Recept | Percebes (eendenmosselen)

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: percebes à la Tony Cragg bij De Vuyst.

‘Bij Galerie Deweer in Otegem heb ik ooit op een charityveiling een kunstwerk van de Russisch-Amerikaanse kunstenaar Ilya Kabakov gekocht’, zegt Matthieu Beudaert. ‘Kabakov behoort naast Tony Cragg, Panamarenko en Jan Fabre tot de grote namen die de Deweer Gallery Estate zal laten veilen bij De Vuyst in Lokeren. Op 1 juni loopt die ‘timed auction’ met 156 loten af.’

‘In de catalogus viel mijn oog op lot 28, ‘Form Code (Red)’. Geen uniek werk van de Brit Tony Cragg, wel een tapijt in gelimiteerde oplage uit Deweers ‘Art of the Loom’-project in 2010. Ik zag er meteen een bord percebes in, de zogenaamde eendenmosselen, een delicatesse uit Noord-Spanje en Portugal. De legendarische chef Ferran Adrià serveerde er 25 jaar geleden een valse ‘moleculaire’ versie van. Talloze keren probeerde ik een tafeltje te bemachtigen in zijn restaurant El Bulli, tot ik op 23 juni 2005 binnenraakte. Ik werd meegezogen in een excentrieke menu, maar jammer genoeg zonder eendenmosselen.’

Advertentie
Advertentie
©Tony Cragg / Courtesy of De Vuyst

De ‘timed auction’ van de Deweer Gallery Estate loopt op zaterdag 1 juni af. Expo t/m 31 mei bij De Vuyst, Kerkstraat 22 in Lokeren. de-vuyst.com

Recept | Percebes à la Tony Cragg

  • 1 kg eendenmosselen
  • Laurier

Breng water met wat zout en een blaadje laurier aan de kook in een pan. Kook hierin de eendenmosselen gaar in 2 tot 3 minuten. Giet af en serveer met een schijfje citroen. Deze delicatesse proef je het best gewoon puur natuur.

Advertentie