Aardbeiencoupe volgens het recept van Sabato-sterrenchef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen.
Aardbeiencoupe volgens het recept van Sabato-sterrenchef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen.
© Senne Van der Ven | Eefje De Coninck | GAAR Studio

Recept | Zomerse aardbeiencoupe

Niets zo zomers als een coupe met verse aardbeien. Prepareer dit frisse tussendoortje zelf met het recept van de vaste Sabato-sterrenchef Nicolas Misera.

Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’de recepten van chef Nicolas Misera.

Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.

‘Niets zo zomers als een coupe met verse aardbeien. Ik hou van de combinatie met ‘hangop’, een oud, Hollands zuivelrecept dat je gemakkelijk zelf maakt door volle yoghurt een nachtje te laten uitlekken. De ingedikte zuivel – te vergelijken met Griekse yoghurt – heeft een romige smaak en een volle textuur. Een toets van vanille en limoenzeste: meer heeft dit dessert niet nodig.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Sterrenchef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen.
Sterrenchef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen.
© Stefaan Temmerman

Ingrediënten (2 personen)

  • 12 aardbeien, doormidden gesneden

Voor de hangop

  • 250 gr. volle yoghurt
  • 1 blad gelatine
  • 25 gr. bloemsuiker
  • Sap en zeste van 1 limoen
  • Merg van 1 vanillestok
Advertentie

Voor de vinaigrette

  • 250 gr. aardbeien
  • 25 gr. kristalsuiker
  • 2 el rodewijnazijn
  • Merg van 1 vanillestok

Voor de afwerking

  • 20 Griekse-basilicumblaadjes
  • 2 el amandelen (gebrand en gezouten)
  • Optioneel: wilde rucolabloempjes als garnituur
Aardbei, hangop, gezouten aman­del: de smaak van zomer.
Aardbei, hangop, gezouten aman­del: de smaak van zomer.
© Senne Van der Ven | Eefje De Coninck | GAAR Studio

Voorbereiding

Bereid de hangop.

  1. Plaats een zeef op een kom, met hierin een proper, uitgewrongen, nat netel- of kaasdoek (een dunne keukenhanddoek kan ook). Giet er de yoghurt in en zet alles een nacht in de koelkast.
  2. Schep de uitgelekte yoghurt uit het doek en meng met 25 gr. bloemsuiker.
  3. Verwarm het sap van 1 limoen en laat het gelatineblad erin oplossen.
  4. Meng het limoen-gelatinemengsel met de yoghurt en breng dit op smaak met het merg uit 1 vanillestok en de zeste van 1 limoen.
  5. Laat alles 1 uur opstijven in de koelkast voor het serveren.

Maak de aardbeienvinaigrette.

Advertentie
  • Voeg alle ingrediënten samen in een blender en mix tot een gladde coulis.

Afwerking

  1. Leg de gehalveerde aardbeien in een kommetje met een portie hangop.
  2. Dresseer met de gezouten amandelen, Griekse basilicum en rucolabloemen.
Frambozenlambik | 3 Fonteinen | 2021, nr. 13 | 75 cl | 32,90 euro | huisvandegeuze.be
Frambozenlambik | 3 Fonteinen | 2021, nr. 13 | 75 cl | 32,90 euro | huisvandegeuze.be
Advertentie

Biertip

  • Soort | Frambozenlambik
  • Brouwerij | 3 Fonteinen
  • Oogst | 2021, nr. 13
  • Hoeveelheid | 75 cl
  • Prijs | 32,90 euro
  • Onder meer te koop bij huisvandegeuze.be

Fruitbieren zijn dikwijls zo zoet dat ze frisheid en finesse missen om te passen bij een nagerecht, maar in die val zal de gereputeerde lambiekbrouwer en geuzesteker 3 Fonteinen in Beersel niet snel trappen. Voor deze cuvee liet hij frambozen van lokale kwekers macereren in lambiekbrouwsels van twee en drie jaar oud. Die blend, op de grens tussen bier en wijn, is fruitig, maar ook friszuur en legt een mooie link naar het dessert. (J.S.)