Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Le Lit (Vie Privée series)’ van Marianne Berenhaut.
INSPIRATIE
Een van de revelaties in de Belgische kunstwereld is Marianne Berenhaut. Ze woont in Londen en is al 87, maar haar oeuvre werd pas recent herontdekt. Ze heeft momenteel tegelijk een soloshow bij CIAP in de Genkse C-Mine én in het Antwerpse MuHKA. Dat laatste museum kocht recent deze intrigerende installatie, ‘Le Lit’, uit haar ‘Vie Privée’-serie.’
‘Berenhaut maakt poëtische sculpturen van gevonden of achtergelaten voorwerpen die ze aantreft op straat of op rommelmarkten. Van dit bed met glazen bollen maakte ik een bereiding met ‘aangespoelde’ ingrediënten: oesters op een bedje van verse en gedroogde algen.’
RECEPT
Oesters op een bedje van Marianne Berenhauts algen
Ingrediënten voor 4 personen:
- 12 oesters nr. 2 Gillardeau
- 2 blaadjes gelatine
- 1 citroen
- zwarte peper
- Assortiment van verse of gedroogde algen (te koop in de speciaalzaak)
Bereidingswijze:
- Pocheer de oesters in kokend water gedurende 1 minuut en schrik ze onmiddellijk in ijswater.
- Open de oesters en haal ze voorzichtig uit de schelp.
- Vang het oestervocht op en zeef het.
- Leg de uitgehaalde oesters in de koelkast.
Voor de gelei van oester:
- Neem een klein deel van het oestervocht en warm het zacht op.
- Week intussen de gelatine in koud water.
- Knijp het overtollige vocht uit de gelatine en laat de gelatine oplossen in het opgewarmde oestervocht.
- Voeg dit vocht toe aan het resterende oestersap en meng.
- Giet deze gelei in vormpjes en laat opstijven in de koeling.
- Vries in.
- Haal de bevroren oestergelei uit de vormpjes als alles is ingevroren en zet ze terug in de koelkast.
Serveer de oesters op de algen en werk af met de oestergelei.
EXPO
Marianne Berenhaut, ‘Rechts, averechts’, nog t/m 9 januari 2022 in het MuHKA in Antwerpen. muhka.be