er heerlijk zwemmen én duiken. Wie liever klautert, kan zijn hart ophalen in een van de kloven rond Vaikona en Togo.
Waar? In de Stille Zuidzee, ten oosten van de Tonga-eilanden, 600 km verwijderd van zijn dichtste buur. Niue is een van de grootste koraaleilanden ter wereld.
Wanneer? Het eiland kent een tropisch klimaat met af en toe een cycloon. Het regenseizoen loopt van november tot april.
Bereikbaarheid? Op 16.400 km van Brussel. Air New Zealand legt slechts twee vluchten per week in: vanuit Auckland en Apia. Tot slot nog dit: iedereen, ook de Nieuw-Zeelanders, moet verplicht een retourticket boeken.
5. Anegada, Britse Maagdeneilanden - Verdronken eiland
Waarom? Anegada wordt weleens het 'verdronken eiland' genoemd. Het ligt onder de zeespiegel en is dus niet te zien vanaf het water. Concreet ligt het verscholen achter de koraalriffen HorseShoe Reef en Anegada Reef. Dan gaat het richting Loblolly Bay aan de noordkust, een wondermooi onderwaterparadijs. Maar Anegada heeft meer te bieden dan water en witte zandstranden (toegegeven, Bone Bight en Cow Wreck zijn werkelijk paradijselijk). Het eiland is ook een prachtig natuurgebied. In de vele lagunes midden op het eiland schuilen kolonies flamingo's, reigers en visarenden. Ook de rotsleguanen zijn hier thuis. Een tip voor gastronomen: reserveer een tafeltje in een van de restaurants van Setting Point. De gegrilde langoesten en kreeften zijn er super.
Waar? Ter hoogte van Puerto Rico. Van de 50 eilanden die dit overzeese stukje Groot-Brittannië telt, zijn er maar 16 bewoond.
Wanneer? Tijdens een cruise door de Caraïben, van november tot juni.
Bereikbaarheid? Op 6.920 km van Brussel. Er is wat wilskracht nodig om deze plek te bereiken: je geraakt er alleen met het vliegtuig (vanuit Tortola of Saint Thomas) of met de boot.