Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Out of hollowness of world - She punctured tight...’ van Rina Banerjee.
INSPIRATIE
De werken op papier en sculpturen van de Indiaas-Amerikaanse Banerjee zijn een amalgaam van schijnbaar onsamenhangende bestanddelen uit zowat de hele wereld. Ze vertellen een verhaal van globalisatie, exotiek, migratie en interculturaliteit.
Chef Matthieu Beudaert: ‘De complexe sculpturen van Rina Banerjee zijn net als dit gerecht: een gelaagde assemblage met heel uiteenlopende ingrediënten in uiteenlopende texturen en uit verschillende culinaire culturen’.
RECEPT: Kreeft met parelcouscous en basilicum
Ingrediënten voor vier personen:
- 2 kreeften van ongeveer 500 gram
- 50 gram boter
- 1 teentje knoflook
- 50 gram parelcouscous
- 1 limoen
- 1 sjalot
- 20 gram basilicum
- 80 gram mayonaise
Voor de kreeft:
- Kook een kreeft gedurende 2 minuten in ruim water.
- Haal uit het water, breek de scharen af en kook de scharen nog 4 minuten verder.
- Leg de kreeftenstaart en de scharen in ijswater zodat ze snel kunnen afkoelen.
- Haal de kreeftenstaart en de scharen uit de schalen en dep ze goed droog.
- Laat 50 gram boter goed warm worden en bak de staart en de scharen samen met een teentje knoflook rondom mooi aan.
- Kruid ze af met wat grof zout en peper.
Voor de couscous:
- Gaar 50 gram parelcouscous en breng op smaak met limoensap en zeste, peper, zout, en de boter waarin de kreeft is gebakken.
- Voeg fijngesneden rauwe sjalot en basilicum toe.
Voor de basilicummayonaise:
- Maak een klassieke mayonaise waaraan fijngesneden basilicum en limoensap zijn toegevoegd.
- Schik de kreeft op de couscous, werk af met de basilicummayonaise en enkele basilicumblaadjes.
EXPO
De soloshow ‘Irresistible Earth’ van Banerjee vindt plaats t/m za 19 december bij Galerie Nathalie Obadia, Charles Decosterstraat 8, 1050 Brussel (di-za, 10-18 uur).