Recept: ravioli van prei, quinoa en zwarte olijf à la Berlinde De Bruyckere

Chef Mathieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week ‘Aletheia, on-vergeten’ van Berlinde De Bruyckere.

INSPIRATIE

Chef Matthieu Beudaert: ‘Berlinde De Bruyckere is een slagersdochter. Haar oudere sculpturen hebben vaak iets vlezigs. Maar bij deze recente installatie in was, hout, metaal, zout, papier-maché en epoxy – momenteel te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht – moet ik toch eerder aan pasta denken. Ravioli van prei en olijf met name. Erg smakelijk is De Bruyckeres werk nochtans niet: ze bouwde een huidenwerkplaats na met pallets vol opeengestapelde dierenvellen. Een gruwelijk massagraf, dat er vreemd genoeg heel poëtisch uitziet. Hierbij een vleesgerecht bedenken was nogal ongepast.’

Advertentie

Berlinde De Bruyckeres solo-expo ‘Engelenkeel’: t/m 26/9, Bonnefantenmuseum Maastricht.

Advertentie

RECEPT

Ravioli van prei, quinoa en zwarte olijf à la Berlinde De Bruyckere.

Ingrediënten voor vier:

  • 2 stronken prei
  • 20 gram zwarte ontpitte olijven
  • 10 gram dille
  • 15 gram wittewijnazijn
  • 50 gram quinoa
  • 25 gram Griekse yoghurt
  • 1 el olijfolie
  • Sap van een halve citroen

Bereidingswijze:

Voor de vulling:

Advertentie
Advertentie
  • Kook de quinoa klaar zoals op de verpakking vermeld.
  • Snij de olijven fijn.
  • Stoof 100 gram prei aan in olijfolie.
  • Meng de prei en de olijven met de gaargekookte quinoa.
  • Breng deze mengeling verder op smaak met peper, zout, fijngesneden dille, olijfolie, citroenzeste en citroensap.

Voor de ravioli:

  • De ravioli van prei maak je van het preiwit. Snij daarvoor eerst het groen en de preiwortel weg. Leg ze opzij.
  • Maak in het preiwit een fijn sneetje en haal de preiblaadjes voorzichtig uit elkaar zonder ze te scheuren.
  • Blancheer de preiblaadjes 1 minuut in ruim kokend gezouten water. Koel ze af in ijskoud water. Dep droog.
  • Plaats ze kruisgewijs op elkaar en leg in het midden een mooie lepel vulling.
  • Vouw de ravioli samen zoals op de foto.
  • Stoom ze kort om ze licht op te warmen.
  • Werk de ravioli (eventueel) af met prei-assen en preivinaigrette.

Voor de preivinaigrette:

  • Maak prei-olie: mix 100 gram groen van prei met 300 gram koolzaadolie. Zeef.
  • Gebruik 50 gram van deze olie en meng met 15 gram wittewijnazijn.
  • De rest van de olie kun je invriezen.

Voor de prei-assen:

  • Leg het resterende groen van de prei op een barbecue of in een oven van 200 °C en bak tot ze zwart geroosterd zijn.
  • Mix tot een fijn poeder.
Advertentie