Sabato-sterrenchef Nicolas Misera’s recept voor oester met champagnegranité.
Sabato-sterrenchef Nicolas Misera’s recept voor oester met champagnegranité.
© Senne Van der Ven & Eefie De Coninck | GAAR Studio

Recept | Oester met champagnegranité

Een eenvoudige, zalige opfrisser om de lente te vieren? Sabato-sterrenchef Nicolas Misera’s recept voor oester met champagnegranité.

Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’de recepten van chef Nicolas Misera.

Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.

‘Als de zon zich eindelijk laat zien, is granité een zalige opfrisser. Het is een soort half bevroren ‘waterijs’ dat zijn oorsprong vindt in Sicilië. Je hebt geen ijsmachine nodig, en slechts een handvol ingrediënten.’

Advertentie
Advertentie

‘Granité heeft meestal fruit als basis, maar met een restje champagne of schuimwijn maak ik deze bijzondere, feestelijke variant. Ik gebruik hier granité als garnituur om verse oesters een frisse toets te geven. Het overschot kun je gemakkelijk in de diepvries bewaren, om later te gebruiken als toevoeging aan cocktails of desserts.’

Sabato-chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen.
Sabato-chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen.
© Stefaan Temmerman
Advertentie

Ingrediënten (2 personen)

  • 175 ml champagne
  • 50 ml sake
  • 100 ml limoensap
  • 100 ml suikerstroop
  • 6 oesters
De ingrediënten voor oester met champagnegranité.
De ingrediënten voor oester met champagnegranité.
© Senne Van der Ven & Eefie De Coninck | GAAR Studio
Advertentie

Voorbereiding

  1. Meng alle vloeistoffen, giet het mengsel in een ondiepe schaal, zodat je een laag van maximaal 3 cm diepte hebt.
  2. Plaats de schaal zonder deksel in de diepvries, en laat die bevriezen tot er aan de randjes ijs ontstaat.
  3. Schraap elk uur met een vork de bevroren stukjes ijs los en roer de half bevroren massa goed om.
  4. Door elk uur de ijskristallen los te schrapen, krijg je na drie uur een heerlijk schilferijs.

Afwerking

Open de oesters, serveer à la minute met een schepje champagnegranité.

Sans Soufre, Extra Brut, Champagne Telmont, 39,98 euro.
Sans Soufre, Extra Brut, Champagne Telmont, 39,98 euro.
© Champagne Telmont
Advertentie
Advertentie

Wijntip

  • Champagne | Sans Soufre, Extra Brut
  • Champagnehuis | Champagne Telmont
  • Prijs | 39,98 euro
  • Onder meer te koop bij magnuswijnen.be

Oesters en champagne vormen altijd een gelukkig paar, en al helemaal als ook het hoofdingrediënt in een bereiding uit champagne bestaat. Deze strakke champagne – hij bevat maar 2,5 gram suiker per liter – heeft zeven jaar op gistcellen in de kelder gelegen en heeft daardoor toch ronde, rijpe tonen. Er is geen sulfiet aan toegevoegd, een verwijzing naar de biologische weg die dit oude huis recent is ingeslagen. Trouwens, ook de groene fles is van gerecycleerd glas. Geen wonder dat acteur Leonardo DiCaprio recent aandeelhouder is geworden. (J.S.)