Recept | Pilavrijst

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: een pollenkegel van Wolfgang Laib in Parijs.

‘Met engelengeduld verzamelt Wolfgang Laib stuifmeel in potjes. De Duitse kunstenaar zeeft het en ‘zaait’ er tijdelijke kunstwerken mee’, zegt chef Matthieu Beudaert. ‘Met kleine tikjes tegen zijn zeef dwarrelen intens gele pollen in een bepaalde geometrische figuur. Een kegel, in het geval van zijn interventie in het Parijse Musée de l’Orangerie.’

‘Geniaal vind ik die interventie in die ovale ruimtes met Monets 360° waterlelieschilderijen. Het lijkt wel alsof Laib het stuifmeel van die waterlelies heeft verzameld. Na de expo verspilt Laib de kostbare pollen trouwens niet. Hij veegt ze weer samen om later een andere plek te ‘bestuiven’ met zijn poëtische performancesculpturen.’

Advertentie
Advertentie

‘Omdat de kunstenaar ook vaak met rijst werkt, bedacht ik een kegelvormig rijstgerecht – een pilav – met een topping van venkelpollen, kurkuma en kerrie.’

©Courtesy Thaddeus Ropac gallery, London - Paris - Salzburg - Seoul © Musée de l’Orangerie / Sophie Crépy.

‘Wolfgang Laib, A mountain not to climb on. For Monet.’ T/m 8 juli in Musée de l’Orangerie in Parijs. musee-orangerie.fr

RECEPT | Pilavrijst à la Wofgang Laib

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de pilavrijst

  • 200 gr. volle, wilde rijst
  • 500 gr. groentebouillon
  • 25 gr. boter
  • 1 sjalot
  • 3 draadjes verse saffraan
  • 1 blad laurier
Advertentie
Advertentie

Voor de afwerking

  • 15 gr. venkelpollen
  • 15 gr. bombaykerrie (kerrie met gedroogde mango, te koop in de speciaalzaak – ook te vervangen door gewone kerrie)
  • 1 tl kurkuma

Meng alle droge elementen voor de afwerking en presentatie van de rijst. 

Spoel de rijst tot hij helder is. Dep droog. Snipper de sjalot fijn en stoof aan in boter. Voeg de rijst, het laurierblad en de bouillon toe en kook de rijst op een zacht vuur gaar onder deksel. Voeg na vijf minuten de saffraan toe. Als de rijst gaar is, moet alle bouillon zijn opgeslorpt. 

Serveer de rijst in een kegelvorm en bestuif met de pollenmengeling. Verrassend lekker! 

Advertentie