Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘La luz que se apaga’ van José María Sicilia.
INSPIRATIE
‘Het licht dat uitgaat’, heet dit grote schilderij van José María Sicilia. Nogal toepasselijk voor de situatie in de horeca momenteel. Meessen De Clercq selecteerde dit sensuele werk voor de Brafa-expo in de galerij. In het ‘zwarte gat’ zag ik een toren van aubergine en ‘fior di latte’-mozzarella, de rode gloed werd een coulis van tomaat en paprika.’
Advertentie
Meessen De Clercq, Abdijstraat 2a, 1000 Brussel, open van do t/m za
RECEPT
Ingrediënten voor vier personen:
- 2 aubergines
- 1 fior di latte (mozzarella van koemelk)
- Olijfolie
- Honing
- Sojasaus
- Balsamicoazijn
- 1 fijngesneden rode ui
- 1 teentje look, gepeld en geplet
- 1 tomaat, in stukjes gesneden
- 1 rode paprika, van zaadlijsten ontdaan en in stukjes gesneden
- Tabasco
Bereidingswijze:
- Snij van de aubergines twee zijden af, maar laat het vel eraan.
- Snij de aubergines in vierkante vormen en leg ze in een pan met de schil naar boven.
- Voeg honing, sojasaus en balsamico toe en zet de aubergines net onder water.
- Kook de vloeistoffen in tot ze mooi rond de aubergines kleven.
- Snij de rest van de aubergine in plakjes en bak ze kort in olijfolie. Snij de fior di latte in fijne plakjes.
- Stoof voor de saus de ui, look en paprika aan. Voeg de tomaat toe en laat 20 minuten sudderen.
- Mix de saus glad en duw door een zeef. Kruid af met tabasco, zout en peper.
- Stapel afwisselend 1 plakje fior di latte en 1 plakje aubergine. Leg bovenaan een plakje gelakte aubergine.
- Werk af met de saus van tomaat en paprika, zoals op het werk van Sicilia.
- Werk af met poeder van aubergine. Dat maak je door aubergines op de barbecue te roosteren, te drogen en te mixen tot poeder.
Advertentie