Chefs spelen met smaak in een culinaire roulette. In deze aflevering: sterrenchef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen serveert zijn recept voor clafoutis met perzik en vanille-ijs.
In de nieuwe reeks ‘Kitchen Roulette’ draait elke maand een andere topchef aan het culinaire rad: ze serveren vier gerechten voordat ze het eetstokje doorgeven aan hun opvolger. Dat leidt tot een verrassend estafettemenu vol variatie.
Met clafoutis met perzik en vanille-ijs gaat Nicolas Misera, chef van het Antwerpse sterrenrestaurant Misera, voor een zonnig zoet dessert.
‘Clafoutis is een Frans gebak dat voor mij nog het meest op een vochtige cake lijkt. Ik heb een beetje moeten zoeken naar een beslag dat voldoende luchtig en fris was – ik vind een dessert al snel te zwaar. Eerder deze zomer hebben we in het restaurant een versie met pistache en kersen gemaakt, voor de nazomer kiezen we voor perzik en amandel.’
‘Snijd het fruit niet te dun, zo krijg je een mooie afwisseling tussen vruchtvlees en cake. Een lekkere bol vanille-ijs maakt het helemaal af.’
Ingrediënten
2 personen
- 100 gr. suiker
- 25 gr. bloem
- 85 gr. bloemsuiker
- 85 gr. amandelpoeder
- 5 gr. maïzena
- 50 gr. melk
- 100 gr. room
- 50 gr. plattekaas
- 250 gr. eieren (ongeveer 4 stuks)
- 2 rijpe gele perziken
- 100 gr. ongezouten roomboter voor beurre noisette. Die maak je door de boter op een middelhoog vuur te smelten. Wanneer ze lichtbruin kleurt – de kleur van hazelnoot – neem je de pan van het vuur en is de beurre noisette klaar.
- Vanille-ijs
Bereiding
Voor het beslag
- Meng suiker, bloem, bloemsuiker, amandelpoeder en maïzena in een mengkom.
- Giet de melk, room, plattekaas en eieren in de kom van de keukenrobot. Meng tot een egale massa. Strooi vervolgens het droge mengsel erbij en laat draaien tot een beslag.
Voor de clafoutis
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snijd de beide perziken in 8 partjes.
- Vul het braadpannetje tot de helft met beslag en voeg per pannetje 6 à 8 stukken perzik toe.
- Bak af gedurende 20 minuten.
Afwerking
Serveer de clafoutis in de braadpan. Druppel er beurre noisette over – dat geeft extra smaak. Leg ten slotte een bol vanille-ijs in het midden.
Wijntip
| Les Carmes de Rieussec, Château Rieussec, Sauternes, Frankrijk, 2018
| 27,91 euro | Te koop bij palaisduvin.be
De zoete wijnen van Sauternes, een appellatie ten zuiden van Bordeaux, zijn ten onrechte uit de mode. De laat geoogste sémillondruiven leveren vaak wijnen op die fruittoetsen combineren met frisse zuren, kracht en lengte. Deze tweede wijn van het bekende Château Rieussec is daar een goed voorbeeld van. De wijn weerspiegelt het fruit in het dessert, maar is stevig genoeg om overeind te blijven.
Volgende week | Nicolas Misera maakt French toast met tonijn en kaviaar.