Recept | Millefeuille van gerookte makreel met algen

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: een bruegeliaanse ‘toren van Babel’ in Rotterdam.

‘Als ik sommige verkiezingsdebatten of -interviews analyseer, moet ik als kunsthistoricus spontaan aan de toren van Babel denken: die politici ‘babbelen’ compleet naast elkaar en doen ook geen moeite om elkaar te verstaan. Pieter Bruegel de Oude schilderde de Babylonische mythe over hoogmoed, ijdelheid en spraakverwarring rond 1560 heel levendig na met honderden figuranten. Omdat minuscule bouwvakkers kalk en baksteen naar boven dragen, zie je zelfs witte en rode sporen op het bouwwerk.’

‘Het topwerk hangt in de permanente collectie van Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, dat vanaf vandaag een maand lang open is tijdens de verbouwing. Het schilderij inspireerde me tot een millefeuille: een wankele toren, opgebouwd uit algenkoekjes, die ‘gevoegd’ zijn met gerookte-makreelmousse. Welk resultaat de verkiezingen ook opleveren, dit voorgerecht is nooit een verkeerde keuze.’

Advertentie
Advertentie

‘Snakken naar Boijmans’, van 1 juni t/m 7 juli in Museum Boijmans Van Beuningen, dat momenteel wordt verbouwd. boijmans.nl

©Courtesy of Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Millefeuille van gerookte makreel met algen, naar de toren van Babel

Voor de millefeuille

  • Filodeeg
  • Eiwit
  • Algenpoeder

Strijk een vel filodeeg in met losgeklopt eiwit. Bestrooi met algenpoeder. Beleg met een tweede vel filodeeg en druk goed aan, zodat er geen lucht tussen de twee vellen zit.

Steek rondjes uit het deeg, leg ze op een bakmat of bakpapier. Leg er bakpapier op en daarop een gewicht. Bak af in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 12 minuten. Bewaar de koekjes maximaal drie dagen in een goed afgesloten doos.

Voor de gerookte-makreelmousse

  • 140 gr. gerookte makreel
  • 135 gr. groentebouillon
  • 3 blaadjes gelatine
  • 250 gr. room met 40 procent vet
  • Cayennepeper
Advertentie
Advertentie

Week de blaadjes gelatine vooraf in ijskoud water. Verwarm de bouillon tot 80 °C en los er geweekte gelatine in op. Mix de bouillon met de makreel tot een gladde massa en duw dit mengsel door een zeef. Zet het in de koelkast. Klop de room lobbig (niet volledig stijf) met cayennepeper. Spatel de lobbig geklopte room onder het koude makreelmengsel. Zet weer in de koelkast, zodat het verder kan opstijven. Breng de massa over in een spuitzak.

Bouw de millefeuille op met de algenkoekjes en de gerookte-makreelmousse in de vorm van de toren van Babel. Bestrooi met poeder van algen.

Advertentie