Recept | Printanière van primeurgroenten
Begroet de zon met Sabato-sterrenchef Nicolas Misera’s recept voor printanière van primeurgroenten, een schotel vol kleur.
Begroet de zon met Sabato-sterrenchef Nicolas Misera’s recept voor printanière van primeurgroenten, een schotel vol kleur.
Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’, de recepten van chef Nicolas Misera.
Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.
‘Dit is traditioneel hét Franse gerecht om de zon te begroeten: een schotel vol kleurige lentegroenten die je mooi kunt serveren bij een stukje vlees of gegrilde vis. Ik werk graag met kleine primeurgroenten, zoals minivenkel en minicourgette: mooi om te serveren en boordevol smaak. Je hebt er nauwelijks werk aan en hoeft geen uren groenten te schillen of te versnijden tot kleine blokjes.’
‘Van het overschot kun je de volgende dag een snelle ovenschotel maken: meng een beetje passata onder de groenten, doe dat in een ovenschaal en bedek met gemalen kaas. Zet dit in een oven van 180 °C op grillstand, tot je een mooi gegratineerd laagje hebt. Toen ik vroeger verantwoordelijk was om ‘staff food’ te maken voor de hele keukenbrigade, was dat een van mijn vaste gerechten.’
Maak de saus.
Bereid de groenten.
Oranje wijnen – eigenlijk met de schil gemacereerde witte wijnen – hebben het wonderlijke vermogen om zich soepel door de meest uiteenlopende gerechten te weven. Deze Oostenrijkse mix van welschriesling, pinot gris en gewürztraminer is licht genoeg om de lentegroenten niet te overdonderen en heeft toch voldoende ruggengraat, kruidigheid en aciditeit om de kruiden en de volle saus aan te kunnen. Hij is gemaakt door een familie van biowijnmakers aan de Neusiedlersee, dicht bij Hongarije. De lente is oranje! (J.S.)