Recept | Oester met champagnegranité
Een eenvoudige, zalige opfrisser om de lente te vieren? Sabato-sterrenchef Nicolas Misera’s recept voor oester met champagnegranité.
Een eenvoudige, zalige opfrisser om de lente te vieren? Sabato-sterrenchef Nicolas Misera’s recept voor oester met champagnegranité.
Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’, de recepten van chef Nicolas Misera.
Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.
‘Als de zon zich eindelijk laat zien, is granité een zalige opfrisser. Het is een soort half bevroren ‘waterijs’ dat zijn oorsprong vindt in Sicilië. Je hebt geen ijsmachine nodig, en slechts een handvol ingrediënten.’
‘Granité heeft meestal fruit als basis, maar met een restje champagne of schuimwijn maak ik deze bijzondere, feestelijke variant. Ik gebruik hier granité als garnituur om verse oesters een frisse toets te geven. Het overschot kun je gemakkelijk in de diepvries bewaren, om later te gebruiken als toevoeging aan cocktails of desserts.’
Open de oesters, serveer à la minute met een schepje champagnegranité.
Oesters en champagne vormen altijd een gelukkig paar, en al helemaal als ook het hoofdingrediënt in een bereiding uit champagne bestaat. Deze strakke champagne – hij bevat maar 2,5 gram suiker per liter – heeft zeven jaar op gistcellen in de kelder gelegen en heeft daardoor toch ronde, rijpe tonen. Er is geen sulfiet aan toegevoegd, een verwijzing naar de biologische weg die dit oude huis recent is ingeslagen. Trouwens, ook de groene fles is van gerecycleerd glas. Geen wonder dat acteur Leonardo DiCaprio recent aandeelhouder is geworden. (J.S.)